Хто господар урожаю: «Фермер-Агро» та «Щедрі лани Слобожанщини» рейдерять харківських селян
24.10.2018 14:29

У Харківській області набирає обертів конфлікт між компаніями «Ботік», «Фермер-Агро», «Щедрі лани Слобожанщини», з одного боку, та ТОВ «Добрий господар», з іншого.

Обидві сторони заявляють про рейдерство земель та врожаю. У справу вже втрутилися і поліція, і прокуратура, однак поки безрезультатно.

Не секрет, що в Україні одним з найефективніших бізнесів є земельне рейдерство. Останніми роками цей промисел активувався як ніколи через безкарність та неспроможність селян самостійно захисти свої інтереси.

Сприяє цьому процесу, певно, і дія мораторій про на продаж сільськогосподарської землі, у зв’язку з цим великі фермерські холдинги орендують тисячі гектарів плодючого чорнозему у селян, котрі отримали паї.

Так чи інакше, але праця фермерів перебуває під постійною загрозою з боку злочинних рейдерських угруповань. Не є винятком і Харківщина. Тут останніми днями розгорілася справжня битва за врожай між компаніями «Ботік», «Фермер-Агро» і «Щедрі лани Слобожанщини», які пов’язують з місцевим бізнесменом Андрієм Оборою та ТОВ «Добрим господарем», яким наразі керує Анна Камінська, паралельно виступаюча у ролі захисника селян в судах.

Можна спостерігати, що у хід пішли усі варіанти «віджиму» врожаю – від залучення замовних «тітушок» до відвертого підкупу суддів.

Так, керівництво «Доброго господаря» завило про те, що «Фермер-Агро» задля викрадення врожаю селян пішло на використання власних корупційних зв’язків в судах Харківської області. Також Андрій Обора (власник «Фермер-Агро»), за свідченням селян, вдається до нічних виїздів на поля та косить соняшник під охороною озброєних молодчиків.

Як все починалося…

Історія питання розпочалася понад 5 років тому. Тоді господарство «Добрий господар» тримало в оренді більше як 2,5 тис. га паїв місцевих пайщиків, які орендувало з 2012 року й успішно обробляло. Мова переважно про мешканців села Картамиш Первомайського району.

У 2017 році виявилось, що частина орендних земель підприємства у дивний спосіб була перереєстрована на дві інші юридичні особи: «Фермер-Агро» і «Щедрі лани Слобожанщини». Вказані фірми були створені у серпні 2017 року. Коли «Добрий господар» підняв тривогу, то з’ясувалося наступне: землі селян перекочували на підконтрольні Андрію Оборі компанії, завдяки втручанню у реєстр Міністерства юстиції. Самі пайщики і не здогадувалися, що їх землю переписали на інші компанії, тим паче, що жодної згоди на це вони не надавали.

Згодом, «Добрий Господар» скликав комісію Мінюсту та заявив про рейдерство паїв. Підприємство вимагало розібратися у тому, як орендовані ними земельні ділянки опинилися у власності «Фермер- Агро» та «Щедрих ланів…».

Вивчивши питання, комісія прийшла до висновку, що перереєстрація права оренди відбувалася за сприяння так званих «чорних реєстраторів». Юридичне супроводження цього процесу Андрію Оборі забезпечувала інша компанія – «Легіон», належна харківському бізнесмену Владиславу Безруку.

У підсумку, за рішенням комісії Мінюсту, незаконна перереєстрація права оренди паїв селян Каратимаша була скасована, а усі землі повернули знову на підприємство «Добрий господар».

Навесні 2018-го, сільгосппідприємство «Добрий господар» засіяло земельні ділянки зерновими культурами, зокрема, соняшником, та мало на меті цієї осені зібрати перший щедрий урожай. Але в цей самий час на горизонті знову замаячили компанії Андрія Обори. Спочатку юристи цього місцевого бізнесмена, якого самі селяни відверто кличуть «рейдером» закидали скаргами Мінюст.

Зокрема, вони намагалися заблокувати роботу державних реєстраторів, низкою судових позовів. Також, «Фермер-Агро» та «Щедрі Лани …», завдяки корупційним зв’язкам у Харківському районному суді Харківської області, домоглися винесення ухвали у справі № 635/6733/17. Цим документом, прийнятим з порушенням та без будь-яких законних підстав, Обора прагнув заборони усім державним реєстраторам проведення будь-яких реєстраційних дій, пов’язані з державною реєстрацією прав щодо ділянок «Доброго господаря».

Попри всі перепони, Мін’юст таки прийняв законне рішення на користь сільгосппідприємства, залишивши право на обробку землі за першим та законним її орендатором.

Однак, це не зупинило Обору і його рейдерську активність.

Сьогодення…

«Фермер-Агро» та «Щедрі лани Слобожанщини» подали позов до Харківського окружного адміністративного суду з вимогою скасувати наказ Міністерства юстиції України, яким «Добрий господар» визнано єдиним легальним орендарем паїв. Розгляд його триває.

«Добрий господар», у свою чергу, звернувся до СБУ із заявою про рейдерські злочини збоку Обори, «Фермер-Агро» та «Щедрих ланів…». Служба безпеки відкрила за цим фактом кримінальне провадження, розслідування якого також триває.

Фірми Обори тим часом взялися у будь-що викрасти врожай фермерів «Доброго господаря» з полів. Для цього вони звернулися до Господарського суду Харківської області з заявою про забезпечення позову. Вона була розглянута напрочуд швидко – у день подачі (12 жовтня 2018 року). І наприкінці робочого дня суддя Олексій Присяжнюк виніс ухвалу про арешт земельних паїв «Доброго господаря», всього соняшнику, що на них стоїть, та озимою пшениці, урожаю 2019 року (якої на земельних ділянках у момент винесення ухвали взагалі не було).

В мотиваційній частині ухвали сказано, що рішення прийнято з метою «збереження врожаю» до того часу, поки спір між «Добрим господарем» та «Фермер-Агро» не буде розглянутий по суті. Але тут же, у цьому ж рішенні, Присяжнюк прописав право для компаній Обори скосити незібраний урожай «Доброго господаря» та передати третім особам.

По суті, така ухвала стала легалізацією рейдерського грабунку пайовиків сільгосппідприємства. На її підставі (точніше, маючі лише фотокопію тексту цієї ухвали) комбайни «Фермер-Агро» та «Щедрих ланів…» вже 13 жовтня заїхали на поля мешканців Картамиш і почали косити (попри те, що для виконання цієї ухвали має бути наявний її оригінал, відкрите виконавче провадження, має бути присутній державний виконавець, і ухвала, взагалі, може бути оскаржена).

Обурені селяни вийшли на вулицю. Вони кидалися захищати свій врожай буквально під колеса техніки, яка, як з’ясувалося згодом немала, навіть належних реєстраційних документів.

На поля викликали поліцію, та – зупинила техніку Обори лише тоді, коли «рейдер» вже встиг скосити понад 60 га соняшнику (а це близько 300 тонн насіння). Далі розпочалася боротьба за цей зібраний врожай.

Доля зібраного соняшника…

Ситуація із противоправним збиранням соняшника 13 жовтня стала підставою для порушення кримінального провадження, де підприємство «Добрий господар» було визнано потерпілою стороною. В рамках цього провадження прокурор звернувся до Первомайського райсуду із вимогою накласти арешт на вкрадений у пайщиків «Доброго господаря» врожай. Також прокурор та підприємство вимагати арешту техніки «Фермер-Агоро» та «Щедрих ланів…».

Справу слухав слідчий суддя Андрій Росоха. Найперше, він поцікавився, чи можуть компанії Обори підтвердити своє право на земельні ділянки, де вони скосили соняшник.

У суді захисниця Обори відверто визнала, що згідно з реєстраційними даними Мін’юсту паї належать «Доброму господарю». А появу комбайнів «Фермер-Агоро» та «Щедрих ланів…» на цих землях вона виправдовувала тою самою рейдерською ухвалою судді Присяжнюка від 12 жовтня поточного року.

Сам Обора у залі судового засідання, дивлячись селянам у вічі, кричав, що мало не самостійно засіяв поля «Доброго господаря». Селяни ж ледь стримували гнів, намагаючись навести факти й документи про те, що соняшник засівав саме «Добрий господар».

За дивних обставин, слідчий суддя Росоха, надавши можливість виступу Оборі з його адвокатами, вирішив не повідомляти «Добрий господар» про час розгляду цієї справи, а також не надавати слово присутнім у судовій залі пайщикам, котрі неодноразово просили суд про право виступу.

Адвоката підприємства «Добрий господар» взагалі не хотіли допускати у судове засідання і допустили до участі у ньому лише через 40 хвилин від початку слухання без права виступу в процесі.
Сам прокурор разом зі слідчим якось не дуже охоче наполягали на задоволені поданого ними ж клопотання про накладення арешту.

Як наслідок, суддя Росоха відмовив селянам у задоволені клопотання прокурора про арешт техніки Обори. І наразі «Добрий господар», а також прокуратура Первомайського району готують оскарження цієї ухвали.

Ситуацію, що склалася, Обора терміново спробував використати на свою користь. Його комбайни та вантажівки, повні вкраденого соняшника, спробували виїхати за межі села Картамиш. Тут селяни знову були змушені вийти на вулиці й власними силами блокувати виїзд техніки з врожаєм.
Вони, навіть, влаштували нічні чергування, проте у суботу 20 жовтня, Обора все ж вивіз і свої комбайни, і зібраний урожай із села у невідомому напрямку.

Директор «Доброго господаря» Анна Камінська у розпал цього конфлікту викликала поліцію та спеціальну держслужбу з нагляду за сільськогосподарською технікою на поле.

Контролери, перевіривши техпаспорти комбайнів та вантажівок і зіставивши їх з номерами кузовів дійшли до висновку, що техніка Обори завезена в Україну з територій ОРДЛО та перебуває тут нелегально. Цей епізод став предметом окремого розслідування Служби безпеки України.

Що далі…

«Добрий господар» вже подав оскарження на рейдерську ухвалу Присяжнюка (датовану 12 жовтня) та готує низку позовів до Обори і його фірм про повернення вкраденого врожаю.

Обора ж, у свою чергу, публічно заявляє про наміри й надалі косити паї у Картамші, наголошуючи на тому, що він став мало не жертвою рейдерства збоку «Доброго господаря» та місцевих селян.

Адвокат Обори Андрій Нехода у соціальній мережі навіть пожалівся СБУ на дії селян, і закликав правоохоронців розібратися з мешканцями Первомайського району.

«Все не указ для невстановлених осіб, які заблокували виїзд техніки для збору врожаю! Виникає питання, де СБУ, поліція, прокуратура? До кого ще і за яким документом йти фермеру щоб мати змогу працювати? Який дій він має вжити щоб виїхати в поле? Третій день «Фермер-Агро» намагається працювати і виконувати закон…. Але це не працює, бо є особи яким цей закон не указ (про селян, що блокувати техніку Обори, – ред.), а ті хто мав присікти безчинство і самоуправство не діють», – написав Нехода у Facebook.

Самі ж селяни у відчаї: кажуть, що не мають надії, ані на правоохоронців, ані на суди. А тому в день і вночі лишають своїх людей на полях чергувати та охороняти свої земельні ділянки.

P.S. На час підготовки матеріалу до публікації сталу відомо, що Обора вже зібрав увесь урожай соняшнику та вивіз його невідомо куди. Все це йому вдалося, дякуючи рейдерській ухвалі Присяжнюка. Посилаючись на неї Обора, як розповіли селяни, вже також захопив орендовані »Добрим господарем» земельні ділянки та посіяв на них озиму пшеницю, позбавляючи підприємство можливості обробляти свої ж паї.

Тобто, вказана в ухвалі Присяжнюка та арештована від 12 жовтня озима пшениця з’явилася на земельних ділянках селян лише 22 жовтня… Ось таке правосуддя по-харківськи…