Політолог пояснила, чому дебати між Трампом і Байденом були нетиповими для США
01.10.2020 16:00

Політолог і публіцист Олеся Яхно вважає, що боротьба за крісло президента США є настільки запеклою, що кандидати починають на дебатах поводити себе безпрецедентно.

Про це вона розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Відповідаючи на питання чи можна порівнювати дебати Трампа і Байдена з дебатами Порошенка і Зеленського, політолог зазначила, що не робила б цього і пояснила чому.

«Я б, звичайно, не порівнювала Порошенка і Зеленського дебати тому, що американська політика вона інша, в принципі, і порівнювати їх не варто. Все-таки боротьба Байдена і Трампа напередодні передвиборчої компанії є досить суттєвою через розколи і різні групи. І неправильно порівнювати не лише з дебатами Порошенка і Зеленського, а і з дебатами в інших країнах, в принципі. А що стосується самих дебатів, то я думаю, що тут сформувалася загальна думка для всіх, хто їх дивився. Я читала багато закордонних видань і погоджуюсь з тією думкою, що це були неприродні для Сполучених Штатів дебати. Змістовної розмови у кандидатів не вийшло - Трамп постійно перебивав і не давав Байдену фактично жодної думки сформулювати до кінця. Байден же у відповідь говорив фрази на кшталт тої, що Трамп “ брехун і цуценя Путіна”. Тому ці дебати показали ще раз, що боротьба на президентських виборах є дуже запеклою», - пояснила Яхно.

Публіцист також наголосила, що не зважаючи на невеликий відрив рейтинга Байдена від рейтингу Трампа, висновки робити рано, адже попереду ще два раунди.

«Наразі дослідження показують невелику різницю на користь Байдена: 5-7%, якщо не помиляюсь. Але варто нагадати, що у США дебати мають три ранги, якщо можна так сказати. І наступні мають відбутись між віце-президентами: від Байдена - Камала Харіс, а від Трампа - Майк Пенс. І треті дебати ще раз мають пройти між Байденом і Трампом. Тому тут я б не порівнювала і не робила передчасних висновків. Однак ці перші дебати багато хто критикує через те, що там не було змістовної розмови - вона швидше нагадувала перепалку», - резюмує вона.