Садовий і львівський криміналітет діють заодно?
14.01.2019 13:52

Кандидат в президента та мер Львова Андрій Садовий завжди намагався справляти на електорат враження проєвропейського демократичного політика. І певну частину населення йому таки вдалося у цьому переконати. Втім, як це часто буває в політиці, насправді обгортка разюче не відповідає змісту. У випадку Садового інтелігентність обгортки дуже контрастує з наповненням – адже у мера Львова були і є тісні зв’язки з львівським криміналітетом. І періодично йому їх навіть приховати не вдається.

Один з нещодавніх прикладів того, як зв’язки Садового з організованою злочинністю вилізли на поверхню – історія з Київським політехом. Саме про цей випадок йшла мова на прес-конференції 10 січня в УНІАН, організовану громадськими активістами ВГО «Чесне слово» та ГО «Рада з екологічної безпеки»спільно з Конфедерацією журналістських організацій України. Тема прес-конференції звучала так: «Ризики і виклики якості життя та освітніх процесів українського сьогодення». Та йшлося на ній про цілком конкретні речі, а саме спроби незаконного силового захоплення кабінету ректора КПІ Михайла Згуровського групою озброєних молодиків на чолі з депутатом Київради від партії «Свобода» Володимиром Назаренком у жовтні 2018 рокі. Згодом, до провокацій проти Згуровського долучився ще один представник ВО «Свобода» - народний депутат України Юрій Левченко.

Ви спитаєте, до чого тут Садовий? Нещодавно лідер об`єднання «Самопоміч» запропонував вивести українські університети у топ-500 світових вишів. Але, натомість, у день захоплення кабінету ректора, 12 жовтня 2018 року, на телевізійному каналі 24 ( 77% якого належить дружині Андрія Садового – Катерині Кіт-Садовій) вийшла телевізійна програма з підмогою «свободівським» нападникам, густо пересипана натяками на корупцію серед керівництва КПІ в ході будівництва ЖК «Campus» та ЖК «Shelter»на території університету. В колах політтехнологів такі дії називається «медійна підтримка», і, звичайно, вона ніколи не з’являється без причин. Особливо, коли має всі ознаки замовності.

Тоді керівництво КПІ звернулося з позовом до суду щодо поширення 24 каналом неправдивої інформації про університет. Саме про цей випадок розповів на прес-конференції голова ВГО «Чесне слово» Володимир Омельчук, обурившись тим, що «участь в дестабілізації діяльності провідних університетів України беруть політики, які претендують на лідерство загальноукраїнського масштабу».

Далі «мочилово» ректора на каналі Садового продовжилось. Через тиждень на 24 каналі вийшла в ефір друга програма про ректора КПІ Згуровського, в якій журналісти оприлюднили неправдиву інформацію про начебто незадекларовану власність родини ректора, повторивши вже озвучені звинувачення в корупції на адресу керівництва КПІ. У сюжеті жодним словом не згадувались офіційні пояснення представників КПІ, що є яскравою ознакою банальної «заказухи».

На думку Омельчука, поєднати 24 канал, яким володіє дружина Садового, та озброєних нападників на чолі з представниками ВО «Свобода», у спільній справі вдалося кримінальному авторитету Ігорю Кривецькому, якого називають спонсором «Свободи». А ще називають кримінальним прізвиськом Пупс, що Кривецькому дуже не подобається. Саме так його назвали журналісти видання «Форпост» в матеріалі «Ляльковод під боком Тягнибока. Ігор Кривецький». Свого часу Пупс змусив лідера «Самопомочі» до співпраці через постійний тиск за допомогою «ручного» громадського об`єднання «Розвиток Громади», представників якого у Львові очолює Олександр Веремеєнко, з кримінальним прізвиськом «Тімофей».

Сьогодні Пупс не лише тісно співпрацює з лідером «Самопомочі» в контексті діяльності власної бізнес-імперії у Львові, але й часто спільно вирішує політичні питання місцевого та загальнодержавного значення. І якщо з діями представників ВО «Свобода», якими керують такі «законослухняні» громадяни як «Пупс» і «Тімофєй», все зрозуміло, то щодо звинувачень на адресу Андрія Садового можуть виникнути зауваження. Адже багато його прихильників скажуть, що такий порядний і проєвропейський мер та політик не може брати участь в дестабілізації роботи поважного вишу.

В цьому контексті Володимир Омельчук згадав про подію, яка нещодавно обурила всю країну і активне громадське середовище. 31 липня 2018 року в Херсоні було скоєно варварський напад на громадську активістку Катерину Гандзюк з використанням концентрованої сірчаної кислоти, яка невдовзі померла від отриманих травм. Після смерті Катерини, народний депутат України Ігор Мосійчук оприлюднив аудіозапис розмови, з якого випливає, що Андрій Садовий давав вказівки збирати компромат та готувати публікації для дискредитації Катерини Гандзюк. ГПУ тоді встановила, що голос на аудіозаписі дійсно належить Андрію Садовому. Звернення народного депутата України Ігора Мосійчука та аудіозапис було долучено до кримінального провадження.

Представники «Самопомочі» в Херсоні були одними з тих, кому протистояла Катерина Гандзюк у її боротьбі з місцевими корупціонерами, зокрема, у сфері діяльності комунальних підприємств.Тож після того як українське суспільство почуло розмову, під час якої лідер політичної сили і кандидат в президенти,прямим текстом говорить про кампанію з дискредитації громадського активіста,зовсім не дивує, що телеканал Садового використовується для «чорного піару» та медіа-атак на керівництво одного з провідних вузів країни. І, очевидно, що мета такої дискредитаціїаж ніяк не у виведенні вишу у топ-500 в світовому рейтингу. А криється, швидше за все, у намаганнях змусити керівництво КПІ брати участь в політичних іграх на користь кандидата в президенти Садового.