Правозахисник: Суд прийняв відверто незаконне рішення про блокування 426 ЗМІ в Україні
25.02.2021 17:47

Сьогодні владі потрібно, щоб ЗМІ подавали тільки одну точку зору, щоб була виключно пропаганда, яка ведеться Банковою і ультраправими. Про це в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту інтернет-видання Новини України - From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

Коментуючи блокування сайтів, і серед них From-UA, наш співрозмовник зауважує наступне: «Це була шокуюча новина. Особливо вона йшла в череді із забороною трьох телеканалів і з рішенням Харківського суду про блокування Телеграм-каналів, і тому, звичайно, всі це сприйняли як річ, яка абсолютно знищує свободу слова в Україні всупереч всім можливим демократичним міркам з закриттям ЗМІ і перетворенням України в тоталітарну країну».

За словами правозахисника, вже відомо, що там насправді відбулося, але якщо якийсь громадянин образився, що його аж 426 сайтів образили, то він би міг подавати до суду на захист честі та гідності. Блокування ЗМІ в такому випадку просто не може бути законним і правовим, це зрозуміло. Виникає питання, чому суд прийняв таке рішення відверто незаконне?

«Якщо МВС має якісь докази, то цілком може розслідувати і сказати власне, що відбулося. Але цілком можливо, що був такий позов, і суддя, враховуючи ситуацію судової системи, яка у нас є, тобто з загальним наступом на свободу слова, який йде прямо від президента, і те, що судді, які приймають неугодні рішення для Офісу президента чи ультраправих, піддаються цькуванню і нападкам, вирішив для того, щоб себе убезпечити, просто прийняти таке незаконне рішення, мовляв, воно буде в русі загальної політики партії і уряду. Цілком можливий і такий варіант, хоча навряд чи, що такий позов на 426 сайтів може так просто йти від якогось міського божевільного. Швидше за все, дійсно був такий крок, але потім в Офісі президента побачили, що це вже занадто передали куті меду, як кажуть у народі, і вирішили дати задню», - вважає Володимир Чемерис.

Щодо роботи ресурсу From-UA, то за словами нашого співрозмовника, сайт став жертвою суду, як і три телеканали, які заборонені, а насправді чотири, там ще канал КРТ заборонили, там і винницький сайт “20 минут”.

«Всі ці ресурси подають різні точки зору, а насправді це й є найбільш страшно для влади. Їй потрібно, щоб подавали тільки одну точку зору, щоб була виключно пропаганда, яка ведеться Банковою і ультраправими. А якщо хтось подає різні точки зору, тоді українці можуть зважувати їх і приймати своє рішення. І тому для них це страшно. І тому From-UA це є ті, хто подає різні точки зору якраз відповідно до всіх журналістських і демократичних норм», - резюмував наш співрозмовник член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.