Офіс генпрокурора передасть Гаазі дані про обстріли РФ цивільних об’єктів на Луганщині
09.03.2021 12:07

Офіс генерального прокурора підготував для передачі Міжнародному кримінальному суду дані про заборонені Женевською конвенцією обстріли російськими окупаційними військами цивільних об’єктів на Луганщині.

Про це повідомляє пресслужба ОГПУ.

"Заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов підписав чергове інформаційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду щодо серйозних порушень міжнародного гуманітарного права з боку представників окупаційних адміністрацій РФ на території Луганської області", – йдеться у повідомленні.

В Офісі генпрокурора зазначили, що звернення містить інформацію про систематичне застосування Росією та підконтрольними їй бойовиками озброєння невибіркової дії з непрогнозованими наслідками ураження, а також обстріли цивільних об’єктів.

"Йдеться про артилерійські обстріли лікарень, житлових будинків, об’єктів газо-, водо-, електропостачання, тобто тієї інфраструктури, що не використовується у військових цілях, а, отже, заборонені Женевською конвенцією 1949 року", — наголосили в ОГПУ.

Загалом у повідомленні міститься інформація про 34 факти здійснених окупантами невибіркових обстрілів, які призвели до численних ушкоджень водогонів, гідротехнічних споруд, виробничих будівель та обладнання, перерв у водопостачанні та електроживленні у селищах Новотошківське, Вовчоярівка, Лоскутівка, Підлісне, Тошківка, Світличне, міст Гірське, Золоте та Попасна. Загальна кількість населення цих населених пунктів сягає понад 40 тисяч людей.

За словами Гюндуза Мамедова, у кримінальних провадженнях щодо злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом на Донбасі, встановлено понад 4,2 тисячі потерпілих, з яких понад 90% – фізичні особи. При цьому тілесні ушкодження через обстріли бойовиків отримали 328 цивільних, а 197 людей загинули.

Інформаційне повідомлення для Міжнародного кримінального суду підготували Луганська обласна прокуратура спільно з Луганським обласним правозахисним центром "Альтернатива" та представниками Департаменту ОГПУ щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, на основі моніторингових візитів правозахисників в зону збройного конфлікту, інтерв’ю з постраждалими та матеріалів кримінальних проваджень.

Що відомо

  • Прокурорка Міжнародного кримінального суду в Гаазі Фату Бенсуда заявила, що події в Україні після 20 лютого 2014 року на Донбасі та у Криму мають ознаки злочинів та вимагають детальнішого розслідування.
  • Україна надала Гаазі докази пропаганди військової служби серед дітей у Криму.
  • Окружний суд Гааги поновив слухання у справі рейсу MH17 Малазійських авіаліній, збитого у небі над Донбасом 17 липня 2014 року.