«ОЗУ Павленка», або як Рома-прокурор мільйони з фермерів «стриже»
05.04.2018 08:52

Ця історія про новий «кримінальний талант»- прокурора Уманської районної прокуратури Рому Павленка -державного службовця – який побудуваввласну «бізнес-структуру» по «зароблянню грошей» всупереч усім нормам і санкціям українського кримінального кодексу.Таких схем і прокурорів в Україні багато і в кожного своя «тема». Історія, що трапилася в, на перший погляд, в нічим не примітному районному центрів Черкаської області, могла б так й залишилася непомітною аби ж не збіг обставин, що й призвів до журналістського розслідування. Про те, як можна заробляти в Україні реальні мільйони доларів в рік, маючи мандат прокурора та завдатки підприємцядалі.

Головні герої нашої історії прокурор Уманської прокуратури Романа Павленко та його підлеглий, начальник Монастирищенського відділу прокуратури Рога С.С.

Початок історії сягає в ті часи коли пан Павленко був ще нікому невідомим молодим але перспективним прокурором Монастирищенського району, куди,як подейкують в народі, його «влаштував» батько за ковбасу (батько володів ковбасним підприємством). З самого початку пан Павленко розпочав свою кар’єру з вибудовування відносин й цілком «законних» схем в районіпотеміземельсільськогосподарського призначення, що й стало його візитною карточкою. Суть схеми проста – найти переконливий аргумент для фермера через який той без вагань буде платити абонплату за те щоб «все було добре і нічого поганого не трапилося» й мати гарантовану «кришу» від всіляких посягань конкурентів та перевірок державних органів.

Після декількох років вдалопрацюючої схеми і переходом на підвищення до регіонального управління прокуратури в м.Умані пан Павленко зміг відкатати дану схему вже на 2-х інших районах Уманському та Христинівському. Розмір абонплати зі слів фермерів варіюється від кількості орендованої землі (така собі мафіозна справедливість): якщо в тебе до тисячі гектарів розмір корупційноїплати складає в межах 25 тисяч долл США, якщо більше тисячі - сума виростає.

В розмові зі мною декілька фермерів Монастирищенського району в приватній розмові стверджували що змушені платити ці гроші «Ромі» для спокійної їх роботи, решта стали не заперечувати що платять данину.

Далі ще цікавіше. Під час розмови з селянами також вдалося дізнатися, що в районі є група «елітних фермерів», які користуються землями запасу. Тобто землями, які згідно чинного законодавства знаходяться в державній власності, але використовуються фермерами в порядку самозахвату. Прокурор же забезпечує «закривання очей» місцевих чиновників на цей бізнес. Частина цих земель обробляється рідними та близькими самогоПавленка. Він також є фактичним власником отриманих таким чином прибутків.

Якщо оцінити розмах земельної справи достатньо порахувати на прикладі одного Монастирищенського району розміри доходу від таких схем. Так, зі слів самих фермерів та їх родичів, один фермер в середньому в рік платить добровільний членський внесок «криші» в розмірі 20-25 тисяч доларівСША і більше. Кількість таких добровольців складає мінімум 10 осіб. При цьому є ще маса дрібних фермерів із земельною площею 100-300 га, яких ми до уваги не беремо. Але навіть із цих цифр випливає що мінімальний розмір річної «абонентської плати» складає 250 тисяч дол США з одного району. Якщо взяти до уваги те що в підпорядкуванні підприємливого прокурора знаходиться не один район, а цілих 3 (ще Христинівський та Уманський), то розмір річної абонплати може складати більше 750 тисяч дол США. І це лише «плата за кришу», не беручи до уваги використання земель запасу, інші корупційні схеми. Тепер стає зрозумілим, чому деякі скромні за зарплатою прокурори перетворилися на головних феодалів й найбагатших людей своїх районів. Але звісно з заявами про хабарництво люди бояться звертатися, через помсту прокурора, який незважаючи на усі скарги залишається при кріслі. «Криші» існують не лише на районному, але й на обласному рівні?

Адже така схема роботи Павленка з аграріями області не могла бути не помічена «старшими» його колегами і цілком ймовірно, що належну підтримку в організації схем пан Павленко отримав від них. І недарма, в процесі розслідування ниточки неодноразово тягнулися до ще одного прокурора - діючого заступника прокурора області пана Віктора Носенко, який тривалий час очолював в обласній прокуратурі кримінальний напрямок та був помічений у земельних махінаціях в м. Черкасах та області про що неодноразово писали засоби масової інформації.

Й це зрозуміло. Адже якщо порахувати далі що в Черкаській області 24 райони і «дохід» з одного району складає мінімум 250 тис на рік по так званій «фермерській абонплаті», то не важко буде зрозуміти які цифри становитимуть такі «прокурорські доходи» за рік в межах області.

Проте це вже в наступному розслідуванні.

А поки повернемося до пана Павленка і до його дій по захисту своїх інтересів і про його «кримінальний талант».

З чого почалася історія Павленка Р.І. і що стало початком даного журналістського розслідування?!

З пробитого колеса та випадкової зустрічі з дядьком Іваном з села Леськове, який тримаючи мою запаску розказав цікаву, історію, що пізніше була підтверджена її учасниками.

Виявляється маленьке підприємство ТОВ «АТЛАНТИК ТЕРРА»орендувало в селян Монастирищенського району, Черкаської області біля 300га. землі сільськогосподарського призначення, запропонувавши ринкову орендну плату та гідні умови праці для фермерів. Підприємством були укладені договори оренди на відповідну землю з власниками цих ділянок, договори були зареєстровані у встановленому законодавством порядку, була замовлена ​​і виготовлена ​​технічна документація із землеустрою зі встановленням меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та отримано Витяги з Держземкадастру.

Однак, невдовзі у товариства виникли проблеми з реалізацією свого права на законну господарську діяльність. Як виявилось цими землями незаконно, без належного оформлення і реєстрації, всупереч вимогам чинного законодавства України, користувалось Фермерське господарство «Матвіїха».

В подальшому співробітники ФГ «Матвіїха» (пов’язаного з Романом Павленко), під керівництвом Горбатюка В. П. та під прикриттям посадових осіб району, своїми діями почали перешкоджати діяльності ТОВ «АТЛАНТИК ТЕРРА». Наприклад, за свідченнями працівників Товариства, ФГ «Матвіїха» неодноразово проводило сільськогосподарські роботи на даних земельних ділянках з залученням техніки та знищувало посіви. Також головою фермерського господарства Горбатюком В. П. та його підручними, в присутності депутатів райради, осіб з райдержадміністрації, голови комісії з питань агропромислової політики та представників поліції вчинялися перешкоди ТОВ «АТЛАНТИК ТЕРРА» разом з співробітниками землевпорядних організацій у встановлені межових знаки на відповідних ділянках, а ті знаки які було встановлено, пізніше були знищені.

Неодноразово у «АТЛАНТИК ТЕРРА» звертали увагу правоохоронців і на те, що на адресу посадових осіб і працівників товариства лунали відкриті погрози та заяви з вимогою залишити законно орендовані землі. Так, наприклад, погрози та вимоги лунали на засіданні комісії Монастирищенської райради з питань агропромислової політики, регулювання земельних відносин, використання надр, екології і природокористування. А саме, представники ФГ «Матвіїха» та окремі чиновники обіцяли, що «…може пролитися кров» та «… будуть застосовані окремі види зброї» та ін. Й це при присутності керівництва району, представників місцевої прокуратури, поліції та інших осіб. Однак, жодної реакції ні з боку правоохоронців, ні з боку посадових осіб району на ці погрози не було, законні заходи не вживалися.

Така безкарність вочевидь заохочувала місцеву мафію. Тому,через певний час, з метою залякування, було зроблено підпал дорогого автомобіля власника ТОВ «Атлантик Терра», про що до відділу поліції було подано відповідну заяву про злочин.

В ході розслідування діяльності ФГ «Матвіїха» виявилось, що договори оренди, начебто укладені між фермерським господарством та власниками земельних ділянок, мало того що не зареєстровані належним чином так ще й підроблені – селяни їх не підписували, а їх підписи у договорах банально сфальсифіковано. За цими фактами, що мають ознаки злочину, передбаченого ч.1 та ч.4 ст. 358 КК України, а саме, підроблення документів з подальшим використанням завідомо підроблених документів, були подані заяви до правоохоронних органів та наприкінці 2017 року та позови до суду. За результатами проведених судово-почеркознавчих експертиз вже встановлено фати підробки підписів більше чим в 10-ти договорах на земельні паї. Таким чином рішеннями Монастирищенського районного суду Черкаської області шість договорів оренди між власниками земельних ділянок та ФГ «Матвіїха» було визнано недійсними!

В той же час в аналогічних справах, які розглядала інша суддя, а саме Голова суду Діденко Т.І. у задоволенні вимог позивачів (щодо визнання договорів оренди не дійсними) було відмовлено, незважаючи навіть на наявність висновку експертизи щодо підроблених підписів орендодавців. Чому так сталося стане зрозуміло далі.

За усіма зазначеним фактам, що мають ознаки злочинів та зловживань, представниками ТОВ «АТЛАНТИК ТЕРРА» та орендодавців було подано заяви про злочин до місцевого управління поліції та Прокуратури.

Наприкінці 2017 року було розпочато досудове розслідування по багатьох епізодах, однак слідчим відділом Монастирищенського ВП Уманського ВП ГУНП в Черкаській області по кримінальних провадженнях за правовою кваліфікацією ч.1 та ч. 4 ст. 358 ККУ не було проведено жодної слідчої дії, не винесено вмотивованої постанови у відповідності до ст. 220 КПК і справу було закрито. Щодо інших заяв про злочини бездіяльність правоохоронних органів була аналогічною.

Враховуючи те, що розслідування місцевими органами поліції здійснювалося під процесуальним керівництвом та наглядом прокурора Уманської місцевої прокуратури Павленком Р.І. та начальника Монастирищенського відділу прокуратури Рога С.С. – коло замкнулося.

Крім того, порядних правоохоронців, які намагалися зупинити ці корупційні земельні схеми Павленка або "перейшли йому дорогу" було просто звільнене з органів. Ось що може робити злочинець наділений владними повноваженнями.

В товаристві «АТЛАНТИК ТЕРРА» небезпідставно вважають, що у діях прокурорів Павленка Р.І. та Рога С.С., вбачаються ознаки корупційних діянь та зацікавленість у затягуванні та необ’єктивності досудового розслідування, адже знаючи про факти незаконного використання земель ФГ «Матвіїха», підпал автомобіля з метою залякування, погроз з боку Горбатюка В.П., підробки документів, вони своєю бездіяльністю допомагають і надалі порушувати закон, підтримують незаконну фермерську діяльність та захват землі селян.

Більш того, представникам ТОВ «АТЛАНТИК ТЕРРА» при спілкуванні з працівниками місцевої поліції та прокуратури пояснили, що на подальший рух справ не було дано «добро» прокурором Уманської місцевої прокуратури Павленком Р.І. з яким погоджуються такі дії. Також зі слів місцевих мешканців стало зрозуміло, що всі земельні питання, а також все що пов’язано з фермерською та господарською діяльністю в районі вирішуються саме з уманським прокурором. Якщо проаналізувати інформацію, яка висвітлена в засобах масової інформації за весь час роботи Павленка Р.І., який до речі став прокурором за допомогою його батька, то можна побачити, що ним «кришуються» не тільки земельні питання, а й наркотрафік в Умані, незаконні риболовецькі ставки, металобрухт та ін. Більше того, неугодні йому люди признаються згідно з особисто ним підписаними постановами, через «своїх» кишенькових суддів, психічнохворими. У зв’язку з цим місцевими активістами неодноразово проводилися пікетування Уманської прокуратури, але результат відсутній.

І, наостанок, найцікавіше. Виявилося, що всі особи так чи інакше причетні до незаконних оборудок з землею і тиском на підприємства на Черкащині, пов’язані родинними чи діловими зв’язками.Так, наприклад, голова суду Діденко Тетяна Іванівна, яка безпідставно відмовила у позовних вимогах позивачам – власникам земельних ділянок, пов’язана з головою ФГ «Матвіїха» Горбатюком через його доньку, яка співмешкала з сином брата судді Діденко.

На момент коли стаття готувалася до друку стало відомо, що з метою розправи над службовцями правоохоронної системи, які наважилися виступити проти «ОЗУ Павленка»,безжально тільки за останні півроку звільнено з роботи начальника поліції, начальника слідства в поліції, щонайменше одного слідчого. Цинізм цього звільнення полягає в тому, що підставою стала нібито бездіяльність в «фермерській справі». Хоча ці офіцери чи не єдині хто хоч щось робив в рамках чинного законодавства . І це враховуючи те, що вказані прокурори ігнорували будь-які ініціативи та звернення слідчих щодо проведення процесуальних дій по справі незаконного заволодіння земельними паями, не дали жодної вказівки щодо допиту підозрюваних та свідків. Таким самим чином прокурори ігнорували і звернення самих потерпілих та їх адвокатів. А як наслідок, всю провину за бездіяльність у розслідуванні кримінального провадження звернули на працівників поліції.

Це привична для них справа, адже за роки їх керівництва у місцевій прокуратурі безпідставно закривалися навіть справи про вбивства, за що Уманський прокурор отримав стягнення особисто від Генпрокурора на загальній нараді.

Недивно, що в ході звернення про порушення земельного законодавства заявнику спалили автомобіль, він зазнав матеріальних та моральних збитків, а прокурори дають усі вказівки слідчим допитувати потерпілого таким чином, начебто він сам собі спалив авто, а потім пишуть подання про покарання самих слідчих.

Одним словом – «Беззаконня».

Розраховувати на швидкі зрушення в справі «ОЗУ Павленка» не доводиться, але все ж таки є невелика надія, що нею займуться компетентні органи. Врешті-решт за щось же ми платимо зарплату внутрішній безпеці Генеральної прокуратури України та НАБУ.

Ми, журналісти, допоможемо. Далі буде …