Експерт пояснив, чому між президентом і мерами варто очікувати конфліктів
27.10.2020 17:00

Ростислав Балабан вважає, що причиною можливої конфронтації між центральною владою і владою на місцях може стати слабкий та примітивний досвід державного управління.

Про це кандидат політичних наук розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи те, що владна партія взяла малий відсоток серед мерів, Ростислав Балабан відзначив, що це буже позитивним імпульсом для налагодження комунікації.

«По-перше, давайте відзначимо, що той результат на місцевих виборах, який ми зараз знаємо з екзитполів, говорить, що партії провладні, непровладні не здобули абсолютної більшості в місцевих радах. Якраз це дуже позитивна була характеристика. Чому? Тому, що вона буде вимагати комунікувати, домовлятися і конкурувати, тобто не буде монополії, і, відповідно, не буде якихось монопольних дефективних рішень. Це надзвичайно дуже важливо. І я хотів би, щоб люди, які сьогодні себе називають владою, не сприймали це як поразку. Це як раз час зробити висновки насправді. Якщо ці висновки будуть зроблені коректні, правильні, то, навпаки, це буде на користь. Друге питання — теоретичні, або наявні, або потенційно можливі конфлікти, про які ви говорите (мається на увазі центральної влади, а це не завжди особисто президент, але ми завжди маємо на увазі, що президент теж), центральної влади і місцевого самоврядування або рад, він якраз не стільки від самих рад і депутатського складу місцевих рад залежить, як від адекватної державної політики», - пояснив він.

Кандидат політичних наук також наголосив, що варто очікувати від центральної влади того, що свою провальну політику вона буде пояснювати тим, що на місцях керують некомпетентні мери.

«Центральна влада до вчорашнього дня не змогла зрозуміти, що вони не в конкуренції з мерами, причому незалежно, до якої політичної сили вони приналежать. Якраз функція центральної влади вибудовувати комунікації і ефективні рішення для втілення, тобто це треба робити разом. І тому потенційно конфлікти можливі у випадку неадекватних рішень, неадекватної поведінки і, якщо чесно говорити, то слабкого, примітивного досвіду державного управління. Тобто це наслідок якраз відсутності досвіду державного управління. Немає жодних проблем ефективно управляти і керувати. Проблема полягає в тому, що центральна влада закрилася в коробочку, капсулюзувалася. От проблема в цьому. Тобто є всі підстави навіть через неформальні інститути, як Асоціація міст України, наприклад, яка 6 місяців ніяк не використовувалась, а це може бути дорадчим органом неформальним і будь- що інше. Також розумію, що центральній владі зараз на руку будуть ці результати виборів. Чому? Тому, що недоліки, які будуть виникати з будь-яких питань, від якихось регулювань ринків, цін, опалення і т.д., все будуть кивати на місцеву владу, на місцевих мерів. Тобто центральна неефективність свого управління буде пояснювати через нових обранців», - наголосив експерт.

Резюмуючи, він застеріг владу від того, щоб зневажати чи ігнорувати так звані місцеві еліти.

«Також хотів би ще одне застереження, дуже важливо, як ми чуємо в ефірах: місцеві результати оцінюють як перемогу феодалів та місцевих князьків. Так от дуже важливо, щоб центральна влада не сприймала себе небожителем, богами, а місцевих мерів чи місцевих депутатів князьками чи феодалами. До речі, я цю фразу чув від депутата правлячої більшості. Це заздалегідь хибна історія, я би так сказав. І ще такий важливий момент - це те, що потрібно якраз уважно відноситись до проявлених регіональних політичних еліт, тобто ні в якому разі зневажливо не ставитись, тому що це еліти, які проявилися, які мають, очевидно, ресурс фінансовий, очевидно, організаційний і будь-який інший. Тому завдання — будувати Україну, вибудовувати по цеглинці, а не створювати поле бою», - пояснив він.