Завод з переробки соєвих бобів «Протеїн-Продакшн» у Кіровоградській області https://zaxid.net/news/
25.07.2020 13:38

27 липня – чергова битва у судовій війні Укрексімбанку за повернення величезних збитків, які роками завдаються державному бюджету діями злісних боржників. Цього дня відбудеться розгляд апеляційної скарги ТОВ «Фалькон Агро Групп», якому в судовому порядку скасовано придбання за безцінь заводу з переробки соєвих бобів «Протеїн-Продакшн» у Кіровоградській області.

Завод був переданий державному банку в забезпечення боргу на понад 4 мільярди гривень після фіктивного банкрутства компанії Станіслава Березкіна «Протеїн-Продакшн». 27 вересня 2019 р. в ході ліквідаційної процедури відбувся аукціон з його продажу. Оскільки вартість заводу була явно і грубо занижена, державний Укрексімбанк звернувся до суду з вимогою заборонити його продаж. Тоді Західний апеляційний господарський суд заборонив вчиняти будь-які дії з продажу майна компанії «Протеїн-Продакшн». Однак ліквідатор Струць і організатор аукціону - Українська універсальна біржа «Капітал» - пішли на пряме і грубе порушення закону.

За кілька днів до торгів з державного реєстру у злочинний спосіб було знято запис про арешт майна компанії. Таким чином ліквідатор та організатор всупереч забороні суду та під силовим прикриттям «тітушок» все ж таки провели аукціон. Підсумком продажу заводу «Протеїн-Продакшн» стало те, що замість 4 мільярдів Укрексімбанк мав би отримати всього 51,7 млн. гривень, тобто 1,3% від суми боргу.

Родзинкою у цій цинічній оборудці стало вручення того ж дня пану Березкіну повідомлення про підозру з приводу присвоєння 20 мільйонів доларів іншого державного кредитора – Ощадбанку.

Звичайно, такого свавілля державний Укрексімбанк не міг допустити і звернувся до суду. За заявою фінустанови та рішенням Господарського суду Львівського суду від 11 червня 2020 р. результат аукціону було визнано недійсним. В свою чергу, компанія «Фалькон Агро Групп», яка незаконно заволоділа заводом, та діючий в її інтересах ліквідатор «Протеїн-Продакшн» арбітражний керуючий Струць подали апеляційні скарги до Західного апеляційного господарського суду, який призначив судове засідання на 27 липня.

Є дуже вагомі підстави вважати, що «переможець» незаконних торгів ТОВ «Фалькон Агро Групп» контролюється Станіславом Березкіним. Тобто завдяки фіктивному банкрутству він за копійки перекупив своє ж заставне майно та продовжує заробляти мільйони на вкраденому в держави заводі. Втім, оскільки зобов’язанням за кредитом є особиста порука Березкіна, Укрексімбанк зробить все можливе, щоб відшукати та вилучити всі його активи, як в Україні, так і за кордоном.

Обурює також те, що ліквідатор, який повинен забезпечувати інтереси держбанку як кредитора, натомість сприяє махінаторам. Саме зняття запису про арешт майна «Протеїн-Продакшн» дозволив провести незаконні торги у вересні 2019 року, і зняти його міг тільки ліквідатор. Ексімбанк неодноразово подавав скарги на його дії і налаштований довести змову, щоб добитися не тільки позбавлення ліцензії, а й притягнення до кримінальної відповідальності.

Результат розгляду апеляційної скарги афілійованої з Березкіним компанії ТОВ «Фалькон Агро Групп» та ліквідатора Струця, запланований на 27 липня, дуже тривожить. Якщо судді Західного апеляційного господарського суду Мірутенко, Данко та Скрипчук підтримають апеляційну скаргу або під будь-яким приводом затягнуть розгляд – держава продовжить отримувати величезні збитки, адже прибутки від роботи заводу й надалі надходитимуть до кишені фіктивного банкруту Березкіна.