Чорний піар Тимошенко
18.04.2016 13:50

Політик живе рівно стільки, скільки про нього пам’ятають люди. У світі політтехнологій єдиним та найважливішим критерієм є рейтинг. Головне, щоб розмовляли, щоб увага людей була прикута до публічної особи, а ім’я не сходило з вуст.

Ще у листопаді, чи грудні минулого року я випадково став свідком розмови представників однієї політичної сили з моїми колегами-конкурентами, які професійно займаються політичним піаром. Люди шукали спеціалістів у сфері «брудних» технологій. Тоді я не звернув особливої уваги на цю інформацію.

Але вже у січні цього року з кулуарних розмов мені стало відомо, що представники громадської організації «Аллатра» замовляють на себе «чєрнуху» одразу на кількох телеканалах та у ряді інтернет-видань, тобто готується повномасштабна піар-кампанія. Одразу все стало зрозуміло! В українському політикумі є лишень одна людина готова на все заради того, щоб про неї говорили. Так, це Юлія Тимошенко. Її принцип – нехай говорять! Немає різниці що! Аби тільки говорили! А коли «брудом» закидають – це найкращий спосіб привернути до себе увагу. Скандали, сварки, протести – це її улюблені інструменти для піару. Якщо прибрати з Тимошенко увесь бруд, що від неї залишиться? Нічого!

Аналогічні технології у дії ми спостерігаємо й зараз. Маю на увазі штучно створений скандал, що зараз вирує навколо міжнародного громадського руху «Аллатра». Юля звикла сама на себе «бруд» виливати задля того, аби бути у центрі суспільної уваги. Так нащо вигадувати ровера, якщо все і так працює? Ось акули-політтехнологи Тимошенко й з Аллатрою вирішили розіграти той же самий сценарій.

Дивіться, журналісти звинуватили «Аллатру» практично в усіх «смертних гріхах»: і в тому, що їх фінансує либонь не особисто Путін. І що «Аллатра» – це «Біле братство». Довели бідних сектантів Марії Цвигун до того, що вони змушені були «відбілюватись» від причетності до Юлькіної «Аллатри» і розміщувати на своєму сайті спростування. Тут же нам повідомляють, що ця організація – проект Ахметова і підтримується ним. «Вони закликають своїх послідовників не приймати участі на виборах!» – запевняють нас «експерти» викривальних шоу. «А ще вони зомбують дітей шляхом розповсюдження безкоштовник розмальовок!»

Ну це вже занадто! На кого це розраховано? Юліє Володимирівно, невже ви дійсно вважаєте українців настільки тупими бовдурами? Не буває так, щоб в одній чашці було стільки бруду. Ніхто вам не повірить! Вже й малюку зрозуміло, що це вами фінансована та професійно зрежисована піар-кампанія.

«Аллатрі» необхідна реклама, а піаритися нема на чім. Ось політологи Тимошенко й обрали ідеальний, на їх думку, варіант – «чорний» піар. Зрозуміло, що ми ніколи не дізнаємось хто сплачує за всі ці «викриття». Навіть самі журналісти стовідсотково впевнені, що це їх «святий обов’язок» перед суспільством. Усе так облаштували, щоб виглядало максимально правдоподібно, без фальші.

Як політолог я вирішив дізнатись правду, тому що не звик мовчати коли український народ виставляють дурнями. Перші ластівки від «Аллатри» з’явились близько п’яти років назад. Тоді вони збирали підписи під зверненням до можновладців з проханням змінити символіку Києва. А також стверджували, що на майдані Незалежності стоїть пам’ятник не Архангелу Михаїлу, а Люциферу. Хтось зауважить: «Безглуздя!» Не поспішайте з висновками. Це була їх пробна куля. Яка, одначе, дуже серйозно їх підняла. На них звернули увагу, про них почали говорити, ними почали цікавитись. Вже тоді працювали спеціалісти Тимошенко, технології ідентичні й у Юлі, й у Аллатри. Після цього на деякий час інформаційний простір наче замовчав, ми нічого не чули про цей проект.

Як в нашій країні «вбити» політика? Почніть його вихваляти й люди вже за місяць не те що обличчя, імені того «гарного хлопця» на зможуть пригадати. А ось якщо лаятись на когось та ще й брудом рясненько поливати, то всі підуть голосувати «за» такого кандидата. Подивіться на Ляшка – носився з тими вилами, землю їв на «сцені» Верховної Ради, багато інших дурниць витворяв, а які в нього тепер рейтинги! З іншого ж боку «Самопоміч» нашого земляка Андрія Івановича Садового. Адже, скільки дійсно важливого і корисного для країни и для людей зроблено, а рейтинги падають.

Погляньмо під цим кутом на Тимошенко з її «Аллатрою». Лишень відвертий дурень може повірити, що весь цей «бруд», який вона сама на себе ллє, – правда. Це такий собі «подарунок» політтехнологів Тимошенко «тупим людям», якими вона, здається, вважає нас з вами.

Але повернімося до історії. У 2014 році Майдан на своїх плечах виніс Юльку на волю. З того моменту і з’являється «Аллатра», яка починає рости, як на дріжджах. Перший рік про організацію не чутно. І ось зараз почала розгортатись серйозна «чорна» піар-кампанія.

В єдиній гідній уваги аналітичній статті, яку можливо знайти, Ореста Ольшанського «Маски зірвано! АллатРа – проект Тимошенко», відображена суть цього проекту. Треба віддати належне авторові, задля того, щоб розібратись у явищі «міжнародний громадський рух «Аллатра»», він витратив багато сил та часу, але вивчив організацію зсередини. Автор особисто переконався, що люди – учасники організації насправді відкриті, відверті та патріотично налаштовані. Дійсно реалізують багато соціальних проектів за власний рахунок та без будь-якого зовнішнього фінансування (організація волонтерська). Вони навіть не в курсі чий це насправді проект! Усі викладені матеріали перевірив по власних каналах, і з’ясував, що все відповідає дійсності. Тоді нащо все це таке?

Проблема в тім, що в «Аллатрі» нема ніяких патологій, а добрими справами, як ми вже з’ясували, прославитись неможна. Ось їх леді-бос зі своєю зграєю й вирішила привернути увагу до організації через скандал. Адже коли люди спробують з’ясувати правду, то виявиться, що «Аллатра» добра та «пухнаста», її просто «безпідставно звинуватили»! І кількість учасників руху збільшиться. Треба зазначити, що це дійсно працює! Наші ж люди з жалем ставляться до ображених, їх люблять: та злодійка в буцегарні сиділа – з неї Нельсона Манделу зробили. Ці відстоюють честь, совість та доброту – і вони гнані. Та, кому ви всі потрібні?!

А ще зверніть увагу де вони розміщують свої «викриття», на чиїх каналах! Адже це ж класична підстава! Ця брудна політична гра спрямована на компрометацію конкурентів. Мало того, що опосередковано посилюють власні позиції, так ще й одночасно позбавляються від єдиних реальних політичних конкурентів!

«Аллатра» існує лишень два роки, але хто про неї чув протягом першого року існування? Ніхто! А тепер пішла хвиля, яку вони самі підняли, і про них почула вся країна. Наразі, наскільки нам відомо, почався наступний етап цієї божевільної піар-гонки. З початку вони використали телебачення як інструмент для власної реклами. Потім учасники «Аллатра» зі Штатів та Канади змонтували та завантажили в мережу фільм-спростування, озвучений англійською мовою. Це розрахунок на багатомільйонну західну аудиторію! Події розвиваються одновекторно та пристрасті загострюються: Скандал! Скандал! Міжнародний скандал! Не здивуюсь, коли Юлькіни піарщики додумаються ще й позов подати до суду. Самі себе «брудом» закидали, самі образились, самі і в суд побігли. «Гвалт! Нас ображають!»

Тимошенко прагматичний та далекоглядний політик, вона звикла прораховувати на декілька кроків наперед. Не у нападі філантропії створила вона свою «Аллатру». Усе до неподобства банально – йде жорстока боротьба за електорат! Юлька запропонувала нам наступний сценарій: на нікому невідому громадську організацію «нападають кровожерливі журналісти», у людей це викликає масові обурення і вони натовпом крокують до лав «Аллатри», тому що вона виявляється абсолютно мирною волонтерською організацією, поза політикою та релігією, пропагує єднання та відродження в суспільстві культурно-моральних цінностей, реалізує багато соціальних проектів. Таким чином ще більше прив’язує до себе душі довірливих українців. Далі можна було б очікувати години «Ч», коли в один момент усі учасники виходять на вулиці і площі з власними прапорами та гаслами: «Голосуйте за нас!» Але такого сценарія не буде, не для того Тимошенко створювала «Аллатру». Вважаєте випадково сценаристи цих «викривальних шоу-розслідувань» вставили сюжет: «я поняла, что теряю сына, когда он отказался идти на голосование»? Вони збирають під прапором «Аллатри» «нічийних» людей, тих, хто не піде голосувати ні за кого. Юля – це бренд, і нема сенсу створювати нову політичну силу, яка лишень посилить безлад. Усе набагато простіше – у потрібний момент «Аллатра» звернеться до своїх учасників голосувати за Юлію Володимирівну, як лідера нації, рятівника країни та захисника людей! У цьому можете навіть не сумніватися, гарантую!

Тепер мені стало зрозуміло про які «дрова» та про який «проект» йшлося, коли у грудні в кулуарах я почув: «Треба дров на телебачення підкинути по Юліному проекту». Щоб розкрутити за два роки громадську організацію до масштабів МГР «Аллатра», потрібні серйозні політичні технології, професійний підхід та спеціалісти. А Тимошенко зі своїми грошима та армією акул-політологів ще й не таке може закрутити. Нічого людського нема, все заради влади! Так і зривається з вуст: «Коли вже нарешті скінчиться цей дебільний проект власного піару?!»

Нас з вами знову намагаються обдурити. Та треба бути геть зовсім наївним, щоб не побачити цю брудну політичну гру! Але на превеликий жаль, і моя стаття не стане ложкою дьогтю в діжці меду Юлькіного «чорного» піару!

Так і виходить, ті хто дійсно багато робить для країни і людей – гідних, чесних порядних, ніхто не помічає. Проте до влади видираються негідники, які годують людей «чєнухою». І плювати їм і на Україну, і на людей.

Мирослав Багутинський, политолог