Аналітик розповів, що буде з Дубінським та Деркачем
14.01.2021 11:35

Павло Бурковський вважає, що Україна має достатньо інструментарію, аби притягнути нардепів, звинувачених в участі у російській мережі дезінформації, до відповідальностію

Про це аналітик Фонду «Демократичні ініціативи» розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи накладення санкцій на українських депутатів за втручання у вибори в США і заяву Єрмака про те, що будуть розглянуті і прийняті міри, Павло Бурковський зазначив, що спецслужби США, одні з найкращих у світі, а тому навряд чи звинувачення проти деркача та Дубінського вдасться оскаржити.

«Якщо буквально цитувати, то санкції накладені за участь у російській мережі дезінформації. Йдеться про те, що вони назвали два народних депутати — Деркача і Дубінського, а це люди, які склали присягу, коли вступали на свої посади депутата. Один з них - Деркач, складав цю присягу багато разів, бо був на службі українських платників податків. При тому виявляється, що спецслужби США, одні з найкращих у світі, знайшли достатні юридичні докази. Коли санкції накладаються, американці розраховують те, наскільки у разі оскарження цих санкцій в американських судах ці санкції можна оскаржити. Тобто вони наперед дивляться, чи можна ці санкції оскаржити в судах, тому вони шукають доволі серйозні підстави. Якщо вже ці санкції запроваджуються, дуже мало шансів їх оскаржити в суді. Тобто з юридичної точки зору там, напевно, мають бути доволі серйозні докази участі двох народних депутатів у підривній діяльності в інтересах Росії», - пояснює він.

Аналітик також детально розказав про механізм того, яким чином Україна, у співпраці з США, може притягнути до відповідальності та покарати людей, звинувачених фактично у держраді.

«У нас з США є ціла низка угод про співпрацю у безпековій сфері. Що в такому разі мала б чинити Україна? Наприклад, у нас є угода про правову допомогу, яка регулює стосунки між правоохоронними органами двох країн. Відповідно, у нас питання притягнення народних депутатів до відповідальності є в компетенції генерального прокурора України, то, очевидно, Офіс генерального прокурора має звернутися з офіційним запитом до Міністерства юстиції США, до Міністерства фінансів США з питанням надати в рамках наших угод, в тому числі і про захист секретної інформації, докази або свідчення, які підтверджують санкції США. Після того, як інформація до України надходить єдиним шляхом, має бути порушена кримінальна справа за фактом участі народних депутатів у російський дезінформаційній мережі. Діяльність на користь ворога — це державна зрада, там передбачається серйозне покарання. І наші органи мають взяти ці докази і подивиться, треба зробити певну роботу. Це не проблема, це робиться і з іншими країнами, коли, наприклад, наші депутати замішані у корупції та у відмиванні коштів. Я думаю, що у Деркача і Дубінського знайдуть всі ті речі, підозрюю, що за дезінформацію їм заплатили, швидше за все. Тобто відкривається кримінальна справа, про це повідомляється ВР зокрема, і ведеться попереднє слідство. А за результатами цього слідства Офіс генерального прокурора має прийняти рішення про те, чи виносити до ВР подання про зняття недоторканості і притягнення цих осіб до кримінальної відповідальності», - сказав він.

Резюмуючи, співрозмовник наголосив на тому, що в Україні вже були прецеденти притягнення до відповідальності політиків і що з юридичної точки зору немає нічого неможливого.