Закон про референдум. У «Слузі народу» оголосили бліцкриг
25.01.2021 11:42

У вівторок, 26 січня, Верховна Рада розгляне у другому читанні та в цілому законопроєкт про всеукраїнський референдум. Розгляд займе максимум кілька годин. У законопроєкті враховано 400 технічних та редакційних правок, в інтерв'ю «Главкому» розповіла заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

«Тисячу правок відхилили. Рекордсменами з подачі правок є Сергій Власенко з «Батьківщини» та Руслан Князевич з «Європейської солідарності», – повідомила Кравчук.

За її словами, знайшли компроміс із народними депутатами від опозиції. «Вони бачать, що голоси на цей законопроєкт є – приблизно на рівні з першим читанням. Це все-таки президентський проєкт і річ, яку ми обіцяли під час виборчої кампанії. Тому, думаю, його розгляд займе максимум кілька годин, але точно не затягнеться на кілька днів», – підкреслила Кравчук.

Нагадаємо, 18 червня 2020 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт № 3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум. Він був поданий і визначений президентом Володимиром Зеленським як невідкладний.

У проєкті закону прописані чотири види всеукраїнського референдуму для:

затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України;
вирішення питань загальнодержавного значення;
зміни території України;
втрати сили законом України або окремих його положень.
Всеукраїнський референдум не допускається щодо законопроектів з питань податків, бюджету та амністії.