Експерт розповів про хайп Єрмака на військовій темі
13.04.2021 14:35

Ігор Мосійчук переконаний, що розмови Єрмака про розміщення на території України американських систем «Патріот» наразі неможливі без змін у Конституції чи офіційного звернення Кабміну до США.

Про це український політик розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи те, що зараз Єрмак виступає за розміщення американських ракетоносіїв «Патріот» в Україні, Мосійчук зазначив, що йому варто звернути увагу на розвиток вітчизняного ракетобудування.

«По-перше, Андрій Єрмак може хотіти що завгодно. Бажання Андрія Єрмака мають бути поєднані з бажаннями військового керівництва США і НАТО. Тому тут питання, наскільки бажання Єрмака співпадають з стратегічним баченням США. Це раз. Друге. Я б волів би, щоб у Єрмака було бачення по розвитку ракетної галузі, в тому числі і оборонної, в нашій країні. В Україні величезний ракетний потенціал, і це ж ні для кого не таємниця - це визнаний факт. Його треба розвивати. Навіть у часи, коли секретарем РНБО був Турчинов, розвивалось військове ракетобудування в Україні. От туди треба вкладати гроші. Розміщувати військові бази, ракети іноземних країн наших партнерів — це добре, але набагато краще розвивати свій ВПК. Є багато наукових і виробничих напрацювань, просто в це треба вкладати кошти. Не на дорогах розпилювати чи ще на чомусь, а вкладати в нові розробки, в науковий та виробничий потенціал», - пояснив він.

Політик також пояснив, чому розмови Єрмака про американські комплекси «Патріот» є просто хайпом.

«Зараз ми знаходимось перед загрозою можливого російського вторгнення. Два року тому була розроблена ракета для захисту з моря, але вона досі не поставлена на серійне виробництво, і, відповідно, не захищена наша Одеса і наше узбережжя в належний спосіб. У мене питання: а чого гроші пішли хрін знає на що, а не на виробництво ракет? Тоді і не треба було б про “Патріот” говорити. Хоча я його розумію, він говорив символічно, розуміючи, що якщо буде база, то це нас, можливо, вбереже від агресії. Але якщо б не одно “але” дуже важливе. Для того, щоб в Україні були розмішені ракети “Патріот” і американські військові бази, потрібні, як мінімум, дві речі. Річ №1: в Конституції записане прагнення України до НАТО. Або вступити в НАТО, або внести зміни, які дозволять розміщення іноземних баз. Це два. Тому, бажання Єрмака суперечать Конституції. І ще дуже суттєвий і важливий момент. Єрмак ловить зараз хайп на військовій тематиці, тому що те, що ми зараз це обговорюємо, я вважаю хайпом, тому що жодних кроків для розміщення ракет “Патріот”, крім слів Єрмака, немає. Тупий хайп. Де звернення офіційне парламенту, президента, Кабміну до США?», - резюмував співрозмовник.