Експерт розповів, навіщо Зеленський запросив Путіна до Ватикану
30.04.2021 14:27

Степан Гавриш переконаний, що Ватикан - єдине місце де президент України може не боячись говорити про мир з Путіним.

Про це екс-заступник секретаря РНБО розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Гавриш каже, що Зеленський ніколи не приховував, що він буде шукати миру з президентом Путіним «на двох» і без сепаратистів ОРДЛО. Співрозмовник пояснює це тим, що будь-які мирні ініціативи з ними для нашого президента можуть стати ще більшою кризою, аніж для Януковича відмова від Асоціації з ЄС. І те, що зробив Зеленський, переконаний він, вимагає подивитись на нього дещо по іншому.

«Запрошуючи Владіміра Путіна зустрітись у будь-якій частині Донбасу, Володимир Зеленський чудово розумів, що Великий Путін запросить його до Москви. Як васала. Це взагалі традиції Золотої Орди, де у хана можна було випросити ярлик на княже управління. В аналітиків на Банковій не було жодного сумніву, що будуть червоні лінії по Криму, переговорами тільки із лідерами ОРДЛО, гарантіями для російськомовних, відмова від ЄС і НАТО. Дочекавшись відповіді разом з Лукашенко від свого візаві, витримав паузу по Станіславському, Володимир Зеленський елегантно запропонував двосторонню зустріч у морального стовпа світу і пророка миру Папи Римського», - пояснив експерт.

Гавриш переконаний, що такий хід змусив Кремль задуматись над своїм майбутнім, оскільки Папа Римський, за яким стоїть більше мільярда католиків, володіє таким впливом, що відмова Путіна від зустрічі може ще стрімкіше посилити кризу особисто Путіна і Росії вцілому.

«На тлі все більш очевидних фактів ведення Москвою війни проти країн НАТО на їх же територіях, і неспроможності цього воєнного альянсу застосувати хоча би погрозу введення в дію ст. 5 Договору, Владімір Путін, здається, знаходиться в добрих стосунках з Папським Престолом. Він тричі зустрічався з Папою Римським. Це єдине місце де Володимир Зеленський може говорити про мир з Владіміром Путіним. Дивитись йому в очі і не боятись гіпнозу в присутності Понтифіка. Путін при цьому може відбутись загальними фразами і закликами, але змушений буде визнати себе стороною переговорного процесу у воєнному конфлікті з Україною.», - пояснює екс-заступник секретаря РНБО.

Резюмуючи, співрозмовник додав, що таким чином Зеленський не дасть звинуватити себе в зраді і перетинанні будь-яких червоних ліній. А головне, переконаний Гавриш, ця зустріч може показати, чи готовий Владімір Путін до компромісів щодо війни з Україною.