Політик пояснив, навіщо українцям додаткові вихідні
19.01.2021 15:30

Сергій Каплін переконаний, що в Україні повністю зруйнована система трудової реабілітації, а самі норми трудового розпорядку критично порушуються.

Про це український політик, народный депутат VII—VIII скликань розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи те, що у Раді запропонували заборонити переніс вихідних та робочих днів, Каплін зазначив, що українці не відпочивають достатньою мірою і пояснив чому.

«Є профспілкова соціал-демократична теорія, і за нею наші люди мають дуже серйозне навантаження під час роботи. У нас реально не дотримуються ніякі норми, навіть третина європейських стандартів праці. Звісно, і зарплата дуже низка, а навантаження на зарплату дуже високе. У нас є таке поняття, як виживання людей. Люди вихідні дні не присвячують жодному відпочинку. Якщо це вихідний, то у селі це час, щоб підтягнути своє домогосподарство, ніхто там склавши руки і задерши ноги не сидіть і не лежить. Жінка приходить з роботи додому у селі, і вона приходить на “другу зміну”: кури, свині, гуси і т.д. В місті те ж саме: на дачу, щоб щось виростити, а потім з цього щось приготувати. У нас так склалося у зв'язку з низькою зарплатою, безробіттям і дуже великим навантаженням на людину, яка всі вихідні присвячує виключно на свої потреби», - наголосив він.

Політик також зазначив, що в існуючих реаліях додатковий вихідний буде лише плюсом для працюючих, а інакше треба повністю реформувати всю трудову систему.

«Якщо людина і вибрала якийсь один день з 10, які співпали за рік, на відпочинок, то це тільки плюс, бо у нас зруйнована повністю система трудової реабілітації. У нас згорнуті всі програми фінансування санаторіїв, куди раніше люди могли їздити і займатися реабілітацією свого здоров'я, і всі підтверджують, що це давало результати однозначно. Тому у цих умовах, якщо якийсь зайвий вихідний припаде, то це буде нормально. А в цілому, звичайно, треба реформувати всю цю систему, дати людям достойну зарплату, дотримуватися стандартів оплати праці і пенсій, і тоді вже можна гратися з вихідними, щоб була робота, щоб був ВВП, і тоді вже можна всі ці речі відміняти», - резюмував співрозмовник.