Адвокат про блокування сайтів: у світі спостерігається тенденція опанування контролю за інформацією
16.04.2021 18:07

Сергій Войченко зауважує, що певні публічні особи мають розуміти, що вони, йдучи на державну службу, не можуть претендувати на максимальний свій захист, як звичайна людина, оскільки вони працюють на публічну службу.

Про це відомий український адвокат розповів в ексклюзивному інтерв’ю інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

У юридичній практиці, як ми бачимо, стало модним вирішення особистих питань силовим методом в ручному режимі. Нещодавно під таким тиском опинилося і наше видання. Якщо коротше, людині Х не сподобалися матеріали, які були опубліковані на сайті з посиланням на відповідні джерела. Ця людина пішла до суду та вимагала закрити сайти, увага (!), законним шляхом. До слова, не тільки наш сайт, а цілу низку популярних український сайтів.

Як потім виявилося, ця людина – корупціонер, до речі, що доведено у Суді. А її дії – це такий собі бізнес, спосіб наживи – вимагати закрити, а потім «кошмарити» керівників сайтів з тим, щоб отримати фінансову винагороду.

Коментуючи ці події, наш співрозмовник зауважує, що ні для кого не є таємницею, що тіньовий ринок обгажування людей існує не лише в Україні, але ми з вами зараз говоримо за Україну. Тобто це один з способів захисту людини – звернуться з позовом про захист честі і гідності ділової репутації.

«Ми розуміємо, що є поняття свободи слова, з одного боку, з іншого боку, реалізація прав одних не повинна обмежувати права інших», - зауважив адвокат.

За словами експерта, сьогодні ми можемо, спостерігати світову тенденцію до спроб контролю за інформацією. І навіть, як показує практика останніх подій, де рішенням РНБО було запроваджено санкції, серед іншого і щодо ЗМІ і тисячі журналістів лишилися без роботи, ми побачили, що реакція так званої світової спільноти, на яку у нас завжди прийнято посилатися, була досить спокійною.

І хоч відповідно до ст.62 Конституції України, особа вважається не винуватою до того часу, поки її вина не доведена в суді, і рішення не набуло законної сили, трапилося те, що трапилося. В даному випадку, підкреслює правозахисник, коли ми говоримо про свободу слова, ми маємо розуміти, що це не значить говорити все, що людині видумається взагалі. Є, як мінімум, певні обмежувачі в голові. Для чогось людині дана голова, не лише, як казав один відомий український політик, що «в мене є голова, и я в неё ем».

За словами нашого співрозмовника, свобода слова – це досить оціночне поняття. Тому якщо ви, в тому числі, як журналісти стикнулися з неправомірними діями щодо вас, то звертайтесь до адвоката!

«А власникам сайту все-таки я рекомендую дотримуватися певної інформаційної гігієни. І якщо усе ж таки стикаєтесь з певною, на вашу думку, несправедливістю, так як у вас є фахові журналісти, а не будь-кого залучаєте до написання тих чи інших статей, то для захисту своїх законних прав та інтересів рекомендую підписувати договір з фаховими адвокатами, які в тому числі мають такий досвід. На це потрібно реагувати. Ще раз говорю, права одних породжують обов'язки інших. Якщо ви хочете жити в чистому під'їзді, то у когось є обов'язок його прибирати. Так само, якщо ви хочете читати перевірену інформацію, то у когось є обов'язок її перевіряти», - резюмував наш співрозмовник.