Росія заявила, що крім обміну полонених і введення перемир'я Україна за рік успіхів не досягла
24.11.2020 11:56

У Росії заявили, що за рік у напрямку встановлення миру на Донбасі вдалося тільки здійснити обмін полоненими та скоротити кількість обстрілів на Донбасі. Також російська дипломатична місія зазначила, що Україна так і не імплементувала формулу Штайнмаєра у своє законодавство, пише ASPI.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті російського посольства в Україні. Росіяни у своїй заяві хотіли підкреслити, що на новому саміті "нормандської четвірки" Україна не зможе похвалитися серйозними успіхами.

Враховуючи той факт, що Росія ні словом не обмовилася у своїй заяві про те, що з боку окупантів на Донбасі досі гримлять постріли, "позитивної" оцінки очікувати від даної заяви не доводиться. Наголос у заяві був поставлений на те, що Україні не хоче узаконити скандальну формулу Штайнмаєра.

"Хоча є необхідність прийняття постійного нормативно-правового акта про особливий статус Донбасу, як це передбачено Мінським" Комплексом заходів", Україна досі не виконала зобов'язання щодо імплементації" формули Штайнмаєра" у своє законодавство", — йдеться в повідомленні.

У посольстві підкреслили, що тільки два з узгоджених в Парижі заходів можна вважати частково виконаними. Ними є обмін утримуваними особами, які проходили 29 грудня 2019 року і 16 квітня 2020 року, і припинення вогню, яке було введено 27 липня 2020 року. У Росії зазначили, що, всупереч перемир'ю, постріли періодично тривають

"Триває переміщення Україною озброєнь, у тому числі важкої військової техніки, поблизу лінії зіткнення. Українські Збройні сили традиційно використовують Залізничні станції в логістичних цілях і створюють перешкоди для відстеження перекидання озброєнь. Українська сторона фактично заморозила виконання решти рішень Паризького саміту і не проявляє зацікавленості в реалізації Комплексу заходів з виконання Мінських домовленостей", - йдеться в заяві російської дипломатичної місії в Україні.