Сімейна корупція члена ВРП Гусака — дорога до посади судді Верховного Суду?
19.02.2019 10:00

Фігурант численних журналістських розслідувань, колишній суддя з заплямованою репутацією і чинний одіозний член ВРП Микола Гусак намагається знову одягти суддівську мантію! Та не абияку: він зухвало прагне стати суддею відреформованого Верховного Суду! Посадовець тихенько пересидів буремні часи, низенько нагнувся, щоб хвиля реформ, що знесла багато суддівських голів, пройшла над ним. Напевно, сповідуючи принцип: чим нижче нагнешся, тим пряміше виправишся, посадовець сьогодні виправився на весь зріст і почувається дуже впевнено.

Якщо Микола Гусак і подібні до нього екс-судді візьмуть реванш і знову засядуть у суддівських лавах – судовій реформі настане гучний і остаточний кінець!

Побачивши серед кандидатів до ВС надто одіозні прізвища, журналісти Інтернет-видання «Відкрита Україна» провели своє дослідження, в результаті чого отримали по них певні профайли. Член ВРП Гусак – один з найсумнівніших персон. Без перебільшення, всій юридичній спільноті (і не тільки), давно і добре відоме це прізвище. Навіть у відкритому доступі є численні публікації у ЗМІ, де прямо називаються корупційні факти діяльності екс-судді. А у навколосудовій сфері одіозний член ВРП і поготів має стійкий шлейф недобросовісного судді-корупціонера.

Не гребує Микола Гусак своїм службовим становищем для працевлаштування родичів. Так, він взяв до себе, на державну службу, головним спеціалістом свою похресницю - Анну Мороз. Зроблено це було зухвало і цинічно - в обхід конкурсу. Всі, хто дійсно проходив конкурс, були страшенно обурені. Журналісти провели своє розслідування. Зверталися з заявою в антикорупційні органи – НАБУ і НАЗК; до ГПУ, ВРП і навіть до Президента. Результат – повний ігнор. Видно, що досвідчений посадовець вміє «працювати» з органами влади і закривати свої питання!

А віднедавна Гусаком утворений своєрідний злочинний сімейний підряд: його молодший син, Андрій Гусак, займається адвокатською діяльністю. Він власник юридичних компаній «Лекс'ЮС" та АТ "ЛЕКС ЮС".

Андрій Гусак

Фірми Гусака-молодшого беруться за складні дорогі справи, а батько-Гусак забезпечує їх потрібне проходження в судах. Відтак, статки Гусаків невпинно і стрімко зростають. Однак, це ніяк не відображено в щорічних деклараціях члена ВРП і його родини. Але чітко відображено і документально підтверджено у матеріалах кримінального провадження, відкритого прокуратурою міста Києва.

Приміром, Микола Гусак володіє апартаментами на сонячному узбережжі в Болгарії. Звісно ж, в декларації таких даних немає. Адже оформлена закордонна нерухомість, як і годиться, на родичів. А саме – на тестя Гусака-молодшого – Олександра Єрусалімова. Розкішна квартира №402-35 розташована в курортному Созополі, на першій лінії від моря, в респектабельному комплексі «Санта Маріна».

Не внесені до декларацій і земельні ділянки Гусаків, бо оформлені вони на матір Гусака-старшого, яка мешкає разом з ним. Відтак, походження грошей за які придбано ці суттєві життєві блага – не відоме. Неозброєним оком видно, що розходів у родини значно більше, ніж офіційно задекларованих доходів.

Нині на діяльність Миколи Гусака поширюються такі правопорушення, як:

* втручання у будь-якій формі в діяльність судді з метою перешкодити виконанню ним своїх службових обов’язків;

* добитися винесення потрібного неправосудного судового рішення;

* втручання в діяльність судових органів;

* зловживання владою та службовим становищем;

* подача суб’єктом декларування завідомо недостовірних даних.

* вишенька на торті – незаконне збагачення.

І зовсім край – сепаратистські дії Миколи Гусака та його сина Андрія.Саме зараз компетентними органами вивчаються факти фінансування Гусаком певних дій, направлених на насильницьку зміну конституційного ладу в Україні! А у молодшого Гусака налагоджені міцні зв’язки з Росією. Спеціально для бізнесу з державою-агресором ним зареєстровано «Лук Медіа», «Лук ЗМІ», «Робоконсалтинг», «Контекст-медіа». Характерно, що Андрій Гусак був призначений директоромТОВ «Робо-Форекс», власником якої є громадянин РФ Євген Антохін (Томськ). Нині слідчими перевіряється імовірна причетність батька і сина Гусаків до реалізації плану «Шатун» та їхні численні зв’язки з особами, пов’язаними з РФ.

Розслідуються і офшорні справи Гусаків. Так, вже доведено, що компанія «Контент – медіа» фінансувалася офшорною компанією LLC “INTCONS», засновником якої є Андрій Гусак.

Звісно, в деклараціях цього немає. Як немає поки що покарання і за реалізацію конвертаційних схем, незаконних перемог у тендерах, котрими Гусак – молодший займався разом зі своїм партнером Денисом Терещенком, з яким згодом гучно посварилися. А до того молодиками було створено «ТОП – 15 ТЕМ», де чорним по білому ділки прописали потенційні корупційні можливості родини Гусаків і як вони збиралися їх використати задля власного незаконного збагачення. Компанія «Контент-медіа» була залучена до схем відмивання комунікаційних бюджетів корпорацій та нецільового використання коштів. Так, у грудні 2016 року, попри зовсім іншу спеціалізацію, фірма перемагає у конкурсі на реалізацію комунікаційних програм ПрАТ «Київстар». Компанія гроші отримала, а послуг не надавала. Ясна річ, без владного корупційного впливу таку схему реалізувати було б не можливо.

Здавалося б, людині з таким «послужним списком» місце за ґратами, а його наполегливо протягують на посаду судді Верховного Суду. І дуже поспішають, адже конкурс завершується. А якщо Миколі Гусаку, всіма правдами і не правдами,все ж вдасться вдертися на посаду судді ВС, то притягнути його до відповідальності буде вкрай важко. Це і сьогодні не просто. Адже Микола Гусак відкрито зловживає службовим становищем і давить на слідчі органи.

Хто зацікавлений у сприянні кандидату-корупціонеру? Хто протягує його до Верховного Суду? Очевидно, ті, хто задіяний з ним у злочинних схемах та зацікавлений у тому, щоб Гусак до кінця кар’єри відпрацьовував посаду. Їхні прізвища також відображені у матеріалах кримінального провадження. І хоч наше журналістське розслідування дещо обмежене (поки що) таємницею слідства, те, що нам вдалося розкопати, достатньо для того, щоб член ВРП, статус якого дозволяє сьогодні розглядати дисциплінарні провадження проти інших суддів, не просто був звільнений, а й отримав обвинувальний вирок. В будь-якій європейській країні високопосадовець вже давно би подав у відставку і з ганьбою пішов, не чекаючи, поки на його руках дзвінко замкнуться кайданки.

Але в нашій країні своя специфіка. Як розповідають з найближчого оточення члена ВРП, Гусак сміється з потуг слідчих та цинічно обіцяє з ними поквитатися. Скидається на те, що його слова можуть бути не порожнім звуком, адже біллінг його телефону та геолокаційні дані (це міститься в матеріалах справи) говорять про те, що Микола Гусак є дуже наближеною людиною до Голови Верховного Суду Валентини Данішевської. Приміром, за півроку Гусак з Данішевською зідзвонилися 56 разів і понад 20 разів відвідували одне одного! Про це писали у ЗМІ, робили карикатури, подавали інформаційні запити тощо. Результат – нульовий.

І як після цього взагалі можна говорити про боротьбу з корупцією, коли владою ігноруються очевидні кричущі факти! Ми були впевнені, що ГРД неодмінно дасть негативний висновок щодо недоброчесності кандидата на посаду судді ВС Миколи Гусака, адже його репутацію і з хлоркою не відмити. Яким же було наше здивування, коли Громадська рада доброчесності, попри шалений суспільний резонанс, дала фігуранту майже позитивний висновок! Така ганебна практика остаточно дискредитувала ГРД і вчергове довела її заангажованість, неспроможність та продажність.

В матеріалах справи, що зараз розслідується, є залізні докази того, як батько і син Гусаки займаються «рєшаловом» у судах. Приміром, у справі Бражникова Л.В. до ТОВ «Гарант» і Безносюк Ю.А., є електронна переписка Гусаків, де син-адвокат звертається до впливового у судовій системі батька з проханням «підстрахувати його у касації» по справі №6-18799св11 від 29.07.2011 року. І до ворожки ходити не треба, щоб вгадати, як вирішилася справа. Та звісно ж - як хотів синок!

І тато себе не ображає. Коли Микола Гусак, що фанатично любить рибалку, був не вдоволений тим, що закон йому вказує, коли можна ловити рибу, а коли – ні, він швиденько «організовує» позов про визнання незаконним положення підпункту 4.13.3 п.4.13 Правил любительського і спортивного рибальства, затверджених наказом Державного комітету рибного господарства України від 15 лютого 1999 року №19. Гусак, чи бачите, хоче ловити рибу та добувати водних тварин без обмежень і в будь-яку пору року. І все це – у Київському водосховищі, у гирлі річки Тетерів, у мальовничих місцях Страхолісся та Сухолуччя. Правда, не всі там можуть милуватися красою природи, адже сімейство Гусаків поставило там величезні паркани. Позов, котрий самі судді назвали «дебільним», Гусак програв, але обіцяв помститися судді. І невдовзі суддя, що посмів відмовити самому Гусаку, мав величезні проблеми і врешті був звільнений. Напевно, збіг обставин.

Є у матеріалах лист з електронки, де Микола Гусак пише своєму сину, що виконав його прохання і «попросив колегу відкластися», тобто перенести справу (суддя Саприкіна І.В.).І дійсно, засідання у справі №2а-15339/12/2670 було відкладено. Потім Андрій Гусак пише папі, щоб «підстрахував його по Саприкіній по засіданню о 10 годині». І тут сімейний підряд спрацював на відмінно: результатом «підстраховки» стала Ухвала Київського Апеляційного адміністративного суду від 18.09.2013 року по тій же справі, якою апеляційна скарга ДПІ у Подільському районі м.Києва була залишена без розгляду. Власне, як і хотів Гусак-молодший!

А чого вартий лист Андрія Гусака до свого клієнта, кризового менеджера КВЦ «Парковий» Олексія Струльова, проти якого прокуратурою міста Києва відкрито кримінальне провадження! Саме через розсекречені дані цієї справи і з’явився доступ до електронної пошти фігурантів. Отримані дані дозволили встановити причетність Андрія Гусака до вчинення кримінального злочину, передбаченого ч.1 ст.376 КК України (втручання в діяльність судових органів). На підставі цього до ЄРДР було внесено дані про кримінальне провадження №42019000000000182.

В цьому листі Гусак-молодший відправляє фактично вказівку судді, скромно назвавши це «узагальненою аргументацією сторін по справі про розподіл майна». Насправді, це було готовим рішенням суду у справі № 756/1013/14-ц. Доказом цьому є винесене згодом рішення Оболонського районного суду у цій справі, один-в-один з авторством Андрія Гусака. Воно опубліковане у ЄРДР.

Які ще свідчення впливу на суддю та судові органи треба привести, які доведені факти корупційних діянь, щоб забруднених у корупції суддів з ганьбою, гучно і назавжди викорінити з суддівських лав?