Перший пішов. Новий парламент вперше проголосував за зняття недоторканості з нардепа
31.10.2019 23:48

Верховна Рада нового скликання сьогодні, 31 жовтня, проголосувала «за» одразу по трьох поданнях Генпрокурора Руслана Рябошапка на нардепа з Львівщини Ярослава Дубневича.

Це перший народний депутат в 9-му скликанні щодо якого парламентарі дали згоду на притягнення до кримінальної відповідальності. Окрім того, вистачило голосів на те, щоб дозволити його затримати та обрати запобіжний захід у виді тримання під вартою.

Щоправда під час голосування парламентська «монобільшість» не була одностайною. 11 членів «Слуги народу» утримались, а 24 не проголосували.

«Я вважаю, що зараз ми повинні зняти недоторканність з Дубневича, але особисто я не готовий взяти на себе функції суду та вирішити можна чи не можна його заарештувати. Я вважаю, що доказів для цього недостатньо. І я вважаю, все, що відбувається зараз – це спроба Генпрокурора Руслана Рябошапки продемонструвати, що він щось робить…» - заявив з трибуни Максим Бужанський з фракції «Слуга народу».

По суті голосування фракції «Голос» вирішило подальшу долю Дубневича щодо дозволу на арешт. У своїх виступах представники не посилались на доказовість подання, а лише на те, що не можуть брати на себе роль «суддів». Окрім них, «за» таке рішення - 208 голосів дали від «Слуги народу» і 2 позафракційні.

«Чому це організовано як політичне шоу? А саме тому, щоб відволікти увагу від тотальних провалів на міжнародному треку. Ви подивіться тільки, що сталося за останні дні: відступ українських військ, провали на данському напрямку, провали на напрямку США… Подивіться тільки, шо робиться з позицією Угорщини, з позицією Чехії. А позиція керівництва країни щодо НАТО…Це тільки спосіб відволікти увагу! А відносно рішення комітету, хотів би ще раз процитувати: «Докази відсутні і не надані, відсутня об’єктивна сторона складу злочину» - заявив від «Європейської солідарності» Артур Герасимов.

Ярослава Дубневича звинувачують у тому, що будучи Головою транспортного Комітету у минулому скликанні, був обізнаним в ситуації на «Укрзалізниці» та міг повпливати на закупівлі верхньої будови колії. Які начебто могли завдати збитків підприємству на 93 млн грн.

Такі звинувачення абсурдними вважає Сергій Соболєв від фракції «Батьківщина», бо провладна фракція цієї каденції хоче ще більше розширити можливості теперішнього голови транспортного комітету: «Я так розумію, що ключове обвинувачення пана Дубневича в тому, що він, користуючись своїм службовим становищем, як Голова Транспортного Комітету, створював умови для незаконного отримання коштів. Чи знаєте ви, що сьогодні парламент, якщо я не помиляюсь, шостим питанням буде розглядати питання про те, що членам транспортного комітету дають право ділити мільярдні кошти і встановлювати, куди їх напрявляти в регіонах безпосередньо на будівництво доріг. Автором цього законопроекту є член фракції "Слуга народу". Чи не вбачаєте ви чергові десяток справ стосовно цього?»

За день до голосування подання розглядали на регламентному комітеті ВР. Ввечері після засідання Ярослав Дубневич в Faceebook виклав його рішення. В ньому йдеться, що подання не містить доказів та є необгрунтованим. На пленарному засіданні депутати неодноразово зачитували його рішення.

Сам ж Ярослав Дубневич своєї вини не визнає. Справу проти себе вважає політичним замовлення. Пов’язує це з тим, що не підтримав судову реформу, а також, що Львівська обласна рада, де депутатами є його друзі та колишні колеги, одна з перших в Україні різко розкритикувала та виступили проти підписання так званої «формули Штайнмаєра».

«Я сподіваюсь, що Верховна Рада продемонструє дотримання принципу верховенства права, законності, презумпції невинуватості, а не буде повторювати методи, які самі засуджують і скоювати політичну розправу руками правоохоронних органів, граючи з ними в піддавки.

Я особисто підтримав і голосував за зняття депутатської недоторканості, але це не означає що цей механізм буде застосовуватись як політичний тиск, як метод впливу та залякування публічних діячів або як метод рейдерства» - перед голосуванняв з трибуни сказав Ярослав Дубневич.

Після голосування в парламенті Дубневич на брифінгу заявив, що готовий до будь-якого розвитку подій і навіть вже зібрав сумку з найнеобхіднішим на випадок затримання.

За інсайдерською інформацією, Дубневича сьогодні таки не затримали. Судове засідання, на якому обиратимуть йому запобіжний захід, має відбутись в п’ятницю – 1 листопада. Нардепа можуть випустити під заставу. Генпрокуратура нібито її встановлює в розмірі 93 млн грн. Також, не виключено, що Дубневича можуть взяти на поруки.

Нагадаємо, 17 жовтня Генпрокурор вніс у Верховну Раду подання на Дубневича. Тоді ж нардеп заявив, що це вже п’ятий текст подання. Тричі аналогічне подання відхилялось екс-Гепрокурором Юрієм Луценком і один раз Русланом Рябошапком через те, що було бездоказове. Що саме змінили прокурори у тексті – на засіданні регламентного комітету пояснити не могли.