Експерт пояснив, як залежить купівля продуктів від карантину
30.04.2021 08:35

Василь Юрчишин вважає, що завдяки карантину люди заощадили гроші, однак витрати на продукти перед Великоднем дещо зменшили накопичене.

Про це директор економічних програм Центру Разумкова розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Відповідаючи на питання, на скільки зросте ціна на цьогорічний великодній кошик, Юрчишин сказав, що на 20-30% і розповів, звідки українці візьмуть гроші на купівлю продуктів.

«Тут суперечливі тенденції. З одного боку, люди зараз не витрачають гроші на подорожі, на відпустки, на театри, стадіони і т.д., тому, умовно кажучи, частину коштів заощаджують. З іншого боку, зараз, особливо перед святами продукти харчування дорожчають, тому тут в абсолютних гривнях більше, звичайно, але у відносних показниках це може бути менше за рахунок зекономлених коштів», - пояснив він.

Також співрозмовник розповів, як святковий стіл залежіть від пандемії.

«Звичайно, залежіть, тому що суттєвим чином впливають обмеження на контакти людей, на поїздки. Все суттєво ускладнено, тобто менше ходять у гості, менше ходять в ресторани. І в такому випадку витрати суттєво зменшуються, тому що поїздка до родичів чи зустріч з друзями — це витратні речі. Так що, звичайно, ці кошти заощаджуються, але це все умовні заощадження», - резюмував евсперт.