07.11.2004 18:44

Кандидат в Президенты Украины Роман Козак подал официальную жалобу на Виктора Ющенко и Александра Мороза. Поводом стало проведение 6 ноября митинга, в ходе которого указанными лицами осуществлялась незаконная агитация, что является грубым нарушением "Закона о выборах Президента Украины". Сайт "Неделя" приводит текст жалобы полностью.

КОЗАК РОМАН МИКОЛАЙОВИЧ
кандидат на пост Президента України
Голова Організації Українських Націоналістів в Україні
ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
01196, місто Київ, площа Лесі Українки, буд.1

Заявник скарги:
Кандидат на пост Президента України
КОЗАК РОМАН МИКОЛАЙОВИЧ


поштова адреса: 79000 м. Львів, вул. Дорошенка, 28/1-Г,
тел.: 8 (050) 529-77-08

Суб'єкт оскарження:
Кандидат на пост Президента України
ЮЩЕНКО ВІКТОР АНДРІЙОВИЧ

поштова адреса: 01001, м. Київ,
вул. М.Житомирська, буд. 20-в, кв.60
тел.255-20-98

Суб'єкт оскарження:
Кандидат на пост Президента України
МОРОЗ ОЛЕКСАНДР ОЛЕКСАНДРОВИЧ

поштова адреса: 01054 м.Київ, вул.Воровського, 45,
тел. 216-88-82, 244-51-66
С К А Р Г А

на порушення виборчого законодавства
(у відповідності до ст. 103 Закону України "Про вибори Президента України")


06 листопада 2004 року в м. Києві на Майдані незалежності відбувся мітинг на підтримку кандидана на пост Президента України Ющенко В.А. Під час мітингу використовувались атрибутика, яка використовується кандидатом на пост Президента України Ющенком В.А. у своїй передвиборній агітації: прапори с написами "Так!", транспоранти із написами" "Разом із Ющенко до перемоги", "Пора пермагати", "Вірю, знаю, можемо!"

На цьому мітингу виступали кандидат на пост Президента України Ющенко В.А., кандидат на пост Президента України О.Мороз, лідер коаліції "Сила народу",народний депутат України Ю.Тимошенко.

Звертаючись з цією скаргою до Центральної виборчої комісії, я кандидат на пост Президента України Козак Роман Миколайович, прошу визнати дії кандидатів на пост Президента України Ющенко В.А. та кандидата на пост Президента України О.Мороза неправомірними, оскільки їх діями грубо порушені встановлені Законом "Про вибори Президента України" вимоги до порядку проведення агітації, що безпосередньо порушує мої права як кандидата на пост Президента України на рівні та справедливі вибори.

В обґрунтування свої вимог довожу до Центральної виборчої комісії наступні обставини, що мали місце під час проведення кандидатом на пост Президента України Ющенком В.А. неправомірного агітаційного заходу, яким я прошу надати належну оцінку:

Під час виступу, кандидат на пост Президента України Ющенко В.А. висловив наступне:


"Я вкотре хотів сказати прем'єр-міністру, що ви живете в унікальній країні, в якій є унікальна нація, яка ніколи не кликалася як нація козлів". "Вибори показали, що правда ходить двома берегами Дніпра, тому що кандидат від демократичних сил виграв у 17 регіонах в т.ч. Києві. І незалежно від того, що зробить через 3-5 днів ЦВК – ми з вами перемогли в першому турі, беззаперечно."

"Мої колеги 2 години назад віднесли в ЦВК 96 % базу даних у вигляді мокрих протоколів із виборчих дільниць, по 3,9% дані електронних протоколів по виборчим дільницям. Дві години назад дані перевірені по 99,95 % дільницях України, де засвідчується – 39,77 %, переміг Віктор Ющенко." "Режим міркує 6-й день. Він не знає як повертати арифмометри, бо йому треба один бажаний номер, щоб той фаворит, за якого навіть тюрми не проголосували б у повному складі, щоб він більшість отримав на виборах першого туру.". "Інформація йшла на транзитний сайт, де Адміністрація Президента та штаб Януковича робили свої підрахунки". Підсумки виборів є неправдивими, побудовані на маніпуляціях, які проводить влада. Ми не довіряємо владі, не довіряємо ЦВК." "Ми слухали байки від уряду" Щоб досягти високого рівня життя "треба змінити владу" та багато іншого.

Під час виступу, кандидат на пост Президента України О.Мороз висловив наступне:

"Сюди на мітинг ми прийшли з Ющенком із політичної ради нашої партії, на якому було присутнє 95 чоловік, які проголосували за підтримку Віктора Ющенка в другому турі. Я сьогодні тут, тому що хочу, щоб в Україні були вибори. І ми сподіваємось, що підтримуючи Віктора Ющенко, ми доб'ємося такого стану коли вибори будуть проводитися і людина буде впевнена, що її голос... Це дуже добре, що ви приходите сюди на мітинги, сказати всьому суспільству, що ви є. Я звертаюсь до Вас, очевидно, відкриваючи... справді нового президента. Як говорить Луценко, через рік на цій площі перед вами виступить ваш Президент".

Під час виступу лідер коаліції "Сила народу",народний депутат України Ю.Тимошенко. висловила наступне:

"В 01.30 ночі першого листопада по паралельному підрахунку голосів у нас були справжні данні. Віктор Андрійович по всій Україні отримав 50,34% голосів виборців і у нас сьогодні є новий Президент! Перша новина полягає в тому, що в сімнадцяти регіонах переміг Віктор Ющенко. Друга прекрасна новина полягає в тому, що у нас в першому турі насправді переміг Віктор Ющенко, то у нас не буде Президента Януковича, тому що у нас вже є новий Президент. Є всього три чіткі завдання, але виконати їх мусить кожен патріот України. Перше завдання – це найти від трьох до десяти людей, які не голосували за справжнього кандидата і переконати їх, що вони обмануті.

Прийдіть в штаби Віктора Андрійовича Ющенка і запишіться, як спостерігач на дільницях. На кожному кроці: на парканах, автомобілях повинна бути оранжева стрічка. Разом ми створимо оранжеве військо. У нас не буде жодного паркану без підтримки Віктора Ющенко. Коли наши опоненти будуть заходити в магазин і бачити оранжевий апельсин, вони будуть іти і голосувати за Ющенка. Коли вони побачать, як розливають оранжеву "Фанту", вони будуть думать про перемогу Ющенко. Слава Віктору Ющенко!"

Як сам мітинг, так і виступи кандидата на пост Президента України Ющенко В.А., кандидата на пост Президента України О.Мороза та лідеру коаліції "Сила народу", народного депутату України Ю.Тимошенко є безсумнівними заходами агітації, які спрямовані на підтримку кандидата на пост Президента України Ющенка В.А. та містять заклики до народу України голосувати за кандидата на пост Президента України Ющенка В.А.

В своїй промові кандидат на пост Президента України Ющенко В.А. запевняв присутніх утому що він перміг ще у першому турі: "тому що кандидат від демократичних сил виграв у 17 регіонах в т.ч. Києві. І незалежно від того, що зробить через 3-5 днів ЦВК – ми з вами перемогли в першому турі, беззаперечно. Дві години назад дані перевірені по 99,95 % дільницях України, де засвідчується – 39,77 %, переміг Віктор Ющенко."

Стосовно затримки у пересилці файлів засобами електронного зв'язку з виборчих дільниць до ЦВК Ющенко, прилюдно, не маючи жодної законної підстави звинуватив Центральну виборчу комісію та Адміністрацію президента України у маніпуляціях та неправдивості підсумків голосування, повідомивши: "Інформація йшла на транзитний сайт, де Адміністрація Президента та штаб Януковича робили свої підрахунки". Підсумки виборів є неправдивими, побудовані на маніпуляціях, які проводить влада. Ми не довіряємо владі, не довіряємо ЦВК." "

Про агітаційний напрямок мітингу свідчать наступні слова кандидата на пост Президента України О.Мороза "Сюди на мітинг ми прийшли з Ющенком із політичної ради нашої партії, на якому було присутнє 95 чоловік, які проголосували за підтримку Віктора Ющенка в другому турі. Я сьогодні тут, тому що хочу, щоб в Україні були вибори. І ми сподіваємось, що підтримуючи Віктора Ющенко, ми доб'ємося такого стану коли вибори будуть проводитися і людина буде впевнена, що її голос..."

Про підтримку та агітацію за кандидата на пост Президента Ющенко свідчать наступні слова лідеру коаліції "Сила народу", народного депутата України Ю.Тимошенко "В 01.30 ночі першого листопада по паралельному підрахунку голосів у нас були справжні данні. Віктор Андрійович по всій Україні отримав 50,34% голосів виборців і у нас сьогодні є новий Президент! Перша новина полягає в тому, що в сімнадцяти регіонах переміг Віктор Ющенко. Друга прекрасна новина полягає в тому, що якщо у нас в першому турі насправді переміг Віктор Ющенко, то у нас не буде Президента Януковича, тому що у нас вже є новий Президент"

Попри те, що за інформацією, що надається Центральною виборчою комісією – єдиним в державі органом якому Законом надано повноваження встановлювати кінцевий результат виборів та доводити його через офіційні джерела до відома громадян України – кандидат на пост Президента України Ющенко не отримав необхідної кількості голосів виборців, аби бути обраним на пост Президента ще в першому турі, попри відсутності кінцевих результатів щодо підрахунку голосів, Ю.Тимошенко запевняла присутніх на мітингу про перемогу ще в першому турі виборів кандидата на пост Президента України Ющенко В.А., у справжності саме результатів паралельного підрахунку голосів, у неможливості бути обраним Президентом України кандидата на пост Президента України Януковича В.Ф., у наявності вже обраного Президента.

Крім того, Ю.Тимошенко стверджуючи про оману виборців, тобто опосередковано звинувачуючи тим самим інших учасників виборчого процесу, інших кандидатів на пост президента України у результатах першого туру, безпосередньо закликала присутніх на мітингу вжити заходів до того, щоб залучити до голосування за кандидата на пост Президента України Ющенко В.А., закликала до прийняття участі у агітації за цього кандидата, а саме: "Є всього три чіткі завдання, але виконати їх мусить кожен патріот України. Перше завдання – це найти від трьох до десяти людей, які не голосували за справжнього кандидата і переконати їх, що вони обмануті. Прийдіть в штаби Віктора Андрійовича Ющенка і запишіться, як спостерігач на дільницях. На кожному кроці: на парканах, автомобілях повинна бути оранжева стрічка. Разом ми створимо оранжеве військо. У нас не буде жодного паркану без підтримки Віктора Ющенко. Коли наши опоненти будуть заходити в магазин і бачити оранжевий апельсин, вони будуть іти і голосувати за Ющенка. Коли вони побачать, як розливають оранжеву "Фанту", вони будуть думать про перемогу Ющенко. Слава Віктору Ющенко!"

Дії безпосередньо кандидата на пост Президента України Ющенко
, що є організатором мітингубезсумнівним заходом активної агітації, що проводився безпосередньо ним та на його підтримку, а також дії кандидата на пост Президента України О.Мороза є неприпустимими оскільки:

Відповідно до частин 3-4 статті 57 Закону України "Про вибори Президента України"
агітація перед повторним голосуванням розпочинається з дня, наступного після призначення повторного голосування, і закінчується о 24 годині останньої п'ятниці перед днем повторного голосування. Передвиборна агітація у період виборчого процесу поза строками, встановленими у цій статті, забороняється.

Частиною 17 статті 64 цьогож Закону прямо заборонено проведення активної агітації (публікація агітаційних матеріалів у засобах масової інформації, розповсюдження виборчих листівок, розклеювання виборчих плакатів, публічні заклики голосувати за чи проти кандидатів на пост Президента України) та розповсюдження політичної реклами з часу припинення передвиборної агітації.

На сьогодні, 06.11.2004 року відповідно до статті 84 Закону України "Про вибори Президента України" не оголошені та не оприлюднені офіційні результати першого туру голосування виборів Президента України, повторне голосування не призначено.

Відповідно до статті 58 Закону України "Про вибори Президента України" передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Відповідно до пункту 6 частини 3 статті 56 Закону України "Про вибори Президента України" Центальна виборча комісія оголошує попередження кандидату на пост Президента України у разі проведення кандидатом на пост Президента України партією (блоком), яка висунула кандидата на пост Президента України, прямої чи опосередкованої передвиборної агітації поза строками, встановленими статтею 57 цього Закону.

На підставі наведеного, керуючись п. 7. ч.3 ст. 56, статтями, 57, 58, 64, 84, 103 Закону України "Про вибори президента України", -

Прошу Центральну виборчу комісію:


1. Прийняти скаргу до розгляду та задовольнити її.

2. Визнати дії кандидата на пост президента України Ющенко В.А., кандидата на пост президента України О.Мороза у зв'язку з вищенаведеними обставинами неправомірними, оскільки вони не відповідають вимогам закону України "Про вибори Президента України".

3. Оголосити кандидату на пост президента України Ющенку В.А. та кандидату на пост президента України О.Морозу попередження.


Додаток: Касета з відеозаписом мітингу 06.11.2004

Копії скарги -2 прим.

Кандидат
на пост Президента України
Р.М.Козак