И.Геращенко: «Ющенко дал Украине и каждому украинцу чувство свободы»
05.12.2008 16:32
В ходе видео-онлайн-конференции Ирина Владимировна рассказала о своей работе на должности пресс-секретаря Президента Ющенко; о том, состоятся ли досрочные выборы в парламент; что объединяет БЮТ и Партию регионов, и о многом другом.

Предлагаем вашему вниманию полный список заданных вопросов и ответов на них.

***

Ирина Геращенко


И. Геращенко: - Доброго дня всім відвідувачам Інтернет-видання From-UA. За вікном чудова погода, значить, у нас чудовий настрій, і ми гарно поспілкуємось.

Анатолий Шарий: - А я думал, НУНС уже нет... Как Вы полагаете, на следующих выборах Ваша политсила возьмет 0,1% или 0,01%?

Как по-вашему, не пора ли Вашему боссу - президенту :
1) вернуть деньги, собранные на больницу будущего и благополучно украденные?

2) перестать всех голодоморить (раздача свечей в ЖЭКах и уроки рисования Голодомора в школах - это вообще в голову не укладывается!)?

3) признать, что Шухевич - просто трус, садист и предатель, а никакой не "Герой", и перестать возвеличивать фашистов и карателей (памятники дивизиям СС и т.д.)?

4) как можно быстрее тихо уехать из Украины, дабы не прочувствовать, в конце концов, всю силу "народной любви" к нему и его команде?

5) просветить (по прошествии двух, по-моему, лет) блуждающий во тьме народ по поводу неприятной истории с его сыном, стрелявшим в прокурора и владеющим 100 миллионами долларов (от какой такой "символики" у него эти деньги появились???)?

6) расформировать эту непонятную партию НУНС как абсолютно бесперспективную, не способную набрать даже 2% на предстоящих выборах?

Большое спасибо Вам за откровенные ответы.


И. Геращенко: - Все залежить як від НУНС, так і від виборців. На сьогодні "Наша Україна" (я хоч і не є членом партії "Наша Україна", але ідеологічно і світоглядно підтримую саме цю політичну силу) дійсно залишається чи не єдиною партією з чіткою ідеологією, вона відстоює національну ідею і ліберальну економіку, має чітко прозахідний орієнтир. Якщо виборці будуть підтримувати націонал-патріотичну ідею і ліберальну ідеологію, значить, "Наша Україна" залишатиметься парламентською політичною силою, але я абсолютно згодна з вами, що сьогодні "Нашій Україні" потрібно більш чітко і жорстко пояснювати свою позицію, не виглядати розмито і нечітко.

1. Це наш з вами Президент, Президент України, і якщо ми шануємо нашу з вами державу, то маємо з повагою ставитися до її інститутів влади. Президента можна критикувати, бо ми живемо в демократичній країні, але я завжди відстоюватиму позицію, що формулювання мають бути коректними, бо це повага до самих себе. Що стосується лікарні майбутнього, то це проект, який реалізує фонд "Україна 3000", а не Президент. Наскільки мені відомо, вже готовий проект лікарні, звіт щодо зібраних коштів можна отримати в Фонді. Так само, як і ви, сподіваюся, що протягом 2 років проект буде реалізовано і можливість лікування там отримають діти незалежно від соціального статусу їх батьків.

2. Я вважаю, що важливим напрямком діяльності Президента є заклик вивчати, знати і шанувати свою історію. Так саме як в школі, інституті, ми вивчаємо трагічні сторінки Другої світової війни, в якій загинули мільйони українців, і шануємо пам’ять кожного загиблого, сьогодні ми знаємо, що сталінський режим хотів знищити українське село як осередок української культури, зберігача української традиції, мови, і супротив колективізації. Я живу на Печерську у Києві, недалеко біля парку, де встановлено пам’ятник Слави на честь перемоги над фашистськими загарбниками, і відтепер поряд пам’ятник жертвам Голодомору. Кожний вихідний відтепер там дуже багато людей з дітьми, яки розповідають дітям історію як Великої Вітчизняної війни, так і історію 32-33 років. Історію великого голоду. Я думаю, що це важливо для цих родин, дітей, а значить і України. Шановний Анатолію, буде час - відвідайте будь-ласка парк Слави в Києві. Думаю, ви вийдете від монументу жертвам Голодомору просвітленим.

3. Ані в мене, ані в вас немає жодного факту відносно трусості або зрадництва Шухевича, тим більше його співпраці з фашистами. Натомність в той час, коли по всій Європі вже працювали фашистські табори смерті, коли в Освенцимі димилися труби крематоріїв, радянський режим на чолі із Сталіним не стидався співпрацювати з фашистами 39-41 року, підписувати пакт Молотова-Рібентропа. Про це ми вчили з вами навіть в радянській школі. Пане Анатолію, бачу, що ви людина небайдужа. Це добре. Але давайте в полоні вчорашніх ідеологічних штампів, просто більше вивчати власну історію, ставитися до неї з повагою.

4. Ви правда хочете поїхати з України? Чомусь не вірю. В ваших питаннях біль за Україну, а значить любов до неї.

5. Не читайте на ночь советских газет – советовал когда-то профессор Преображенский. Його порада залишається актуальною і сьогодні. Єдине, що хочу додати – родину Президента не критикував тільки лінивий, бо сьогодні ми живемо в країні, де дозволено критикувати владу. Я не читала стільки наклепів на дітей жодного іншого політика. Я не знаю, наприклад, за які такі чесноти 25-річного сина Януковича взяли в список Партії регіонів, і чим він займається в парламенті, де буває, повірте, нечасто. Мені не подобається, що і сьогодні українські медіа часто живуть за подвійними стандартами, дозволяючи собі критику, а часто неперевірені факти на адресу тих політиків, які дійсно відстоюють демократію і свободу слова, і дуже обережно ставляться до інших, в демократичності яких, можливо, не переконані.

6. НУНС це не партія. а блок, який сьогодні складається з 10 партій. Я вважаю, що сьогодні потрібно формувати єдину партію, саме таку обіцянку ми давали виборцям під час кампанії 2007 року, і її потрібно реалізувати.

Ирина Геращенко


ирина: - что вы думаете о нарушениях прав несовершеннолетних?

И. Геращенко: - Я думаю, що це серйозна тема в Україні. Теми, що стосуються захисту дітей і прав людини, є темами моїх пріоритетів. Якщо у вас є якісь конкретні випадки, де потрібна моя допомога як депутата, звертайтесь будь-ласка, я завжди готова допомагати в таких питаннях. Пишіть на адресу парламенту або на мою електронну скриньку, яку можна знайти на сайті ВР.

Ленчик,г. Николаев: - Здравствуйте, госпожа Геращенко! Скажите, пожалуйста, должность пресс-секретаря г-на Ющенко помогла Вам выбиться в нардепы? Почему Вы решили, что именно в НУ-НС Вы принесете пользу Украине?

И. Геращенко: - Я мала честь бути не просто прес-секретарем Президента, а членом його команди. Я працювала з Віктором Ющенком 6 років, спочатку як з лідером опозиції, пройшла 2 виборчі кампанії 2002 і 2004 років, потім мала честь бути призначеною прес-секретарем Президента. Я поділяю програмні засади "Нашої України", для мене свобода слова, захист прав людини, національна ідея, повага до історії, ліберальна економіка, Євроатлантична інтеграція - це важливі засади, а це є програмні принципи "Нашої України". Тому я у цій команді.

Зая, г.Киев: - А почему вы покинули свою прежнюю должность? Что, "вышли в тираж"?

И. Геращенко: - Я працювала прес-секретарем Віктора Ющенка 6 років, повірте, і журналісти це підтвердять, для цієї роботи це величезний час. Президент дав мені шанс відбутися як політику, запросивши до списку "Нашої України". Я пішла на підвищення.

Андрiй, Тернопіль: - Шановна Ірино! Чи не здається Вам, що Ваша партія, начолі з Президентом, втратила популярність серед народу України? Чи є сенс цій партії продовжувати існувати у Парламенті, та і, взагалі, в Україні? Дякую!

И. Геращенко: - Я не дивлюсь на ситуацію в рожевих окулярах, і регулярно вивчаю соціологічні опитування, спілкуюсь з людьми, звичайно, сьогодні "Наша Україна" має меншу підтримку, аніж кілька років тому. Але ця партія є чи не єдиним носієм національної ідеї. Переконана, що в Тернополі це також знають, і не уявляють собі український парламент без демократичної, патріотичної партії. Але поділяю ваші переживання відносно того, що "Наша Україна" повинна мати більш чітку політику, в т.ч. і інформаційну.

Петр,Киев: - Здравствуйте, Ирина Владимировна! Как Вы относитесь к такой "работе" ВР? Не кажется ли Вам, что пора депутатам избавить народ от своего присутствия в стенах ВР?

И. Геращенко: - Ви знаєте, як депутат-новачок я дуже переживаю за те, що з року "роботи" Верховна Рада 10 місяців не працювала. Я не звикла до такої роботи, бо все своє професійне життя працювала по 10-12 годин на добу, і мене надзвичайно турбує той факт, що сьогодні самі депутати дискредитують саму ідею парламентаризму, а депутат є синонімом слова нероба. Єдине, що хочу сказати - що парламент працює не тільки в пленарному режимі, є робота в комітетах, округах, над законопроектами. Я сумлінно працюю в комітеті, намагаюся щомісяця бувати в округах, за якими я закріплена від своєї політичної сили, працюю над законопроектами, листами виборців, а їх досить багато, намагаюсь допомогти, якщо можу.

Елена(Харьков): - Ирина, вот Вы бывшая журналистка, а в СМИ Вы редко появляетесь... Вы не любите журналистов или это какие-то "старые счеты"? Спасибо!

И. Геращенко: - Я думаю, что скромность украшает. Меня тревожит, что политика превращается в шоу-бизнес, а некоторые депутаты в медиа появляются чаще, чем в сессионном зале. Не хочу стать "говорящей головой", хотя я бы не сказала, что не откликаюсь на просьбы и приглашения на эфиры либо на интервью, если только мне есть что сказать, или рассматриваются те темы, которые для меня важны как для политика.

Тамара Николаевна Приходько, г.Феодосия: - Уважаемая Ирина Владимировна, я вот что хочу у Вас спросить, как такая молодая женщина вместо того, чтобы растить детей и заниматься хозяйством, лезет в правительство и там непонятно чем занимается! Разве в этом смысл женского предназначения! У Вас небось детки есть, как им без мамки-то! Спасибо большое за Ваш ответ!

И. Геращенко: - Я считаю, что украинская политика во многом проигрывает от того, что там мало женщин. Женщины несут в политику высокую культуру, ответственность, они очень трудоспособны, могут работать по 20 часов в день. Если бы в парламенте было больше женщин - там было бы меньше драк, блокировок трибуны, политического хамства и больше работы. Но при этом вы правы, что семья - это главное. Я стараюсь много времени проводить со своей дочерью, при этом считаю, что главное не количество проведенного времени, а его качество. Когда бывали целые месяцы, которые мне приходилось проводить в командировках, я пусть по телефону, но ежедневно рассказывала своей дочери сказку собственного сочинения с воспитательными элементами. Детям без мамы действительно плохо, но еще хуже, если мама несамореализована и несчастна. Для детей важно видеть рядом счастливую маму, которая занимается семьей и любимым делом.

Ирина Геращенко


Ірина, Львів: - Пані Ірино, доброго дня! Скажіть будьласка, звідки Ваше прізвище походить? Красно дякую!

И. Геращенко: - Сама дуже багато займалась цим питанням, але на 100% так і не скажу. Продовжую пошуки.

Василий: - Уважаемая Ирина! Один раз мы уже столкнулись с провалом рекламного трюка под названием "метание яйца", произошедшего с Януковчием. Может быть, с Виктором Ющенко сейчас происходит провал операции "отравление века"? Хотелось бы узнать правду.

И. Геращенко: - Мені здається, що некоректна тональність в питаннях здоров’я людини, життя і смерті - це дурний тон. Що стосується отруєння Ющенка, то як людина, яка в 2004 році входила в коло осіб, які постійно супроводжували кандидата в Президенти, яка бачила, як з 5 вересня 2004 року стан кандидата в Президенти Ющенка щодня погіршувався, відвідувала в Відні, де Віктор Ющенко проходив лікування і був буквально прикутий до ліжка, хоча за тиждень до того кандидат Ющенко об’їздив Україну, мав у день по 7 зустрічей на майданах, був в чудовій фізичній формі, можу лише підтвердити заяви лікарів, правоохоронних органів, що Віктора Андрійовича було отруєно. Він дійсно мужня людина, який пройшов через нелюдський біль, і мабуть тільки він, його родина знають, як вижив. Він щодня дякує Богу і мільйонам українців, які в найстрашніші дні підтримували його своїми листами, словами. Але справа про отруєння має бути розслідувана і розкрита, і суспільство повинно дізнатися імена замовників і виконавців цього страшного злочину. Я як людина, яка супроводжувала майбутнього Президента під час його зустрічей з виборцями, давала всі необхідні свідчення в Генеральній прокуратурі, і якщо хоч чимось могла допомогти слідству, то я вважаю, що це дуже важливо.

АА: - Ваша политическая сила вряд ли пройдет еще раз в парламент. Чем будете заниматься, когда каденция кончится?

И. Геращенко: - По-перше, я переконана, що без "Нашої України", яка є носієм національно-демократичної ідеї, український парламент програє, і виборці це усвідомлюють, тому ця політична сила буде в майбутньому парламенті. А що стосується мене особисто, то я журналіст, рік після відставки з посади прес-секретаря Президента я очолювала найбільше українське інформагентство УНІАН. Це був прекрасний в професійному плані час, ми багато встигли зробити з надзвичайно професійним і цікавим колективом агентства разом, запустили кілька нових проектів, зокрема і надзвичайно популярний формат - прес-конференція в прямому ефірі з 5 каналом, сторінку "Культура", "Медицина", відкрили корпункт у Брюсселі, створили передумови до відкриття корпунктів у Москві і Варшаві, які працюють з цього року. В мене і зараз є кілька цікавих пропозицій в журналістський сфері, від яких я змушена відмовитися, тому що сьогодні я є депутатом. Але думаю не відмовлятися остаточно, а відтермінувати певні пропозиції. В мене багато роботи в журналістиці.

Сергей Запорожье: - Cкажите, а зачем Вам политика ? Это заработок и филология или что?

И. Геращенко: - В журналістиці я мала непогану зарплату, і коли працювала одним з ведучих журналістів на телеканалі «Інтер», і в агентстві УНІАН. Але я переконана, що українська політика повинна пройти зміну поколінь. Там сьогодні потрібно більше молодих людей, для яких ідея, переконання - не пусті слова. І я думаю, в нашій команді такі люди є - В’ячеслав Кириленко, який стартував в політиці зі студентського голодування, яке ще на початку 90-х змусило тодішню владу скасувати для студентів службу в армії, змінити тодішнього прем’єр-міністра; Арсеній Яценюк, який є людиною європейських поглядів і європейської освіти, і довів свою професійність на всіх високих посадах, які займав; Юрій Павленко, наймолодший український міністр, який чи не найбільше зробив, наприклад, в реформі системи усиновлення дітей, сьогодні докладає зусиль, аби в Україні на гідному рівні відбулося Євро-2012; Руслан Князевич, який у 2004 року не побоявся сказати правду про фальсифікацію виборів, і сьогодні є одним з найактивніших законотворців. Мені приємно бути в команді цих молодих і перспективних людей.

Ирина Геращенко


Юрий: - Добрый день!
Ирина, Вы очень красивая женщина, и именно поэтому я хочу задать такой вопрос: что для Вас важнее - Вы в жизни мужчин или мужчины в Вашей жизни?
Спасибо за ответ.


И. Геращенко: - ...Думаю... Одно без другого невозможно.

Елена: - Ирина, какой конкретный(!) результат Вашей работы депутатом за год? Если возможно, без лишних и громких слов. Только факты и цифры.

И. Геращенко: - С удовольствием. Первое: благодаря работе в комитете по вопросам Евроинтеграции мы приняли новую программу информирования населения по вопросам ЕС и НАТО, в которой заложена норма по выделению денег на открытие корпункта УТ-1 в Брюсселе. Для украинского телезрителя очень важно иметь взгляд украинских журналистов из центра Европы. Второе: регистрация 4 законопроектов, один из которых касается усиления контроля за игровым бизнесом в Украине (совместно с женщинами-депутатами из других фракций), другие законопроекты касаются поправок к Законам о защите прав детей, сферы медиа. Работа над законопроектами в сфере поддержки сельских библиотек и украинского кино, которые я только собираюсь регистрировать (законотворческая работа для меня новая тема - здесь хотелось бы больше активности, но важно, чтобы твои законы рассматривались в зале, а парламент все время бастует). Третье: регулярная работа с письма избирателей. Я думаю, что за год работы мне удалось помочь, защитить права в многолетних спорах с правоохранительными органами, местными органами власти как минимум 20 украинцам. Четвертое: после одного из эфиров я пообещала взять на практику двоих студентов. В конечном итоге взяла четырех из разных регионов Украины. Думаю, для них это было важно - увидеть изнутри, как работает система законодательной власти. Пятое, и самое главное: работа в округах, конкретная помощь детским домам, в частности в Николаеве, и конкретным детям. В частности, сейчас в Евпатории проходит лечение девочка из Николаевского детдома, которая требовала сложной операции и длительного лечения. Но эта конкретная помощь для меня самая главная, и в то же время наиболее деликатная тема, о которой мне не хочется кричать на каждом углу. Потому что я делаю это не для рекламы.

УДПНИ: - Ув. Ирина!
Невооруженным глазом видно, что идет "замещение коренного населения" мигрантами. за 4 последних года населения страны сократилось на 4 млн человек - зато в стране пребывает около 0,7-0,5 млн нелегальных мигрантов.
Как вы думаете, как скоро в Украине начнутся события, аналогичные "войне пригородов во Франции"?
Почему власть закрывает глаза на действия исламских сепаратистов, заявляющих, что Крым должен отделиться от Украины?

С уважением, Координатор УДПНИ
http://community.livejournal.com/lenta_udpni/


И. Геращенко: - 1. Що стосується демографічної ситуації, то згадаємо складні 90-ті роки, нестабільну економіку, що призвело до різкого зниження народжуваності в Україні. І сьогодні ми маємо відголосок тих негативних тенденцій. Але позитивним є те, що вперше за останні 17 років в 2007-2008 роках в Україні почало збільшуватися кількість народжуваностей. Думаю, не в останню чергу це відбувається і завдяки правильній демографічній політиці влади, ініціатив Президента Ющенка значно збільшити допомогу при народженні дитини, особливо 2-ї і 3-ї.

2. Що стосується питання Криму, то думаю, кримській владі потрібно більше займатися економічними и соціальними питаннями півострову, а не великою політикою. Від цього тільки виграє кожен кримчанин. В той же час Центру потрібно більш уважно ставитися до теми Криму, вести постійний діалог як з кримчанами, так і з кримською владою для того, аби кожен кримчанин усвідомлював, що Київ турбують проблеми екології, економіки, землі на півострові. І ці теми потрібно разом вирішувати. Тоді ті політикани, які намагаються роздувати сепаратистські настрої в Криму, не матимуть там ніякої підтримки.

3. Еміграційна політика України сьогодні відповідає Європейським нормам і стандартам.

Владимир: - Не кажется ли Вам, что вашему (((всенародно обраному))) с его рейтингом в 3% - 6% давно пора уйти в отставку??? Элементарная совесть-то должна быть у человека. В Европе, куда вы, помаранчи, так стремитесь, любой уважающий себя политик давно бы так поступил. Почему же у пана Ющенко слова расходятся с делами???

И. Геращенко: - В Європі, в демократичних країнах влада завжди під прицілом критики медіа і суспільства. По великому рахунку, влада завжди непопулярна, тому що люди завжди хочуть від влади більшого. Я думаю, що Ющенко дав Україні і кожному українцю відчуття свободи. Інше питання, що не всі усвідомлюють, що свобода вимагає і відповідальності, і культури. В тому числі і в формуванні своїх думок.

Ирина Геращенко


Сергей (Донецк): - Ирина Владимировна, здравствуйте.
Как человек, приближенный к В.А. Ющенко, проясните, пожалуйста, такой момент: президент в вопросах по НАТО, войне в Южной Осетии говорит от имени всего народа и с позиции "национальных интересов Украины", но ведь Украина - это не абстрактное название, это 48 млн людей, подавляющее(!) большинство из которых занимают ( согласно соцопросам) позиции прямо противоположные тем, которые озвучивает президент. Как это понимать? У него есть какая-то своя личная Украина? Или цель его пребывания на посту - выполнить определенный политический заказ третьей страны?
И еще маленький, но коварный вопросик: будете ли вы после конференции заходить на этот сайт и читать комментарии посетителей по вашей видео-конференции, только честно :) ?
Спасибо.


И. Геращенко: - Президент України виконує закони України в питанні наближення України до Євроатлантичної спільноти. Хочу вам нагадати, що в 2003 році Верховна Рада за часів Президента Кучми проголосувала Закон Про засади зовнішньої політики України, який чітко визначає, що стратегічна мета України - інтеграція в НАТО. За цей закон в повному складі голосували всі депутати від Донецької області, які прийшли тоді до парламенту за мажоритарними округами, і представляли Донецький регіон. Мене також дивує, чому ці товариші кожні півроку змінюють свої позиції, але вони в повному складі голосували за вступ України до НАТО. І чомусь сьогодні критикують владу за виконання українського законодавства. При нагоді задайте їм ці питання на зустрічах. Що стосується ситуації в Грузії, то Президент України засудив порушення територіальної цілісності країни. В даному випадку мова йшла про Грузію. Так само Україна жорстко засуджуватиме спроби і навіть натяки порушити територіальну цілісність будь-якої країни. Це правильна позиція, яка відповідає міжнародному праву. Ми проти війни. В сучасному світі конфлікти мають вирішувати дипломати, а не танки.

Я не часто читаю форуми і ніколи на них не пишу, тому що віддаю перевагу особистому спілкуванню. Не знаю, ви мені радите почитати?

Иван Демченко: - Добрый день, Ирина Владимировна! Позвольте спросить, вы долго были пресс-секретарем Президента, спрашивала ли у вас совета или помощи нынешний пресс-секретарь Ирина Ванникова? И еще - в каких вы с ней отношениях? Часто ли пересекаетесь?

И. Геращенко: - Ірина Ваннікова мала зі мною розмову після того, як отримала пропозицію працювати в Секретаріаті Президента, і я порадила їй прийняти цю пропозицію, тому що робота прес-секретаря в професійному плані надзвичайно відповідальна, цікава, тяжка праця, але це унікальна школа, унікальний досвід. Президент Ющенко - це надзвичайно демократична, порядна людина, працювати з яким є великою честю. З Іриною ми, як із усіма колегами, що займали чи займають посади прес-секретарів різних установ, знаходимося в робочих стосунках. Якщо говорити про якісь особисті дружні відносини, які я маю з колегами прес-секретарями, то своїм другом я вважаю пані Наталю Зарудну, яка працювала прес-секретарем прем’єр-міністра Віктора Ющенка, вона допомагала мені в становленні в новій професії, коли я тільки прийшла працювати з журналістики прес-секретарем тодішнього лідера опозиції. Сьогодні Наталя Зарудна - єдина жінка-посол. Вона очолює українську дипломатичну місію в Берліні, це надзвичайно професійна, мудра, талановита і прекрасна жінка. І я щаслива, що в мене є такий друг.

Михаил: - Госпожа Геращенко! Скажите, пожалуйста, если не секрет, где ваши доходы были наивысшими - на посту пресс-серкретаря Президента, во главе УНИАНА или как народного депутата? Заранее спасибо!

И. Геращенко: - Мої статки на всіх цих трьох посадах були досить високими, і на всіх трьох посадах третину своєї зарплати я перераховую в онкологічне відділення дитячої лікарні.

Ольга Головина, Киев: - Ирина Владимировна, так будут досрочные выборы или нет, вы в курсе?

И. Геращенко: - Я думаю, що на сьогодні вони не на часі, і сподіваюсь, що 2009 рік Україна проживе без дочасних виборів. Але дуже багато залежить від парламенту. Він має нарешті відчути свою відповідальність за ситуацію в країні і запрацювати. До речі, я виграла шоколадку в Каськіва, що в 2008 році виборів не буде, і він її досі не віддав.

Ирина Геращенко


Николай: - Ирина, как вы относитесь к коалиции БЮТ и Партии регионов, которая, если верить СМИ, уже вот-вот состоится?

И. Геращенко: - Ця коаліція надзвичайно близька до офіційного оформлення, я вважаю, що цю коаліцію об’єднує одне - проти кого дружимо. В даному випадку БЮТ і ПР дружать проти Президента Віктора Ющенка. Погодьтесь, цього мало для об’єднання команд і проведення реформ. Я думаю, це буде дуже складна коаліція, партнери якої щиро ненавидять одне одного і навряд чи забудуть всі епітети, казки, чорний піар, літри помиїв, які виливали одне на одного. Шкода, коли в політиці об’єднуються за принципом проти кого дружимо, а не на ідеологічних засадах чи бажанні провести реформи.

Венедикт: - Здраствуйте, Ирина. Считаете ли вы, что русский язык должен стать в Украине вторым государственным? Ведь, как говорил Даль, родной язык для человека тот, на котором он думает. Благодарю.

И. Геращенко: - Венедикт, у вас очень редкое и красивое имя. Я считаю, что единственным государственным языком в Украине должен быть украинский, как записано в Конституции. В то же время, я уверена, что в Украине должны развиваться все языки, на которых разговаривают граждане Украины. Слава Богу, у русскоязычных граждан Украины нет проблем с русскоязычной периодикой, нет проблем посетить театр, где идут спектакли на русском языке, или посмотреть новости на «Интере» на русском языке, сходить всей семьей в кино и выбрать фильм на русском или украинском языке. Уверена, что последний российский фильм "Адмирал" вы смотрели на русском, в Украине никому и в голову не пришло переводить Хабенского или Лизу Боярскую на украинский. Другой вопрос, что согласно украинскому законодательству фильм дублирован украинскими титрами - это отвечает европейским принципам. Думаю, тема языка в Украине очень заполитизирована.

Serg: - Здравствуйте, Ирина.
1. Хотелось бы услышать ваше мнение о профсоюзах в Украине. Их дальнейшая судьба, и как будет происходить взаимодействие(парламент,бизнес, КМ) с ними на фоне урезания социалки и сокращения рабочих мест?
2. Почему все время используют Медведчука как страшилку кучмовского периода? Чем он таким занимается, что он все время на слуху, а самого его не видно. Я надеюсь, слова "разные","некоторые" силы не уместны для бывшего пресс-секретаря, конкретно, пожалуйста.


И. Геращенко: - 1. Похоже, мое мнение о профсоюзах в Украине совпадает с вашим. Я уверена в том, что профсоюзы должны быть активнее в защите своих прав, в то же время они должны вести более понятный обществу четкий и профессиональный диалог с представителями бизнеса и власти, а не с одной стороны быть где-то на задворках общественной жизни, а в некоторых случаях быть карманными профсоюзами владельцев предприятий. Сегодня у профсоюзов есть уникальный шанс стать действительно выразителями интересов трудящихся в диалоге с бизнесом и властью. Главное, чтобы они этим профессионально воспользовались.

2. Тот хаос, который сегодня существует в отношениях между институтами власти, Верховной Радой, Кабинетом Министров и Секретариатом Президента, между Центром и регионами, во многом был заложен конституционной реформой, проголосованной в декабре 2004 года и написанной Медведчуком и Морозом. Думаю, Виктор Владимирович сознательно заложил в Конституцию все те противоречия, которые сегодня расхлебывает украинское общество. При Викторе Медведчуке в Украине действовала жесткая цензура медиа, все журналисты до сих пор помнят темники, которые писались в Администрации Президента, руководимой Медведчуком, его фамилия стала антонимом слова демократия.

Тая, Киев: - Признайтесь, госпожа Геращенко, тяжело ли современной женщине выжить в мире большой политики? Как-никак, а ханжество в нашем обществе встречается на каждом углу.

Проще говоря, нет ли дискомфорта в компании пузатых и напыщеных дядек? Спасибо за искренность!


И. Геращенко: - Я не общаюсь c пузатыми и напыщенными дядьками. Вы правы в том, что в Украине женщине сложнее состояться в сфере политики, дипломатии, исполнительной власти, чем мужчине. Но ничего, вместе пробьемся!

Сергей, Киев: - Ирина, а какой Вы видите Украину через 10 лет? И еще один вопрос: кто будет следующим президентом Украины?

И. Геращенко: - Украина через 10 лет должна быть более европейской. Следующим Президентом Украины, безусловно, будет тот политик, который не изменит европейским ценностям и будет вести Украину в Европу, и при этом будет проукраинским политиком. Кто это будет - определит исключительно народ Украины. Я, как член команды Ющенко, хотела бы, чтобы Виктор Андреевич имел возможность реализовать путь Украины в Европу во время своей второй президентской каденции.

Андрей: - Как вы думаете, это Ющенко не любит Тимошенко, или Тимошенко не любит Ющенко?

И. Геращенко: - В политике никто никого не любит. Политика - это не та сфера, где царит любовь.

Капитан: - Госпожа Ирина!
Глядя на Вас и слушая Вас, не скажешь, что Вы не умеете самостоятельно мыслить!
Что же сейчас заставляет Вас на черное говорить "белое" и наоборот?
Конечно же - политическая выгода?!
А Вам самой это приятно?


И. Геращенко: - Вы абсолютно правы в том, что я имею позицию, и благодарна команде, что я имею в ней право голоса. Меня сложно заставить быть дальтоником и видеть все в других цветах. Если я вижу, что это черное, то никогда не скажу, что это белое. Лучше промолчу. Хотя молчать не умею. Я отстаиваю свои принципы. Если я с чем-то не согласна, то предпочитаю дискутировать на эти темы внутри команды, за закрытыми дверями, а не выносить на публику, так как уверена, что публичные склоки и разборки, которыми так грешит украинская политика, вредят не только команде, но и стране.

Ирина Геращенко


Дід: - Дочечко, а чи заміжня ти? Є в тебе діточки?
От як виростуть вони і запитають :
"Чи не шкодуєш ти, мамо, що свого часу так палко служила Ющенкові, а не українському народу?"
Що відповіси?


И. Геращенко: - В мене є родина, донька. Ви знаєте, на останньому з’їзді «Нашої України», де був присутній Ющенко, він закликав всіх об’єднуватися навколо ідеї служити ідеї, а не людині. Я повністю поділяю це бачення Президента і вважаю, що відстоюю певні ідеї, які є важливими для нашої команди. Але в кожної команди є лідер. Лідером «Нашої України» є Віктор Ющенко.

Никита: - Простите за бестактность, Ирина Владимировна, но вопрос касается вашего семейного положения. У вас, наверное, есть муж, дети. Получается, вы вынуждены разрываться между работой и семьей.

Скорее всего, близкие люди ощущают нехватку вашего внимания. Да и политика, должно быть, превратила вас в "железную леди"... Не жалеете об этом?


И. Геращенко: - Я не разрываюсь между семьей и работой, главное - правильно распределить свое время и силы, и отнюдь не тяну на железную леди. Я достаточно сентиментальный человек, могу разрыдаться во время фильма, книги или когда вижу человеческую боль.

Сергій ЛЬвів-Київ: - Вітаю пані Ірино!
Як Ви вважєте для кого із українських політиків вигідно роздмухування теми кризи (фінатсової, політичної, соціальоної)
Дякую!


И. Геращенко: - Політикам роздмухувати тему кризи невигідно. Це може бути вигідно лише політиканам і бездумним людям. Політики і політичні діячі мають об’єднатися навколо вирішення цієї теми - пошуку шляхів виходу з кризи.

Дякую всім за гуманізм, цікаві питання, бажаю хорошої погоди на вихідних, аби був шанс провести їх на природі з нашими близькими і рідними.
Ирина Геращенко