Мовознавця розповіла про мовний геноцид в Україні
06.04.2021 14:35

Лариса Ніцой переконана, що саме двомовність заважає нашій державі самоідентифікуватися та розвиватися ментально й економічно.

Про це письменниця, педагог, громадський діяч, член Національної спілки письменників України розповіла інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи нещодавню заяву Мендель про українську російську мову, Лариса Ніцой зазначила, що це ніщо інше, як повторення російських наративів і геноцид української самоідентифікації.

«Я вважаю, що заяви про українську мову повинні робити мовознавці, а не всі, кому не лінь, оскільки мовознавці не визначали ніякої української російської мови, російської російської мови, все це сон рябої кобили. Вони це все використовують для своїх якихось політичних дій в Україні. А які це дії, зрозуміло — вони не спрямовані на підсилення українського контенту, української мови і взагалі українських наративів і української ідентичності. Бо що насправді такі заяви? Це вдосконалений варіант російської, нав'язаної Україні двомовності. Двомовність в Україні не природна, це наслідок геноциду. Нам треба долати наслідки геноциду, колоніального періоду, коли нас цькували і знищували все українське. Нам треба, навпаки, нарощувати українські м'язи, український контент, а російська двомовність — це знов послаблення української частки у всьому публічному просторі України. Це величезна шкода для України. Ми тому не можемо ніяк запанувати в своїй країні, не можемо ніяк збудувати нормальну процвітаючу економіку, бо 30 років не зважали на мовну і культурну складову. Ми ніяк не можемо запанувати на своїй землі, як раби, які не мають свого голосу. Тому нам треба утверджувати українську мову на своїй землі, щоб ми зазвучали так, як звучить Франція французькою, як звучить Німеччина німецькою, як звучить Італія італійською. Коли ми от так зазвучимо, то і про економіку буде далі зовсім інша розмова», - наголосила вона.

Мовознавиця також пояснила, чи існує у «Слузі народу» єдина позиція щодо мови і мовного закону.

«Немає, бо ця партія — це збірна солянка, куди прийшли всі, кому не лінь. Як вони взагалі можуть поєднуватися в одній партії, якщо вона - це спільнота людей, які об'єдналися за спільними політичними поглядами. Бужанський говорить, що треба скасувати закони. Потураєв каже, що ні, скасовувати не треба, треба відтермінувати. Інші взагалі говорять, що ні, чіпати не можна, бо це правильно, це політика інших країн. Немає у них партійної лінії», - переконана вона.

Письменниця пояснила, чи буде колись поставлено крапку у мовному питанні в нашій державі та що для цього необхідно.

«Ця крапка буде поставлена тільки тоді, коли українськомовні нарешті стануть рішучими, і умовно кажучи, гепнуть кулаком по столу, а не будуть розповідати про якусь толерантність і доброту до всіх. У боротьбі не може бути толерантності і доброти до ворога. У боротьбі треба рішуче виборювати і добиватися свого. І виною того, що є от такі тези у нашому суспільстві є слабкість українськомовних. Разом з цим я хочу сказати, що українськомовні не такі вже і слабкі, бо будь-який президент, крім Ющенка, які приходили до влади мали у себе за спиною утвердження російської мови як другої державної. Але всі президенти з часом ставали українськими патріотами і відкидали цю тезу. Чому вони так робили? Тому, що вони сформували свій погляд, відштовхуючись від суспільної думки, а суспільну думку про необхідність утвердження державної мови якраз українськомовні сформували. З іншого боку, для того, щоб нам нарешті поставити крапку, треба, щоб українськомовні проявили максимум рішучості і заявили, що вже досить, ставимо крапку», - сказала Ніцой.

Громадський діяч також пояснила, чому виникають питання подібні тому, що прозвучало в ефірі телеканалу «Дом», де жителька Донбасу спитала, чи не будуть їх щемити, якщо вони з окупації повернуться в Україну.

«А якщо я приїду до Франції, Франція, ти будеш мене ущемляти з моєю українською мовою. Або Італія: якщо я приїду зі своєю українською мовою, ти будеш мене ущемляти? Ми такі питання не задаємо. А чому? А тому що ці країни процвітаючі, демократичні, і ми розуміємо порядок і правила цих країн. Я вважаю, що нам треба будувати нашу країну процвітаючою, демократичною, щоб наші правила і наш порядок стали зрозумілі усім, і тоді не буде таких питань. І тоді такі питання відпадуть до Мендель чи будь-якої компетентної посадової особи, тому що політика країни буде всім зрозумілою. Треба утверджувати українську мову, щоб вона всюди панувала 100%», - резюмує співрозмовниця.