Експерт пояснив, чим допомога підприємцям у 8 тисяч небезпечна для бюджету
25.11.2020 14:30

Сергій Доротич вважає, що державі варто підтримувати громадян, щоб вони не впали в прірву соціального зубожіння і не піднялися на соціальний протест в зв'язку з цим.

Про це голова ВГО «Союз захисту підприємництва», голова руху «SAVE ФОП» розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи ініціативу влади видати фінансову допомогу постраждалим підприємцям, Доротич зауважив, що це недолуге рішення, яке може призвести лише до збільшення соціальної напруги.

«Перш за все, звичайно, лишня копійка не буває, тим більше за сьогоднішніх умов, але реально змінити стан справ, такі дотації не можуть. Це скоріше соціальна програма для підтримки, в якійсь мірі, штанів найнятих працівників і безпосередньо населення. Для бізнесу ці кошти витрат не покривають, навіть під час закриття бізнесу на вибірковий термін вихідного дня, тому що доходи у переважної кількості мікропідприємництва припадають більше на вихідні дні. Тому програма не ефективна. Мало того, вона, я вважаю, буде небезпечна для бюджету. Ми знаємо, що в бюджеті дірка, ми знаємо, що бюджет рясно фінансує незахищені статті при повному зупиненні фінансування. Тому хто радить президенту такі недолугі ініціативи, які ще більше наражають на незадоволення незрозуміло. Незадоволення в якому плані. Ситуація, така: якщо людина отримує, і це її не задовольняє, вона завжди автоматично каже «мені цього не вистачає». Держава має сказати, що грошей в бюджеті немає, на жаль. Тому бізнес має працювати з дотриманням всіх санітарних норм і вимог, але він має працювати для того, щоб утримувати себе. Надавати якісь допомоги для найнятих працівників і не декларувати, що це стосується бізнесу, адже це стосується найнятих працівників», - пояснив він.

Експерт також зауважив, що владі треба перш за все підтримати власних громадян, а бізнесу просто дозволити працювати і мати можливість самім себе утримувати.

«Держава Україна не спроможна надати реальну допомогу бізнесу, яка дається в європейській спільноті, чи давалася частині середнього, чи відсотку від середнього доходу з прорахунку за попередні періоди. Це неможливо. Ми повинні бути реалістами. Бюджет цього не зможе зробити. Тому зараз треба максимально підтримувати громадян, щоб вони не впали в прірву соціального зубожіння і не піднялися на соціальний протест в зв'язку з цим, а бізнесу дозволити працювати, щоб він сам отримував доходи. Так, вони будуть значно менші за попередні періоди, але закриття на вибірковий карантин не прийнятне. Якщо, не дай Бог, ми з вами зайдемо в фазу, коли смертність в Україні почне зашкалювати. Не захворюваність, а саме смертність, тому що зрозумійте правильно, що моя позиція така, ми хворіємо всі, і це не привід, щоб закривати. Тому що від нервових стресів, від самогубства, від серцевих захворювань, у зв'язку з тим, що люди закриті чи втрачають свій бізнес, ризики теж чималі. Якщо ми будемо заходити справді в страшну фазу смертності, то тоді закривати всю країну на локдаун», - наголосив Доротич.

Співрозмовник пояснює, що якщо влада надумає закрити всіх на локдаун, то і всі держслужбовці, які живуть за податки громадян мають піти на нього безоплатно.

«Повністю закривати на карантин, разом із державними установами, залишити тільки служби забезпечення життєдіяльності — це правоохоронну, МНС, якісь такі служби аварійні. А навіть державний сектор повинен такий приклад показати — піти на карантин без утримання. Тому що закриття бізнесу на карантин — це залишення його без доходів. Якщо бізнес залишається без доходів, то логічне було б, щоб державний службовець, який живе за наші податки, отримуючи зарплату з наших податків, залишився без доходів, тоді він буде зацікавлений швидше побороти цю коронну кризу, активніше сприяти цьому. Звичайно, державні службовці, вони приймають такі невиважені рішення, щодо вибіркового карантину: нас це не стосується , не залежно від того, що буде в країні, ми свою заробітну плату отримуватимемо. Якщо ми всі наразитися на таку проблему, небезпеку всі повинні відчувати, що вони від неї страждають. В першу чергу і президент, треба урізати бюджет фінансування президента, ВР, державний службовців. Іншого варіанту немає. І тільки в такий спосіб може заслугувати довіру від суспільства і від бізнесу», - резюмував він.