З’явилися деталі військових договорів України і Туреччини
21.10.2020 08:29

Голова Міноборони України Андрій Таран і глава Держагентства з питань оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір підписали Меморандум про наміри між інституціями.

Про це повідомляє прес-служба президента України, передають Аспекти.

Документ був підписаний у присутності Зеленського й Ердогана. У ньому йдеться про оборонно-промислові проекти. Згідно з угодою, сторони мають намір почати спільні проекти з будівництва бойових кораблів, БПЛА і всіх видів турбінних двигунів.

Крім того, Таран і міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар підписали Рамкову військову угоду між урядами. Документ визначає напрямки і принципи співпраці, режим безпеки класифікованої інформації, порядок обміну розвідувальною інформацією, правове регулювання діяльності фахівців, відряджених кожною зі сторін, відшкодування можливих збитків, порядок вирішення спорів тощо.

Голова Мінекономрозвитку України Ігор Петрашко і Хулусі Акар підписали Протокол Дванадцятого засідання Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва. Документ фіксує домовленості, плани і завдання у сферах торгівлі, інвестицій, енергетики, транспорту й інфраструктури, а також у сфері митної політики.

Нагадаємо, що раніше Зеленський і Ердоган зробили спільну заяву. Туреччина виступила на підтримку вступу України в НАТО. Також ведуться переговори про вільну торгівлю між Туреччиною й Україною.

Пізніше стало відомо, що Київ і Стамбул вирішили співпрацювати в оборонці. Міністри оборони обох країн підписали низку документів про співпрацю між Україною і Туреччиною.