Боєць кримінального фронту: Що відомо про Михайла Маймана, який вдарив нардепа Киву
24.01.2020 12:27

В середу у столичному ресторані «Моссо» стався інцидент між народним депутатом Іллею Кивою та таким собі Михайлом Майманом. На оприлюдненому в мережі відео видно, як Майман щось вигукує на адресу Киви, той підходить до чоловіка відповісти, як Майман наносить удар по обличчю нардепа. В результаті інциденту було відкрито кримінальне провадження.

Пізніше Кива напише в своєму Фейсбуці, що «цій поведінці і вчинку раніше передували погрози в мережі, як в особистому листуванні, так і публічно». Кива навіть опублікував переписку з Майманом, з якої видно, як чоловік у нецензурній формі погрожує нардепу. «Це системні дії проти мене, як опозиційного політика, які почалися ще півроку тому. За результатом інциденту була викликана поліція і складено протокол, зняті побої», - написав Кива.

Сьогодні нардеп у соцмережі назвав Маймана «ряженим», хто носить напоказ камуфляжну форму і називає себе на кожному розі ветераном АТО, голосно викрикуючи «Слава Україні!». І натякнув, що Майман доволі небідна людина з «броньованим шестисотим мерседесом».

Михайло Майман називає себе ветераном війни. Репостить у соцмережах пости провладних депутатів і чиновників. Цікаво, що в ході бійки Маймана прикрили два охоронці. Нечасто зустрінеш звичайного бійця АТО з власною охороною. Кива стверджує, що чоловіка охороняють співробітники СБУ.

Депутат зазначив, що надішле запит щодо того, хто дозволив Майману пересуватися з держохороною. Нардеп припустив, що така охорона не випадкова – цю людину використовують, щоб дискредитувати владу. «Цього суб'єкта я знаю за роботою в правоохоронній структурі. У 2015-2016 роках у Маріуполі він займався мародерством, у 2017-2018 роках – розповсюдженням наркотиків, у 2018 році був причетним до розстрілу з гранатомета Держбуду. Згодом він утік до Америки, де його затримали за низку злочинів. Він повертається і потрапляє під захист Служби безпеки України, яка ефективно його використовує для дискредитації влади», - резюмував Кива.

У прес-службі партії "Опозиційна платформа - За життя" повідомили, що нападник охоронявся державною охороною "Альфа", яка надається виключно високопоставленим державним чиновникам. Принаймні з місця інциденту він зник на броньованому автомобілі з "липовими" номерами, брендований емблемою цієї охоронної структури.

Хто такий насправді Михайло Майман і чи справді в нього є мерседес – розбираємо в цьому матеріалі.

Починав з наркотиків і грабунків

Офіційної інформації про Михайла Маймана небагато. Майман більше відомий за прізвищем Помогайбо, який користувався до останніх років.

Відомо, що він народився 11 лютого 1985 року в Києві. До початку бойових дій на сході України Михайло Помогайбо був фігурантом кількох кримінальних справ. Так, 19 травня 2009 року співробітники УБОЗ затримали Помогайба у Києві з пакетом амфетаміну. Було порушено кримінальну справу за частиною 1 статті 309 (зберігання наркотиків).

Помогайбо у нульові роки займався не лише наркотиками, а й грабунками. У грудні 2009 року громадянин Росії Олексій Панкратов заявив, що у нього вкрали 7,3 тисяч доларів. Правоохоронці з’ясували, що це зробив Михайло Помогайбо, з яким російський турист разом відпочивав у нічному клубі.

Вже тоді Помогайбо був заможною людиною. Сам їздив по столиці на Мерседесі (у 2013 році правоохоронці запідозрять його у тому, що автомобіль крадений), як зрештою, і його сестра Серафіма.

У лютому 2011 року на Помогайба написали заяву про шахрайство.

Викрадення людини і зв’язки з «радикалами»

Широкій публіці Помогайбо став відомий у 2014 році. У липні того року Помогайбо у складі злочинної озброєної групи (бійці «Азову») викрав директора сільськогосподарського виробничого кооперативу у Кіровоградській області з метою рейдерського захоплення фірми. Під час затримання у осіб було вилучено автомати, вибухівку, набої.

Щоб уникнути в’язниці, авантюрист з кримінальним минулим пішов в АТО. Де з серпня 2014 року перебував у складі батальйону патрульної служби міліції спеціального призначення «Шахтарськ» під командуванням Руслана Онищенка (майбутнього командира батальйону «Торнадо», який прославився звірствами, викраденням людей, грабунками).

Що цікаво, Помогайба на поруки взяли… майбутні депутати Лінько (РПЛ) та Дубіль (Батьківщина). Загалом Помогайбо тісно пов'язаний з Радикальною партією Ляшка. 21 вересня 2014 року було створено рота поліції «Свята Марія» в структурі МВС України, в якій Помогайбо нібито обіймав посаду заступника командира батальйону (в самому батальйоні це спростовують). Керував батальйоном саме Лінько, який згодом стане нардепом від РПЛ. На фронті Помогайбо допомагав радикалам знімати постановочні фото, розповідав, як героїчно зупинив під Маріуполем 70 танків і 60 бойових машин, викликавши вогонь артилерії на себе.

Ось що писав про Помогайба нардеп-радикал і права рука Олега Ляшка Андрій Лозовий: «Коли зібрався на фронт мій друг і брат Михайло Веніамінович Помогайбо – абсолютно цинічний комерс без політичний амбіцій, за один день може сходити на службу в Лавру, потім в мечеть аль-Шамі, а ввечері – у синагогу Бродського, бо "нада рішать вопроси" - я зрозумів, що ця країна по-справжньому змінилась».

Саме так про «Моню» (кличка у кримінальному світі, Помогайбо сам себе так і називає) розповідають інші люди, які з ним знайомі.

У жовтні 2015 року Михайло Помогайбо був координатором «Тарифного Майдану» від Радикальної партії Олега Ляшка. Того ж року балотувався в депутати сільської ради села Калинівка, від Радикальної партії Ляшка. Після «Тарифного Майдану» у фейсбуці постив фотографії з відпочинку на Балі.

Цікаво, що на виборах до Київради у 2015 році брат Михайла Помогайба Богдан балотувався від партії «Батьківщина».

Будучи бійцем АТО Помогайбо погрожував співробітникам поліції, обіцяючи «забити їх в говно». Поліція зафіксувала, як Моня керував своїм Ленд Ровером на Бесарабці у Києві чи то пі наркотиками, чи то в стані алкогольного оп’яніння.

Після цього випадку в батальйоні "Свята Марія" відхрестилися від такого бійця, написавши чомусь, що він не має до них жодного стосунку.

Проте радикали не кинули Помогайба, і він вів діяльність від Радикальної партії Олега Ляшка в приймальні народного депутата України Дмитра Лінька. Займався рейдерською діяльністю і лобіюванням питань через депутатів Радикальної партії. Так, Моня причетний до рейдерського захоплення Торгового дому "Дарниця", який намагалися "провернути" депутати від "Радикальної партії" у 2016-2017 роках. Тоді будівлю дому захоплювали сотня тітушок, а поліцейські чини рятували Моню та його бойовиків.

Солдат СБУ і кримінального світу

Ігор Мосійчук, який сам товаришував з Монею, зрештою публічно заявив, що Помогайбо був завербований правоохоронцями і «зливав» інформацію про діяння добробатів і радикалів. Ймовірно, саме тому він так і не потрапив за грати, хоча не раз міг опинитися на зоні.

Є інформація про тісні стосунки Помогайба з бізнесменом Юрієм Єриняком, який в кримінальних колах відомий як Юрій Молдаван. Помогайбо нібито, отримуючи зарплату і бійців від Єриняка, виконував брудну роботу, викрадаючи бізнесменів, які йшли проти "Молдована".

Матеріальний стан Маймана-Помогайба явно не відповідає образу звичайного бійця АТО. Елітні автомобілі Мерседес і Ленд Ровер, на яких постійно їздить Моня, на нього не зареєстровані.

Раніше Помогайбо активно постив у себе на сторінці у фейсбуці фото з дорогих курортів. «Реабілітацію» воїн АТО проводив у Таїланді - на яхті, в Індонезії - на скейті, в Padang Galak на Балі. Звідки кошти на відверто недешевий відпочинок, Помогайбо ніколи не пояснював.

Джерела у правоохоронній системі говорять, що прибутки приносить кримінал – наркотики (знайомі Моні стверджують, що він «підсів»), шахрайство, участь у рейдерських захопленнях.

Коли відбувся конфлікт з Кивою, Помогайбо в ресторані «Мокко» зустрічався з кримінальним елементом з Кривого Рогу Владиславом Біндером (на відео в чорному спортивному костюмі, сидить поруч з дівчиною). Біндер – неодноразово судимий злочинець, відбував термін за вбивство, вимагання. У правоохоронних органах стверджують, що на рахунку Біндера і його ОЗУ не одне замовне вбивство.

До речі, прізвище Майман Помогайбо взяв під час втечі до США, де він перечікував останні роки, перебуваючи під слідством. Не під запис у поліції припускають, що Помогайбо повернувся в Україну завдяки зв’язкам в СБУ.

Зараз адвокатом Маймана став наближений до олігарха Коломойського екс-нардеп Віталій Купрій. В інтерв’ю телеканалу «Наш» він розповів, що допоміг Моні повернутися в Україну. Зараз Купрій домігся відкриття кримінальної справи, в якій нібито Майман визнаний потерпілим.