Фокін вибачився за те, що назвав окупантів на Донбасі «повстанцями»
24.09.2020 12:36

Заступник глави української делегації в ТКГ Вітольд Фокін приніс вибачення за те, що в недавньому інтерв'ю назвав окупантів на Донбасі «повстанцями».

Про це повідомили НВ про Офісі президента.

«Говорячи про необхідність розміщення військового контингенту ООН на україно-російському кордоні аби унеможливити постачання допомоги, в першу чергу військової, з території Російської Федерації, я необачно вжив термін „повстанці“. І хоча це слово використовувалося і попереднім президентом України, зокрема, у його промові, якщо не помиляюся, в Цюріхському університеті в січні 2015 року, правильно було б сказати „бойовики“. Я щиро прошу вибачення у всіх, кого зачепили мої слова», — зазначив Фокін.

Він висловив жаль, «що моя обмовка викликала такий значний, резонанс».

«Як патріот України і, як один з перших керівників відродженої Української держави, я щиро бажаю і зроблю все для того, щоб в Україну повернувся мир, щоб не гинули наші військові, мирні громадяни. Такою бачу свою роль в українській делегації в Тристоронній контактній групі…Водночас, хочу запевнити усіх, що зусилля, які ми з колегами докладаємо для досягнення нашої з вами спільної мети — відновлення суверенітету України і територіальної цілісності нашої держави у міжнародно визнаних кордонах, мають незрівнянно більше значення за невдало вжите слово», — додав Фокін.

Нагадаємо, 21 вересня Фокін назвав бойовиків на Донбасі «повстанцями»: «Потрібно або такий самий контингент (військовий контингент ООН, — ред.) розташувати на кордоні з Росією, щоб припинити звідти допомогу повстанцям, або по всій території. Зрештою, в Мінських угодах написано, що можна зосередити ці війська ООН на лінії розмежування і на території, на якій будуть проводитися вибори».