Екс-міністр розповів чи буде в Україні «тарифний Майдан»
11.01.2021 12:30

Ігор Швайка вважає, що нинішні тарифи несумісні з доходами українців, однак не вважає, що цієї проблеми буде достатньо для повномасштабного Майдану.

Про це член ВО «Свобода» та колишній міністр аграрної політики України розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Ігор Швайка переконаний, що не було адекватних причин для такого стрімкого росту тарифів однак не береться прогнозувати позитивних змін у цьому напрямку.

«Я не бачу в причині підняття тарифів тої потужної сили, яка б могла перетворитися в повноцінний майдан. Більше того, те, що ми називаємо майданом, так чи інакше ми порівнюємо з тим, що було в 2013-2014 роках. Проблема велика, вона по всій Україні спалахує, народу дуже важко стає виживати, але чи буде результатом зміна якості я поки що не бачу», - каже співрозмовник.

Він також пояснює, що сьогоднішні субсидії нездатні покрити витрати на збільшені в ціні тарифи та нерозумі, чому цей крок влада терміново зробила з 1-го січня.

«Я не можу цього сказати, тому що у мене на руках немає розрахунків, але те, що вони на сьогоднішній день не сумісні з доходами громадян, це очевидно. Те, що вони не охоплюються в більшості своїй тими субсидіями, це так само очевидно, тому що субсидії скорочуються. Чи виправдані і яким правильним має бути тариф, я не можу сказати, тому що я не є людиною, яка володіє цифрами з розрахунків. Власне ніхто, крім “Нафтогазу” і міністерства, не володіє розрахунками. Але якщо застосовують більші цифри, вони мають пояснювати, чому такі тарифи. Пояснювати, чому власне прийшлось скасувати перші пільгові 100 кВт електроенергії, чому раптом з 1 січня це стало потрібно. Такого пояснення, на превеликий жаль, немає», - резюмує Швайка.