ЄС дозволив Україні залишити трохи її ліса майбутнім поколінням
14.12.2020 15:59

11 грудня 2020 року Арбітражна група оприлюднила своє рішення у справі, ініційованій Європейським Союзом проти тимчасової заборони Україною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді, про це повідомляє Мінекономіки України.

Визнано, що обмеження експорту 2005 року були вжиті добросовісно у зв’язку із необхідністю захисту цінних та рідкісних порід дерев, а також відповідають зобов’язанням України в рамках Світової організації торгівлі та не порушують зобов’язань за Угодою про асоціацію.

Арбітражна група підтримала позицію України, що ліси є вичерпним ресурсом, в той же час наголосивши, що встановлені обмеження експорту лісоматеріалів 2015 року мають бути відкоригованими у співпраці з ЄС, враховуючи положення Угоди про асоціацію.

Наразі Мінекономіки детально аналізує рішення з метою визначення подальших дій та узгодження термінів імплементації.

Команда міністерства висловлює подяку усім державним органам за активну участь та сприяння в процесі врегулювання спору.

Окрема подяка - Арбітражній групі, яка розглядала спір, а саме Голові - професору Крістіану Хаберлі та членам - професору Віктору Муравйову та професору Джорджіо Сакердотті.

Довідково:

15.01.2019 Європейський Союз ініціював спір в рамках Угоди про асоціацію у зв’язку з тимчасовою забороною експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді.

Так, у рамках справи були оскаржені наступні заходи України:

1) обмеження експорту 2005 (Закон України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” від 08.09.2005 № 2860-IV (далі – Закон), а саме стаття 2, яка забороняє вивезення за межі митної території України лісоматеріалів та пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев (акація, берека, вишня, груша, горіх, каштан, тис ягідний, черешня, явір, ялівець); та

2) тимчасове обмеження експорту 2015 (стаття 2-1 Закону), відповідно до якої “тимчасово, строком на 10 років, забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту лісоматеріалів необроблених (код 4403 УКТЗЕД): деревних порід, крім сосни, - з 1 листопада 2015 року; деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року”.

22–23.09.2020 були проведені слухання Арбітражної групи у справі. У зв’язку з поширенням COVID-19 та карантинними заходами слухання були проведені в онлайн-режимі