Експерт розповів, як саме в Україні олігархи з міністрами скуповуютьпідприємств за безцінь держпідприємства
16.10.2020 14:30

Адвокат, кандидат юридичних наук, голова адвокатського об’єднання «Войченко і Дульський» Сергій Войченко вважає, що в нашій країні процедура банкрутства працює лише у тому випадку, коли сильні світу цього хочуть за мізер придбати державне підприємство або ж коли вони хочуть уникнути певної відповідальності.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи направлений від президента документ про усунення недоліків у Кодексі України з процедур банкрутства, Сергій Войченко зазначив, що не всі до кінця розуміють процес цієї процедури.

«Що таке банкрутство? Дехто це сприймає як спробу уникнення відповідальності за борги, з іншого боку, це все-таки спроба вирішити питання щодо боргів, які фактично вже ніколи не будуть повернені, без застосування цієї процедури. У нас є процедура банкрутства, яка проходить в господарському суді. Якщо ви являєтесь кредитором особи, яка не може виплатить борги, ви можете ініціювати процедуру банкрутства, яка передбачає санацію, призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна) і т. д. З фізичною особою ця процедура трошки відрізняється, але суть схожа. Єдине для фізичної особи є наслідки банкрутства», - пояснив він

Кандидат юридичних наук наголосив, що іноді в Україні процедура банкрутства триває роками, хоча у цивілізованому світі це все проходить доволі адекватно і результативно.

«В Україні передбачена кримінальна відповідальність за умисне доведення до банкрутства. Таких справ дуже-дуже мало, і довести це дуже складно. Президент наразі вніс проект Закону у Верховну Раду України щодо врегулювання окремих питань процедур банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 це не суттєві зміни, а технічні питання. В Україні ця процедура досить тривала. У нас коли клієнти банкрутяться, це триває роками, поки пройдуть всі інстанції: той задоволений, той незадоволений, там багато кредиторів, вони не можуть вирішити, хто кому скільки винний і т.д. Хоча, в принципі, в цивілізованому світі це непогана процедура», - розповів він.

Адвокат пояснив як саме повинна відбуватись процедура банкрутства і розповів, як через її недосконалість в Україні наживаються олігархи.

«У вас є компанія, яка вам не виплачує гроші. Ви як постачальник кажете: “Плати гроші”. - “У мене немає”. Що ви робите? Ви ініціюєте процедуру банкрутства. Що таке процедура банкрутства? Заходить туди незалежний управляючий, розбирається. Якщо є майно, то продається. Він же ніколи не продасть майно, щоб вам борги віддати. А так продається його майно, встановлюється черговість задоволення вимог кредиторів і т.д. Може, його можна реанімувати, може, неправильний менеджмент — тут варіантів мільйон насправді в цивілізованих країнах. А в Україні цей механізм використовується, але використовується для державних підприємств, для того, щоб наші олігархи їх скупили подешевше вкупі з представниками міністерств, хто відповідає, або з представниками влади, давайте скажімо так. Або як спосіб уникнути відповідальності. Сказати, що він працює у нормальному режимі, як би він мав працювати в моєму розумінні, - не працює в Україні. Одиничні випадки, коли можна вважати позитивним прикладом», - резюмував Сергій Войченко.