Експерт пояснив, що буде, якщо зараз влада підвищить ціну на акциз цигарок
24.11.2020 14:30

Борис Кушнірук вважає, що недолуга пропозиція наповнювати ковідний бюджет за допомогою збільшення ціни на тютюнові вироби призведе до карколомного зростання контрафакту.

Про це економічний експерт розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментіючи нещодавню ініціативу Радуцького збільшити ціну пачки цигарок до 200 гривень, щоб поповнювати Ковідний бюджет, Кушнірук назвав владу некомпетентною і розповів, чому це не спрацює.

«Вона лишень відображає рівень компетентності чи скоріше некомпетентності тих, хто зараз при владі. В економіці так не працює. Знаєте там, як вислів: “Що потрібно робити, щоб корова більше давала молока і менше їла? Менше її годувати і більше доїти”. Що вийде? Що і так ті підвищення акцизу, які зараз існують, вони в реальності призводять до стрімкого зростання контрафакту. І це по всій країні. Тобто, з одного боку, буквально вчора чи позавчора, я бачив повідомлення, що якийсь бізнесмен хотів ввести через Білорусь цигарки контрабандою. Це значить, що це просто був аматор, тому що ті, хто займається професійно, веде це через митницю, у них це проходить все спокійно. Тому ми маємо проблему реальну стрімкого зростання контрафакту, а це ненадходження коштів до бюджету. Також може викликати питання і якість цих цигарок, бо їх же в цьому випадку ніхто не перевіряє і не контролює. Ми не розуміємо, хто їх виробляє. Тому, виходячи з цього міркування, очевидно, що не можна просто підвищувати акциз, тому що вам так подобається. Ви маєте виходити з реальних рівнів добробуту і звикання споживачів до нових цін», - пояснив він.

Економічний експерт зауважив, що тютюновозалежні шукатимуть для себе дешевший продукт, що призведе до збільшення рівня контрафакту.

«Якщо ви просто хочете її підвищити, тому що вам так хочеться, то це не призводить до того, що у вас або буде більше коштів надходити до держбюджету, або люди будуть менше курити. Ні. На жаль, це буде лише провокувати збільшення контрафакту, бо якщо людина тютюново залежна, вона буде шукати будь-які можливості купити ці цигарки за більш прийнятними цінами. Тому я як раз і пояснював, що необхідно сповільнити темпи зростання акцизів. У нас не має, наприклад, зобов'язання, у нас є зобов'язання підвищити акцизи до мінімального рівня, до 90 євро на 1000 штук цигарок, але не має прив'язки до строків. Ми не повинні це робити до 2025 року. Тому потрібно щонайменше розтягнути цей процес до 2030 року. По-перше, зі сподіванням певного зростання доходів і до звикання споживачів до цих цін. Інакше ми будемо просто мати карколомне зростання контрафакту. Відповідно, це буде вдаряти і по легальним виробникам. І по-друге, ми не отримуватиме реальних коштів до держбюджету, і не зупиняючи при цьому реальне споживання, бо ми його розмір вже не знаємо, тому що частина цього споживання використовується контрабандою», - резюмував співрозмовник.