29.11.2005 13:01
Социал-демократическая партия Украины (объединенная) рассматривает прекращение выхода в эфир телевизионной передачи «Православный мир» как грубое нарушение прав верующих Украинской православной церкви, откровенное неуважение к ним как к пасынкам государства, следствием чего станет отторжение от украинского государства, сообщает пресс-служба СДПУ(О).

Об этом представители партии сказали в заявлении, текст которого приводим без изменений на языке оригинала:

"З 19 листопада припинився вихід в ефір телевізійної передачі «Православный мир», що проводився телерадіокомпанією «Ера» на каналі УТ-1. Керівництво компанії несподівано без оголошення причин відмовило представникам Української Православної Церкви у продовженні виходу передачі.

Передача «Православный мир» виходила українською мовою кожного тижня і мала велику популярність серед православних глядачів. Головним її змістом були поточне життя Православної Церкви та християнська проповідь, перш за все щотижневі проповіді Митрополита Київського та Всієї України Володимира. Передачі ніколи не мали політичної тематики, її автори не дозволяли собі критичних висловів відносно інших конфесій. Вона відрізнялася високим професійним рівнем.

Припинення виходу в ефір православної передачі не можна пояснити суто комерційними причинами. Звичайно, телерадіокомпанія «Ера» не мала від її виходу безпосереднього прибутку, але він значно підвищував загальний рейтинг каналу серед віруючих глядачів, з чим кожна серйозна компанія мала б рахуватися. Ми вже не говоримо про значимість внеску таких передач у розвиток духовності суспільства, що також мало б враховувати керівництво компанії.

Припинення виходу передачі можна пояснити лише політичними та ідеологічними чинниками. В умовах, коли керівництво держави віддає явну перевагу кільком православним Церквам, трактуючи їх як «національні», а Українську Православну Церкву, яка об'єднує найбільшу кількість православних віруючих, ігнорує як чужу, те саме робить і «помаранчева» телерадіокомпанія, близька до владних структур. Неважко здогадатися, що до цього приклала руку й Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, яка й досі відзначалася перш за все політикою повного витіснення з ефіру російської мови, в чому вона вбачає мало не головний сенс своєї діяльності. Тепер продовженням такої політики стали такі ж самі зусилля для витіснення і «небажаної» Церкви.

Соціал-демократична партія України (об'єднана) розглядає припинення виходу в ефір телевізійної передачі «Православный мир» як брутальне порушення прав віруючих Української Православної Церкви, відверту неповагу до них як до пасинків держави, наслідком чого стане відторгнення їх від самої української держави.

Ми звертаємося до телерадіокомпанії «Ера» із закликом відновити вихід в ефір передачі «Православный мир». Ми вимагаємо від державних структур, і перш за все від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення проведення переговорів з телерадіокомпанією «Ера» з тим, щоб переконати її зробити такий крок, виходячи з інтересів України та її православних віруючих".