Адвокат розповів, як насправді і для чого чоловіки використовують декретну відпустку
02.12.2020 15:00

Сергій Войченко переконаний, що багато чоловіків користуються декретом для того, щоб уникнути пертурбацій по роботі, або зберегти за собою місце та пересидіти несприятливі для кар’єри часи.

Про це адвокат і кандидат юридичних наук розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи законопроект про 14-денну відпустку для чоловіків по догляду за дитиною, Войченко зазначив, що це велика допомога жінці, аби вона преші два тижні не опинилась сам на сам з материнством та постродовою депресією.

«14-денна відпустка — це нововведення для того, щоб допомогти жінці поборотися в тому числі з постродовою депресією. Це фактично 2 тижні, на які батько може претендувати після народження дитини. Раніше було, що жінка йшла у декретну відпустку, і батько після народження дитини максимум, на що міг розраховувати, якщо це була нормальна компанія, на премію чи на конверт від своїх колег. Зараз на законодавчому рівні намагаються закріпити право батька також побути 2 тижні поруч з дружиною для того, щоб їй допомогти. В першу чергу, мабуть, це пов'язане зі зміною підходів, тому що радянський підхід взагалі не виділяв можливості навіть жінці перебувати довгий час у декретній відпустці: народила — будь ласка, виходь на роботу. Зараз в Україні батько має право також піти у декретну відпустку по догляду за дитиною до 3 років. До речі, цією опцією дуже часто користуються прокурори, навіть серед моїх знайомих був ряд людей, які задля того, щоб уникнути звільнення чи ще чогось, цим користувалися. Як правило, в Україні батьки цим користуються для того, щоб уникнути або пертурбацій по роботі, або зберегти за собою місце, пересидіти. Тому, в принципі, от така ситуація», - пояснив він.

Адвокат також розповів, чи немає у цьому законі певної дискримінації для когось з батьків.

«Я би не говорив про нерівність. Дійсно, коли жінка вагітна, вона має право до родів йти у декретну відпустку. Ну а чоловік? Він що, каже: у мене жінка на 7 місяці, я хочу йти у декретну відпустку? Його не відпустять. Як це сприймати? Це дискримінація, це нерівність прав чи це все ж таки об'єктивні фактори, які обумовлені природою чоловіка і жінки щонайменше? От в ці моменти можна говорити про ситуативність. Звичайно, жінка у цьому випадку, якщо говорити про неформальність, в певному сенсі менше захищена, тому що той же роботодавець має зберігати довгий час місце, оплачувати допомогу — ви розумієте, які навантаження йдуть на компанію, тим паче зараз в зв'язку з коронавірусом, звичайно, приватні компанії, які рахують кожну копійку, не всі бажають. Але це не означає, що саме чоловіка чи жінку будуть виганяти. Чоловік, який захоче погратися у вагітного, може мати такій же результат. Тому я б не казав, що є така величезна нерівність, яка потребує такої значної уваги. А ці 14 днів — це більше не подарунок чоловікам, а більше подарунок жінкам, адже дуже прикро, що сучасні українські жінки в своїй більшості не готові стати мамами. Тобто до сексу вони готові дуже рано, а стати мамами не готові, тому що навіть школа цьому не вчить. А раніше і батьки вчили стати мамами, і школа цим займалася, і в дівчатках це виховувалося. А зараз, народивши, жінка іноді опиняється у ситуації, коли не знає, з якого боку підійти до дитини. І це більше подарунок не чоловікам, а жінкам, щоб він був поруч з нею, щоб він міг чимось їй допомогти, якщо не приїде мама», - резюмував співрозмовник.