24.07.2006 13:35
В понедельник, 24 июля, в адрес редакции From-UA поступило заявление от пресс-службы Партии регионов, в котором один из авторов изменений в Конституцию Степан Гавриш прокомментировал выводы Регламентного комитета Верховной Рады относительно досрочного прекращения полномочий народных депутатов Украины. Приводим полный текст сообщения на языке оригинала:

«Верховна Рада України має на цей час найкращий юридичний корпус спеціалістів в сфері консультаційного і регламентного права, особливо, роботи Верховної Ради України. І тому висновок Регламентного комітету щодо розуміння проблеми, яка склалася із зміною Конституції, переходом до парламентсько-президентської форми організації державної влади є абсолютно виваженим і відповідає власне букві і духу Конституції, – відзначив доктор юридичних наук, депутат 3-го і 4-го скликань Верховної Ради, один з авторів змін до Конституції України Степан Гавриш, коментуючи висновки Регламентного комітету Верховної Ради України щодо дострокового припинення повноважень народних депутатів України.

Треба також зауважити, що одночасно з висновками, які зробив Комітет Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України щодо нетотожності понять виходу депутата як акту добровільного волевиявлення і формування своєї власної політичної позиції, взяття на себе відповідних зобов'язань.

Поняття виключення з фракції пов'язане власне з позицією політичної партії, фракції чи політичного блоку, яка не відповідає організації відповідних норм Конституції щодо повноважень і статусу народного депутата, – відзначив Степан Гавриш.

Окрім наведених юридичних аспектів щодо підтримки цієї позиції, – сказав С.Гавриш, – Регламентний комітет міг також послатися на ту норму Конституції, яка говорить про те, що народний депутат голосує особисто. Це означає, що всередині парламентської фракції, яка створена виборчим блоком чи партією, що перемогла на виборах, депутат може мати власну точку зору на сутність законодавчих та інших політичних процесів у Верховній Раді України. І це безумовне правило під час роботи конституційних комісій.

Прийняття відповідних змін до Конституції залишалося питанням найважливішим для того, щоб забезпечити баланс між імперативним мандатом і, скажімо так, волевиявленням громадян, які підтримали не тільки політичні списки, але й кандидатів у цих списках.

Таким чином, це надає можливості депутату виконувати, в тому числі, особисті програмні зобов'язання, які є частиною програмних зобов'язань блоку перед виборцями, – наголосив Степан Гавриш.

Тому я вважаю, що позиція Регламентного комітету відповідає Конституції і чинному законодавству, – підкреслив Степан Гавриш. Вона є такою, що формує певний фактор стабільності роботи Верховної Ради і дає можливості працювати ефективно в сьогоднішніх умовах».