Костенко: «Я не поддерживал многие шаги Президента Ющенко»
01.02.2006 17:16
…Украинского народного блока Костенко-Плюща. Он рассказал о том, почему его партия не вошла в коалицию с другими «оранжевыми» силами, как блок будет бороться с низким рейтингом, как стоит решать языковую проблему и о многом другом.

Вопрос от Ольги: – Пане Костенко! Назвіть будь-ласка чим ваш Блок ідеологічно відрізняється від інших блоків, до яких увійшли ваші соратники по Помаранчевій революції, і чому потрібно голосувати за УНБ КП? Яку роль ідеологія Вашої партії і Блоку може відіграти у випадку обрання до парламенту, і що ми втратимо, якщо до парламенту УНБ Костенка і Плюща не пройде?

Ю. Костенко: – Програма нашого блоку – це програма яскраво виражених національних інтересів. Цю програму ми сформували на початку 90-х років, але не могли її реалізувати, бо жодного разу не були у більшості в парламенті й не мали впливу, так, як це зробили націонал-патріотичні сили в Прибалтиці, Чехії та інших пострадянських державах.

У жодному іншому блоці чи партії, яка може пройти до Верховної Ради, ви не побачите всього того, що потрібно для державної підтримки національного товаровиробника і захисту українського підприємця, комплексної програми відродження українського села на основі приватної властності на землю, відтворення культурної і історичної спадщини, яка має працювати на сьогодення, а також чіткої орієнтації на європейські політичні, економічні та соціальні стандарти в Україні.

Щодо непроходження, то важко собі уявити будь яку державу світу, де б національно-патріотична сила не була присутня у владі. Тоді закономірно постає питання, чи живемо ми в державі Україна, чи в якійсь іншій.

Вопрос от Vlad’а: – Юрий Иванович! Назовите, пожалуйста, три основные причины, по которым вам не нравятся блоки Тимошенко, Ющенко и Януковича, учитывая, что вы идете на выборы Самостоятельно. И, если можно, три основные причны, по которым вам нравится команда Плюща, учитывая, что вы с ним объединились.

Ю. Костенко: – Щодо названих блоків, мені не подобаються дві речі. Перше – це їхні програми, в яких не передбачається державної підтримки та захисту українського товаровиробника, формування українського обличчя української держави та захист українських національних інтересів на міжнародній арені.

І друга річ. Попри солодкі обіцянки зробити наше життя у цій державі найкращим, реальний склад названих команд – уважно подивіться на їх списки – більше відповідає тому, що було на плакатах Партії регіонів: «Партія регіонів – це заможні люди». Але це не має жодного відношення до нашого з вами жалюгідного життя в Україні.

Вопрос от Капитана: – Юрий Иванович! Ваш кумир и майданный лидер, нынешний Президент Украины, несмотря на громкие заявления и обещания, так и не стал истиным Президентом всех украинцев и остается лидером майдана (условно). При всем уважении к Виктору Андреевичу (я за него голосовал), горько было видеть, как на протяжении года новой власти унижался мой родной Донбасс, у Президента для этой части Украины одно определение – «бандыты». А вот я себя таковым не считаю, и никто из моих друзей и знакомых не «бандыты».Так что же нам, переезжать во Львов, совесть Украины по-ющенковски? А как Вы к этому относитесь?

Ю. Костенко: – По-перше, у мене в житті ніколи не було кумирів, тим більше політичних. Моїм найбільшим авторитетом по життю завжди були мої батьки. Щодо Президента Ющенка, то багато його кроків я не підтримував, особливо в частині кадрових призначень нового уряду (уряду Тимошенко), і тому ви мене не бачили у виконавчій владі.

Але я пiдтримував і буду підтримувати Президента разом із Українським народним блоком в частині виконання ним його програми, тому що ця програма майже повністю співпадає із нашою політичною програмою. Щодо «бандитів» – наскільки я знаю Ющенка (з 1993 року), він ніколи не дозволяє собі у спілкуванні із пересічними людьми когось ображати. Тут ідеться скоріше про політичний бандитизм, який полягає в тому, що деякі політики або політичні сили, отримавши владу в свої руки, повністю працюють на себе чи на свій клан, а не на державні інтереси.

І друге. Я особисто виборчу кампанію блоку розпочав поїздкою до Донецька, де я маю багато друзів, і в цьому регіоні я багато працював, перебуваючи на посаді міністра з охорони довкілля і ядерної безпеки, аби покращити екологічне становище Донбасу. Тому особисто для мене Донбас – це прекрасні обличчя, працелюбний народ і енергетична та індустріальна могутність України.

Вопрос от Дениса: – Ваша позиция по введению Русского языка как второго государственного!

Ю. Костенко: – Це тема постійних політичних спекуляцій і намагання в Україні ліквідувати українську мову. Повноцінне використання і російської мови, і мов інших національних меншин забезпечується виконанням закону про мови України та Європейською хартією регіональних мов та мов національних меншин, яку Україна ратифікувала в найбільшому обсязі (13 мов в Україні перебувають під державним захистом і опікою).

Мовна проблема в Україні полягає в іншому. Перше – це неможливість повноцінного використання державної мови в усіх сферах, починаючи від органів влади і закінчуючи наукою та освітою. І друге – це відсутність у необхідній кількості державних бюджетних коштів для того, щоб у місцях компактного проживання національних меншин повноцінно могла функціонувати мова цієї меншини, в освітніх, культурних та державних закладах. За різними оцінками для фінансування зобов’язань по Хартії нам потрібно мати у 10 разів більше коштів у держбюджеті ніж те, що сьогодні ми маємо.

Вопрос от Люды: – Юрій Іванович, скажіть будь-ласка як Ви відноситесь до ініціатив Президента у атомній сфері, Ви як науковець можете довести Віктору Ющенко, що він не на зовсім вірному шляху? Адже глава держави запропонував створити централізоване сховище ядерних відходів, потім підтримав пропозицію Росії по будівництву атомних блоків у країнах третього світу...

Ю. Костенко: – Як фахівець я багато працював над тим, щоб в Україну не могли потрапляти з інших країн не тільки відходи й відпрацьоване паливо, але й побутові відходи, і це закріплено у вітчизняному законодавстві, до розробки якого я був особисто причетний. Тому завозити будь-які відходи в Україну законодавством заборонено.

Щодо проблем Чорнобильської зони, які я добре знаю, то в першу чергу нам необхідно ліквідувати більше тисячі несанкціонованих могильників, які були утворені в екстремальних умовах 1986 року. Зібрати весь цей радіоактивний і екологічно небезпечний хлам, утилізувати і безпечно захоронити у сучасних сховищах.

Щодо відпрацьованого ядерного палива – то це проблема не лише гостра для України, а й для усіх інших країн, які використовують ядерну енергетику. Ця проблема поки що не вирішена у жодній країні. Хоча у Швеції та США будуються такого роду сховища. Для України найкращою стратегією для відпрацьованого ядерного палива є тимчасове зберігання до 100 років на атомних станціях, а за цей час вивчення можливості будівництва національного сховища для високоактивних відходів та його будівництво (із досвіду США лише на дослідження та розробку технології зберігання відпрацьованого ядерного палива витрачено понад 300 млрд. доларів).

Вопрос от Степана: – Пане Костенко! Чому УНБ Костенка і Плюща так пасивно веде свою виборчу агітацію? На центральних каналах вас просто немає. Це – така тактика вашої команди, чи свідоме замовчування з боку ЗМІ? Дякую, Степан.

Ю. Костенко: – По-перше, ми як народна партія, не маючи в своїх списках жодного олігарха, суттєво обмежені у тих коштах, які мають інші блоки, що не зникають з екранів телебачення та друкованих ЗМІ. По-друге, наша стратегія виборчої агітаційної кампанії будується на принципі «очі в очі» та «від дверей до дверей». Тобто ми дуже багато проводимо зустрічей з виборцями, наші агітатори розносять листівки та спецвипуски «Народного слова» людям. Але з 1 лютого ми також будемо більше представлені і у рекламних відеороликах, що транслюватимуться на каналах центральних ЗМІ.

Вопрос от Николая: – Насколько реальна отставка Президента, по Вашему мнению?

Ю. Костенко: – В Україні поки що немає закону про імпічмент Президента, який має регулювати процедуру примусового усунення Президента з його посади, якщо він порушує Конституцію чи закони України. Тому сьогодні такої загрози немає, бо, по-перше, Президент Ющенко нічого не порушив, по-друге, Верховна Рада не ухвалила ще такого закону.

Вопрос от Альберта: – Ув.Юрий Иванович! Вы считаете себя национал-демократом в хорошем смысле этого слова, и глядя на вашу интеллигентную персону, с этим нельзя не согласиться. Но в таком случае, как вы относитесь к национал-радикализму, национал-шовинизму и прочим «неумеренным» проявлениям национальной идеи? Осуждаете ли вы их?

Ю. Костенко: – До будь яких радикальних позицій я відношуся негативно. Екстремізм завжди породжує насилля, а там, де насилля починається, закінчується демократія. А я людина із глибинними демократичними позиціями.

Щодо так званого українського націонал-радикалізму, то за 16 років своєї політичної діяльності я його на власні очі в українській політиці не бачив. Але я багато чув про це із тих джерел, які штучно нав’язують Україні цей образ, образ буржуазного націоналізму, який комусь загрожує. З іншого боку, я на власні очі переконався, що у всьому світі влада, якого б кольору вона не була, чи правого, чи лівого, у своїй діяльності керується виключно національними інтересами і приорітетами, і від цього виграють громадяни тієї чи іншої держави.

Образ українського націоналіста створюється виключно для того, щоб ми ніколи не жили заможно у своїй державі. Тому має бути велика роз’яснювальна робота, в першу чергу державних ЗМІ, щодо суті національної ідеї, національної економічної політики, національних інтересів України та трансформації урядової національної політики у нові робочі місця, середньоєвропейські розміри заробітної плати, пенсій, стипендій та європейські соціальні стандарти. Це й є суть тієї національної політики, яку намагається відстоювати у державній політиці Український народний блок та Українська народна партія.

Вопрос от UNP: – Питання з Миколаєва. Добрий день шановний Юрію Івановичу! Маю бажання проголосувати за Український народний блок, але мене лякає та обставина, що блок має занадто низький рейтинг і я боюся, що мій голос пропаде, а це на руку януковцям-литвиновцям. В чому полягає Ваше ноу-хау, щоб вивести рейтинг на достойний Вашого блоку рівень?

Ю. Костенко: – Сьогодні можна впевнено говорити про те, що наш блок пройде до Верховної Ради, і свідченням цього є останні дослідження багатьох соціологічних служб, які заявляють про прохідність нашого блоку. Впевненість у тому, що нас підтримають виборці, дає мені 16-літня політична робота в інтересах української держави і переконання, що без української політичної сили неможливий український парламент.

Щодо нашого ноу-хау – воно дуже просте. Ми працюємо безпосередньо із виборцями, а наша команда – це не лише 220 кандидатів у депутати Верховної Ради, але й майже 150 тисяч членів нашої партії та членів блоку, які балотуються на виборах у місцевих органах влади. Саме вони у найкращий і найдоступніший спосіб донесуть правду про нашу політичну команду та про ті плани, здійснення яких дасть можливість почувати себе щасливим на своїй землі.

Вопрос от Анатолія: – Юрій Іванович, чому Ви та основні члени блоку так рідко доносите свої погляди та надаєте коментарі щодо сучасної ситуації в Україні: газ і його СП, Алчевськ, Крим, м’ясо-молочна війна?

Ю. Костенко: – Лише вчора на «Ері ФМ» я годину свого ефірного часу присвячував цим темам. Тому рекомендую вам подивитися чи на сайт «Ери ФМ», чи почитати на нашому партійному сайтi цю інформацію.

Вопрос от Натальи: – Пан Костенко, я не раз спостерігала, що в будь-яких конфліктах українського політикуму – і недавній Тимошенко Ющенко, і розкол в свій час Народного руху – завжди перші особи ставили на перше місце свої амбіції, а вже потім пеклися про інтереси народу! Питання таке, якби зараз наприклад будь-хто із членів Вашої команди почав розкол у Вашій команді і спробував відділитися від УНР, то Ви б з тріском вигнали «розкольника», адже Ви єдиний офіційний лідер Вашої партії, чи все-таки спробували домовитись, задля успіху УНР?

Ю. Костенко: – Українська народна партія, яка є основою Українського народного блоку, має глибинні демократичні традиції, які дозволили нам за 16 років стати потужною політичною командою. У нас голова партії, який, до речі, обирається таємним голосуванням, а не шляхом підняття рук, як у всіх інших партіях, не наділений повноваженнями когось виганяти, як ви кажете «з тріском». Це робить сама організація у випадку, якщо член партії порушує вимоги статуту.

Але як голова партії я дуже багато працюю для того, щоб знімати ті чи інші конфлікти, які виникають серед партійців, чи серед партійних організацій. І, попри складні політичні події останніх років, до честі нашої партії хочу підкреслити, що жодна партійна організація чи навіть партійний осередок не перейшли у так звані престижні політичні партії, зокрема Народний Союз «Наша Україна», який створювався нещодавно. Це є свідченням того, що в Українській народній партії люди об’єднані ідеєю, а не кон’юктурними міркуваннями.

Вопрос от Веселого: – Скучный какой-то онлайн получается. Уважаемый господин Костенко, расскажите, пожалуйста, что вас веселит в жизни? Как вы оттягиваетесь, отдыхаете от тяжких политических баталий? Какие фильмы любите? Только не говорите, что исключительно украинские... Не поверю...

Ю. Костенко: – По життю я такий же веселий, як і ви, мабуть. Я майстер спорту з альпінізму і щороку роблю сходження у горах найвищої категорії складності. Цього року буде мій 28-й альпіністський сезон. Альпіністське середовище не терпить нудьги, скуки, зарегульованості, що притаманне політичному середовищу. Тому я «оттягиваюсь» у прямому сенсі цього слова на скелях під час тренувань біля багаття і в своєму альпіністському наметі, замість політичної дачі, якої в мене ніколи не було. Більшу частину свого свідомого життя. І в цьому я отримую істинне задоволення.

А щодо політики, то я просто намагаюся робити її чесно і самовіддано, бо це довіра людей до мене, яку я ціню найвище.

Щодо фільмів, на превеликий жаль, я дуже обмежений у часі. Але коли маю можливіть, то із задоволенням переглядаю фільми на телеканалі Animal Planet чи Discovery. І в найбільшій мірі люблю французькі фільми, а не американські.

Вопрос от Володимира Iвановича: – Цитую установчий слоган УНП – Україна для українців, та неодноразово повторювану Президентом формулу – Україна понад усе. Чи не здається Вам, що приведені фрагменти асоційовані з надто відомою книжкою одного німецького політика, що дуже погано кінчив?

Ю. Костенко: – Це неправда щодо слогану УНП. Україна – для українських громадян, це відповідає нашим принципам, програмовим засадам, незалежно від національності українського громадянина. І державна влада має працювати не на свою кишеню, а в інтересах української громади. Тоді життя в цій країні буде одним із найкращих у Європі.

Те, що ви говорите чи нав’язуєте – це ті «страшилки», які нам не дають стати єдиним українським народом, як записано в Конституції, а поділять нас постійно на «східняків» і «західняків», на різні конфесії, на різну мову, а відтак реалізується той історичний принцип «розділяй і владарюй», який ніколи не давав доброго життя.

Вопрос от Сергея: – Я часто прохожу мимо вашего офиса по Пушкинской и заметил, «странную» вещь – после оранжевой революции в вашей партии поменялся автомобильный парк, естественно, в сторону оновления и модернизации... Вы в самом деле думаете, что теперь есть политики, которым кто-то верит?

Ю. Костенко: – Якби цього не було, то Верховна Рада ніколи б не могла бути сформована. Інаш річ, чи наша довіра до політика трансформується у те, що ми від нього очікуємо – державної роботи в інтересах громадянина, тобто, в наших інтересах. Я намагаюся в політиці працювати так, щоб ті, хто мені довіряє, ніколи в цьому не розчарувалися. І 16 років моєї роботи в політиці є підтвердженням цієї позиції.

Щодо модернізації нашого парку, як ви кажете, то це пов’язано не із помаранчевою революцією, а із підготовкою до парламентської виборчої кампанії, яка вимагає оперативної роботи із виборцями. А підтвердженням нашої політичної чесності є неможливість бути присутніми на тих дорогих ЗМІ, і той час, як це демонструють інші блоки, де у списках ви побачите багато «добрих олігархів», популярних акторів та футболістів, але не побачите у діях того, що викликає довіру громадян.