Адвокат пояснив, як штрафування «эвробляхерів» наведе лад на дорогах
20.01.2021 14:35

Сергій Старенький переконаний, що у власників машин на іноземних номерах було достатньо часу, аби узаконити перебування їхніх авто на території України, тож тепер нехай не дивуються штрафам.

Про це екс-голова пенітенціарної служби, а нині адвокат розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Відповідаючи на питання, чи доцільно штрафувати «євробляхерів», Старенький зазначив, що це необхідно робити, аби на дорогах стало безпечніше, адже власники таких автомобілів часто безкарно порушують закони.

«Однозначно доцільно штрафувати, тому що введена адміністративна відповідальність за такі пересування, по-перше. По-друге, за несплату податків, яке відбувається при ввезенні таких автомобілів. Законодавство регулюється назустріч “євробляхерам” постійно. Більше року у них було на те, щоб зареєструвати або змінити порядок ввезення таких автомобілів. Тому доцільно штрафувати, і я вважаю, що це наведе певний лад на дорогах, тому що зараз стало набагато менше цих автомобілів на іноземній реєстрації, але вони все ж таки бувають, і, як правило, відрізняються поведінкою, тому що не несуть відповідальності великої за ДТП. У людей є проблема по стягненню шкоди, яку вони нанесли в результаті ДТП, тому що власники чи у Польщі, чи у Прибалтиці, чи десь ще. Тому я вважаю, що це був достатній час для того, щоб сплатити податки і керувати цими автомобілями на законних підставах», - пояснив він.

Правозахисник також наголосив на тому, що часто бувають ДТП із смертельним кінцем, у якому важко покарати власника «євробляхи», тож штраф - це необхідна міра.

«Вони, користуючись такими автомобілями, не несуть відповідальності. Тобто навіть якщо встановлено автомобіль, дуже складно встановити власника цього автомобіля і винуватця ДТП. Одна справа, якщо просто залізо постраждало, але якщо ДТП зі смертельними наслідками? Тому це дуже серйозно. Автомобіль є джерелом підвищеної небезпеки згідно законодавства, і у нього повинен бути власник або особа, яка відповідає за користування цим джерелом. І ці власники чи особи підлягають державній реєстрації, це передбачено законом. Була прогалина в митному законодавстві, їх поввозили. Держава схаменулася, зрозуміла, що треба щось міняти. Ці правила вже більше року були доступні і працювали. Більшість “євробляхерів” скористались тими пільгами, які їм надала держава для реєстрації. Тому я вважаю, що давно пора було це зробити і притягувати до відповідальності, тому що адміністративний штраф якраз і є тим інструментом, який не дозволяє масово порушувати законодавство. Штраф — це превентивна міра, яка дозволяє зменшити кількість таких порушень», - переконаний співрозмовник.