Малюська замітає сліди: що згоріло в нотаріальному архіві?
06.07.2020 08:30

Відомо, що не усі пожежі трапляються випадково. Якщо ж пожежа стається у архіві, тим більше – нотаріальному архіві, у вихідний день, коли там відсутні співробітники, і у конкретному кабінеті, і згоряють декілька документів з конкретної шафи (яка до того ж вогнетривка), то це точно не випадково.

Пожежа в нотаріальному архіві. Фото – з відкритих джерел.

Серед нотаріусів майже усі знають про те, що в нотаріальному архіві просто так пожежі ніколи не траплялися.

- Сама по собі пожежа в архіві нікого не дивує, - розповідає анонімно один з нотаріусів Київської області, який не захотів називати своє ім’я. – Як правило горять лише конкретні документи (2-3 теки), які, при цьому, зберігаються у вогнетривких шафах. Під пожежу можна списати все, що завгодно, це дуже зручно. Ніхто вже цьому не дивується, принаймні один раз на рік в місті Києві горить центральний архів.

Проте, відзначимо, що пожежа – 2020 все ж є особливою. У нотаріальній спільноті кажуть, що, на цей раз, вона сталася по «проханню» з самого міністерства юстиції.

– Зараз ходять чутки, що це організували прямо з мінюсту, тому що потрібно було швидко спалити компромат на одного нотаріуса, який зараз працює в Міністерстві, – продовжує нотаріус. – Це мене, чесно кажучи, здивувало. Раніше мінюст займався все ж таки більш важливими справами.

Йдеться про екс-нотаріуса Дмитра Кирилюка, який нещодавно потрапив у гучний скандал – вчиняв сотні нотаріальних дій в Україні, перебуваючи за кордоном. У Державному бюро розслідувань зараз розслідується кримінальне провадження по цим фактам.

Дмитро Кирилюк. Фото з відкритих джерел.

Отже, внаслідок пожежі скоріше за все були знищені докази у цьому кримінальному провадженні, які підтверджують вину пана Кирилюка у вчиненні злочину.

«Ми спробували зателефонувати до Державного нотаріального архіву і дізнатися, що саме там згоріло і чому сталася пожежа. Проте, почувши прізвище «Кирилюк», співробітники не захотіли спілкуватися і швидко поклали слухавку.

Отже, на сьогодні, ми можемо лише констатувати, що навколо нас – беззаконня і безкарність. Поки працівники ДБР думають над розслідуванням, фігуранти справи знищують докази. Ми будемо слідкувати за розвитком подій з надією на те, що справедливість буде встановлена.

Якщо підозри підтвердяться, міністр юстиції Денис Малюська та його друг - екс-нотаріус Дмитро Кирилюк, а також, можливо, і працівники архіву, вимушені будуть давати свідчення у ще одному кримінальному провадженні», - резюмує «Відкрита Україна».