Електромобіль і "гібрид": що краще?
04.04.2018 12:14

У гонитві за званням світового лідера за темпами зростання кількості електромобілів Україна не приділяє належної уваги гібридним автомобілям — PHEV. Учасники ринку, уряд та законодавці намагаються перескочити з бензинової ери в електромобільні, минаючи етап "гібридів".

Скасування мита і ПДВ при імпорті діє тільки на електромобілі. Подані до парламенту законопроекти для розвитку ринку електротранспорту також стосуються винятково електрокарів.

"Гібридні" пільги

Тимчасом у США та Євросоюзі пільги поширюються і на придбання гібридних автомобілів. У Сполучених Штатах податковий кредит на купівлю PHEV становить 3501-6670 дол, на електрокар — 7 500 дол. У Грузії почався бум гібридних автомобілів після зниженнямитних зборів на 50% у 2016 році.

В Україні продажі електрокарів стрімко ростуть, проте зарядна інфраструктура країни лише зароджується. В автопарку — 81% уживаних електрокарів Nissan Leaf із запасом ходу до 100 км. Вони придатні лише для переміщення в межах міста.

Тимчасом деякі гібридні авто пропонують запас ходу на електротязі 47 км, витрату пального у змішаному циклі 1,1 л на 100 км, загальний запас ходу 1 014 км і нижчу ціну, ніж у Nissan Leaf 2018 року на 40 кВт.

Авторитетне онлайн-видання Inside EVs опублікувало докладний список, який містить понад 50 найпопулярніших у США електрокарів та гібридних автомобілів. ЕП порівняла ціни і запас ходу електромобілів та "гібридів".

Муки вибору

У таблиці вказані ключові дані кожного авто, крім витрат пального у "гібридів". Тут найцікавіше — розмір податкової знижки на гібридні машини. Вона коливається у широкому діапазоні. Тимчасом знижка на електрокари всюди одна — 7 500 дол.

Конкуренти за ціною і запасом ходу

У першій вибірці автомобілі відсортовані за зростанням ціни з урахуванням податкової знижки. Несподівано на друге місце потрапив "гібрид" Hyundai Ioniq Plug-m Hybrid 2018 року з ціною 21 292 дол і запасом ходу 1 014 км. В Україні цю модель можна купитиофіційно за курсом 26,15 за 31 537 дол.

Народний електрокар Nissan Leaf 40 кВт 2018 року потрапив на шосте місце — 23 375 дол. На сьомому місці з різницею 100 дол — "гібрид" Toyota Prius Prime.

Загалом завдяки більш високій податковій знижці електрокари мають хороші конкурентні позиції. Однак з точки зору запасу ходу, ціни і зручності заправки позиції "гібридів" міцніші.

Натисніть для збільшення

У другій вибірці автомобілі розмістилися за запасом ходу. Тут безумовними лідерами стали Hyundai Ioniq Plug-m Hybrid і Toyota Prius Prime.

Ioniq Plug-m Hybrid

Toyota Prius Prime

Найкращі електрокари і "гібриди"

Серед електромобілів у співвідношенні ціна — запас ходу оптимальними виявилися Ford Focus Electric, Hyundai Ioniq Electric і Nissan Leaf. До речі, якщо у США Hyundai Ioniq Electric з податковою знижкою коштує 21 292 дол, то в Україні за курсом 26,15 ціна на офіційне авто стартує із 30 768 дол.

Ford Focus Electric

Nissan Leaf

Серед "гібридів" з точки зору співвідношення ціна — запас ходу на батареї найкращими виявилися Hyundai Ioniq Plug-m Hybrid і Toyota Prius Prime.

Натисніть для збільшення

Оптимальна альтернатива

Дослідження ринку електрокарів та гібридних автомобілів США показало, що гібридні авто — це логічний етап переходу від бензинових машин до електричних. Гібридні автомашини характеризуються великим запасом ходу, низькою витратою пального і мінімальними шкідливими викидами.

Головне — уряд США за допомогою податкових пільг стимулює ринок гібридних автомобілів. В результаті вони конкурують за ціною з електрокарами, забезпечують більш широкий асортимент і стають оптимальною альтернативою жорсткому переходу з бензинових авто на електрокари.