А. Семинога: «Без БЮТ перспективы построения демократической страны в Украине просто не было бы»
09.07.2010 09:01
...народный депутат Украины от фракции БЮТ Анатолий Семинога.

В ходе видео-онлайн-конференции Анатолий Иванович рассказал о том, с какой целью местные выборы хотят провести 31 октября 2010 года, что ожидает Партию регионов и коалицию, как преодолеть коррупцию в стране, и о многом другом.

Предлагаем вашему вниманию список заданных вопросов и ответов на них.




Стас: – Коли Ваша партія буде призначати регулярні акції протесту і тим самим консолідувати українське суспільство на протестні дії? Невже незрозуміло, що ми – окремі громадяни – самі не взмозі організувати акції протесту?! Ну, прийду я сам на майдан – що далі? Отже, важливо їх комусь організовувати – кожний понеділок чи вівторок у заздалегідь визначений час на тривалий період, щоб не було зайвої мороки з вчасним оповіщенням протестників! НІ ТИРАНІЇ БАНДЮКОВИЧІВ!

А. Семинога: – Дякую за запитання. В принципі, мені здається, що скласти графік проведення акцій нереально. Та і такої потреби немає. Партія «Батьківщина», яку я представляю у місті Києві, постійно організовує якісь акції протесту проти неправомірних дій влади. Але це конкретні акції, направлені на конкретні вимоги і дії. На попередньому тижні нами були організовані 2 акції нашої політичної сили – це пікет СБУ проти затримки Анатолія Макаренко і великий пікет на Солом'янській площі біля апеляційного суду, де приймалось рішення по затримці Анатолія Макаренка. Тому я рекомендую людям, які мають сьогодні серйозну позицію, виступають проти дій нинішньої влади, завітати до нас у партійний офіс на вулиці Межігорській, 23 на Подолі, і ми спільно розробимо план заходів, як боротися з цією владою.

Андрей, г. Одесса: – 1. Если будет референдум о придании русскому языку статуса государственного, какой процент населения, по Вашему мнению, проголосует «ЗА»?

2. Вы относитесь к политической партии, выступающей против придания русскому языку статуса государственного, в то же время вы позиционируете себя как демократа. Так в чем же демократизм вашей позиции, если вы игнорируете мнение более половины населения Украины?

3. Одесский регион, Крым и Донбасс вошли в состав Украины только при Советской власти!!! Для нас, коренных жителей Юга-Востока Украины, был, есть и будет РОДНЫМ ЯЗЫКОМ – РУССКИЙ, и наше неотъемлемое естественное право на нем говорить, думать, учиться, обращаться к властям, читать аннотации к лекарствам, защищать свои интересы в судах, рекламировать товары и услуги. И если Вы утверждаете, что вопрос о языке по значимости для населения стоит на каком-то там 20-м месте, то смею Вам возразить. Решение вопроса о языке для нас также ВАЖНО, как и преодоление коррупции, бесхозяйственности, невежества и т.д. И таких, как я, – большинство в Украине. Не согласны? Давайте проведем РЕФЕРЕНДУМ.

Ваше мнение на этот счет?


А. Семинога: – Я хотів би сказати, що позиція політичної сили і моя особисто абсолютно чітка і зрозуміла: ми живемо сьогодні в незалежній державі Україна, в цій державі є офіційна мова – українська, яка ідентифікує нашу націю. Наша мова прекрасна, і ми можемо нею пишатись. Інша справа, що історія нашої держави розвивалась таким чином, що протягом цієї історії нам багато разів намагалися силовими методами впровадити іншу мову. Це й російська, і польська, і литовська, і німецька. Але до честі українців, що ми вижили і зберегли свою національну мову. І якщо говорити про захист мови, то, на мій погляд, в Україні потрібно захищати українську мову, бо дійсно сьогодні багато людей в побуті розмовляють іншими мовами. А що стосується демократії, то в цьому випадку є прийнята Європейська хартія про мови, яку ратифікував український парламент. І в цій хартії сказано, що в любій державі треба захищати мову нацменшин, для яких є загроза знищення. Переконаний, що в Україні російськомовні громадяни відчувають себе комфортно, вільно спілкуються на тій мові, на якій їм зручніше. В той же час їм потрібно знати мову тої держави, в якій вони проживають.

Сашко: – Як ви вважаєте, хто головніший в нашій країні: політики, народ, чи клептомани (тобто олігархи)? Якщо народ головніший за всіх, чому він знаходиться в такому становищі, і матеріальному, і моральному (бо не відчуває себе господарем у цій державі)? Які кроки на вашу думку треба зробити, щоб законне становище народу стало реальним, тобто народ став би головним морально і матеріально?

А. Семинога: – Дякую за запитання. Вважаю, що в любій державі головний носій влади це народ. Але ми, як молода держава, нажаль, як люди молодої держави поки що не навчилися користуватися цією владою. І хочу зауважити, що в історії нашої молодої держави декілька разів у нас був шанс вибрати собі владу, яка б зуміла побудувати таку державу, де дійсно була б головною людина, її свободи і права і її право жити достойно і багато. Але ми чомусь на виборах привикли вірити солодким пісенькам, а не здоровому глузду. Саме тому замість президента Чорновола ми обрали президента Кучму, замість президента Тимошенко ми обрали президента Януковича. А це люди, які бачать розвиток нашої країни зовсім не так, як ми це собі уявляємо. Для них головне створити умови для того, щоб олігархів в нашій країні було більше, а вони були більш багатими. А в нашому розумінні головна задача держави – створити такі умови, щоб заможно жили більшість громадян держави – так званий середній клас, який є опорою любого демократичного суспільства.

donbass: – Ну то, что у нас нет политиков, в цивилизованном понимании этого слова, то, что у нас нет партий, в том же понимании и то, что у нас никогда не было оппозиции – это я объяснять не буду (умные это понимают, тупым объяснять бесполезно).

Именно сейчас, когда решается судьба и, как минимум лет на десять вперед, жизнь этой территории, под названием Украина и жизнь этой человекоподобной массы, населяющей эту территорию, ваша братва, окончательно отмыв свои физии от розовых раскрасок, показала свое настоящее ...это! (извините, но написать лицо совесть не позволяет).

Если будут приняты поправки и дополнения в Закон о выборах, которые заготовили шепелявые проходимцы от... (я не уточняю, чтобы админ не удалил мой вопрос, под предлогом некорректности), то власть на всех уровнях, включая даже дежурных в туалете, будет принадлежать тем, кто это придумал.

Сейчас, когда все это нужно объяснять этой темной массе, пытаться поднять её, ваша оп..ой..зиция блокирует трибуну, чтобы выпустили из-под ареста одного из ваших «героев». И после этого Вы и ваши собратья по не разуму даёте интервью и что-то нам поёте?

После того, как эти изменения будут приняты, ровно через минуту вы все можете идти домой и готовить жене борщ, если вас ещё туда пустят.

Что Вы можете сказать по этому поводу?


А. Семинога: – Дякую за гарне питання. Я не вважаю український народ масою. В моєму розумінні це люди, достойні поваги, бо ми маємо глибоку історію, прекрасну культуру, чудову українську мову, величезний потенціал і інтелект нашої нації. Інша проблема, що ми дійсно молода держава і не маємо певного досвіду державостворення, але ми цьому дуже швидко вчимося. Це дійсно правда – українці в черговий раз наступили на ті самі граблі і обрали собі владу, яка не буде і не збирається сьогодні відстоювати інтереси громадян. Це видно навіть по тим законопроектам, які протягуються через Верховну Раду. Що стосується опозиції, то вона дійсно працює сьогодні в непростих умовах, але були й інші часи, коли здавалося, що режим Кучми буде панувати вічно і подолати його ніколи не вдасться. Тому я переконаний, що прийде кінець і цій владі, і їй на заміну прийде та сила, яка зможе побудувати державу, якою ми будемо пишатися. Але для цього треба щось робити всім разом, а не лише задавати гострі запитання.

Аркадий: – Уважаемый Анатолий, какие чувства вы испытываете к Юлии Владимировне. Спасибо за честность, искренность и отвагу)))))))))

А. Семинога: – Дякую за запитання. Я працюю в команді Юлії Тимошенко майже 10 років і бачив цю мужню жінку в різних ситуаціях: і тоді, коли вона сиділа у Лук'янівському СІЗО, і тоді, коли ми разом з нею визволяли з різних казематів наших побратимів, і під час помаранчевої революції, і під час роботи в парламенті і Кабінеті міністрів. Я хотів би сказати, що захоплююсь цією мужньою, мудрою жінкою, яка дійсно є лідером нації, і дякуючи таким людям, як Юлія Володимирівна, в нашій державі є перспектива стати дійсно гідною європейською державою.

Михаил Ю: – Г-н Семинога, Вам не кажется, что желание Вашего блока каждый день хоть кого-нибудь уволить выглядит, мягко говоря, по-идиотски???

И второй вопрос, по опубликованным данным представители Вашего блока в массе состоят из бывших работников обкомов и горкомов ВЛКСМ, к которым примкнули лица, мягко скажем, с сомнительной биографией: г-н Белорус (основательно проштрафившийся на дипломатической ниве), пан Шкиль (не севший в тюрьму со всей своей бандой, только прикрывшись депутатским мандатом), г-жа Денисова (откупившаяся от тюрьмы), г-н Сенченко (член ОПГ Сейлем) и прочие. КАКИМ ОБРАЗОМ ВАМ УДАЛОСЬ СОБРАТЬ ВМЕСТЕ СТОЛЬКО «ВЫДАЮЩИХСЯ» ДЕЯТЕЛЕЙ?

В ваш конгломерат входит более чем значительное количество мультимиллионеров-олигархов (Васадзе, Жеваго, Губский...), при этом главным лозунгом Вашего бока является борьба с олигархами. КАК ВЫ БОРЕТЕСЬ С НИМИ ВНУТРИ СЕБЯ???

И последнее – главой оппозиционного правительства является г-н Соболев, отличающийся тем, что речи его пусты и глупы, ибо путается в датах и событиях, да и сплошь и рядом начало предложения у него обычно опровергается в конце. В ВАШЕМ БЛОКЕ ЧТО, БОЛЕЕ УМНОГО ЧЕЛОВЕКА НЕТ???

P.S. Приверженцем ПР не являюсь, как впрочем приверженцем остальных 170 с хвостиком партий ибо не вижу среди них одной – ПАРТИИ ЗДРАВОГО СМЫСЛА.


А. Семинога: – Дякую за запитання. Почну з кінця. Мабуть, найпростіше критикувати всіх і вся і казати, що я самий розумний, а інших достойних нема. Я, нажаль, не почув оцінки, але я перед тим, як стати політиком, пройшов виробничу школу, побував на афганської війні, попрацював у бізнесі. І ті, з ким я сьогодні працюю у БЮТ, мають за спиною серйозну школу. І я жодного разу не чув, щоб мій колега пан Білорус, який був першим послом України у США, отримав хоч якусь негативну оцінку за свою діяльність від своїх колег-дипломатів різних країн. Якби було більше часу, міг би розповісти, як ми витягували Шкіля з казематів, скільки було потрачено на це зусиль, і як непросто це було зробити. Я міг би продовжувати цю розповідь і далі, але за браком часу скажу одне: я особисто пишаюсь тою політичною силою, яку я представляю. І без пафосу хотів би сказати, що переконаний: якби в нашій державі не було БЮТ, перспективи побудови демократичної країни в нашій державі просто не було б. Бо давно б уже домовились помаранчеві і синьо-голубі, роздеребанили б всю державу по зонам впливу і побудували феодальну країну азійського зразка. Завадив цьому лише БЮТ.

Віктор Київ: – Анатолій Іванович!

1.Чи, берети Ви на себе провину та відповідальність а також вибачитесь перед виборцями Києва за те, що в 2006року Ви формували по Києву виборчі списки і що в ці списки більше 50% попали за гроші.

2. Ваш брат депутат Київради та важається бізнесменом, але ще будучи студентом Ви його поставили на свою фірму директора та його друга Мельника який теж з вашої подачі до списку став депутатом Київради (своїх людей). Деж мораль, Ви критикуєте але... прокоментуйте будьласка. Дякую.


А. Семинога: – 1. Дякую за запитання. Я беру на себе любу відповідальність, до якої я причетний. Я спростовую інформацію, що в списки БЮТ в місті Києві хтось попав за гроші. Я представляю найбільшу політичну організацію – партію «Батьківщина» в Києві, яка налічує сьогодні більше 30 тисяч членів. Це люди, які свідомо прийшли в нашу партійну організацію, які працюють в ній вже багато років, і саме ці люди формують і будуть формувати списки на майбутні вибори. Як раз зараз у нас відбуваються партійні конференції, згідно яких і обирається партійне керівництво і партійний актив на майбутні роки. Саме ці люди на своїх конференціях і будуть формувати БЮТ в районних радах у Києві.

2. Що стосується мого брата, він теж є членом партії «Батьківщина», керівником однієї з первинних подільських організацій. І саме подільська районна партійна організація висунула його кандидатом в депутати Київради. Що стосується Сергія Мельника, то він є активним партійцем, заступником голови київської міської партійної організації «Батьківщини», і саме організація висунула його кандидатом в Київраду. Якщо автор питання бажає повторити шлях депутата Сергія Мельника або Володимира Семиноги, запрошую його до активної роботи партійної організації. Я переконаний, що якщо це буде активна робота, вона обов'язково закінчиться позитивним результатом.

Сергей: – Одна семейная пара переехала жить в новую квартиру.
Утром, едва проснувшись, жена выглянула в окно и увидела соседку, которая развешивала на просушку выстиранное бельё.
– Посмотри, какое грязное у неё бельё, – сказала она своему мужу.
Но тот читал газету и не обратил на это никакого внимания.
– Наверное, у неё плохое мыло, или она совсем не умеет стирать. Надо бы её поучить.
И так всякий раз, когда соседка развешивала бельё, жена удивлялась тому, какое оно грязное.
В одно прекрасное утро, посмотрев в окно, она вскрикнула:
– О! Сегодня бельё чистое! Наверное, научилась стирать!
– Да нет, – сказал муж, – просто я сегодня встал пораньше и вымыл окно.

Так и в нашей жизни! Всё зависит от окна, через которое мы смотрим на происходящее. И прежде чем осуждать других, необходимо задуматься, насколько чисты наши сердца и намерения!

А вы в БЮТе хоть раз задумывались над этим?


А. Семинога: – Дякую за цікаве запитання. Можна приводити різні приклади з життя. Я не буду відповідати за весь БЮТ, скажу лише за себе. Я вважаю себе самодостатньою людиною, яка пройшла серйозну життєву школу і прийшла в політику лише для того, щоб дійсно змінити життя в нашій країні на краще. І працюю в політиці лише через те, що є БЮТ, бо я щиро вірю в те, що це єдина політична сила, яка щиро прагне побудувати країну, якою ми б змогли пишатись. І якщо така політична сила, як БЮТ, зійде з політичної арени, я буду особисто займатися іншими справами, тому що вважаю, що більше робити в політиці буде нічого. Сказав ці слова абсолютно щиро.

Жорж: – Анатолий Иванович, лично вы, не фракция, поддерживаете выборы 31 октября 2010 года в местные советы? Если да, то почему. Если нет – проаргументируйте, пожалуйста. Спасибо!

А. Семинога: – Дякую за запитання. Особисто я вважаю, що Верховна Рада зробила помилку, відмінивши вибори 31 травня, бо це порушення Конституції України, і навіть парламент не має право порушувати основний закон нашої держави. А призначення виборів на 31 жовтня – це воля Партії регіонів, бо вони бояться переносити вибори на весну наступного року, розуміючи, що на той час підтримка наших громадян їх політиці значно зменшиться. Тому як меншість Верховної Ради ми змушені погодитись з цією датою, хоча і дата сама, і новий закон про вибори, і виборча кампанія будуть направлені лише на одне – щоб зменшити рейтинг і вплив БЮТ. Саме для цього в цьому законі заборонено приймати участь у виборах блокам, для цього вводиться система 50/50 – 50% по партійним спискам, 50% – по мажоритарним округам. Тому виборча кампанія буде непростою, але всі ми повинні розуміти, що це ще один шанс і перший крок для зміни цієї влади. Від позиції на цих виборах наших громадян буде залежати, як довго протримається команда Януковича при владі.

Олесь: – Доброго дня! Як ви вважаєте, чому зараз, після кількох місяців після призначення, ПР погнала Семіноженка, а зараз взагалі на відставку очікують ще кілька високопосадовців, Тігіпко, Єжель, інші. Чим не догодили? Як вважаєте?

А. Семинога: – Мені здається, що ми повинні розуміти, що та єдність, яку намагається демонструвати ПР, це лише показуха. Насправді в цій команді відбувається серйозна боротьба за впливи і перш за все за фінансові потоки. Політична команда, яка ставить в своєї діяльності головною метою заробітчанство в політиці, на мій погляд, приречена на провал. Я переконаний, що саме це чекає команду ПР. Вже сьогодні ми спостерігаємо заяви різних політиків від ПР, де вони називають одне одного корупціонерами, рейдерами, минають своїх міністрів. І це лише перші кроки.

Оксана (Київ): – Хто гірший для ролі лідера опозиції – Яценюк, Гріценко, Кіріленко або Тягнибок?

А. Семинога: – Дякую за запитання. Я не буду давати характеристику Тягнибоку, бо це радикальне націоналістичне крило опозиції, яке має право на існування, але в той же час мені здається, що в Україні радикальні погляди не приживуться. Що стосується інших наданих вами опозиціонерів, то мені здається, що це не опозиція, це просто гра в опозицію. Це, на мій погляд, намагання за допомогою лояльної критики влади заробити собі певні бали перед виборцями, тому що мета любої опозиції – це прихід до влади і зміна політичної ситуації в країні. А ці опозиціонери якщо і намагаються прийти до влади, то лише для того, щоб сьогодні їхнє комфортне життя стало лише краще.

Сашка: – Добрый день! Вот тут все про политику спрашивают, оно и понятно. А я вот хочу узнать – кем вы мечтали быть в детстве, и почему ваша мечта не осуществилась. Или осуществилась?

А. Семинога: – Дякую за запитання. В дитинстві в мене була мрія стати військовим. Я навчався в сільській школі в Черкаській області, але мабуть рівень навчання в школі не дозволив мені поступити до військового училища. І тоді як романтичний хлопчик я поступив в річкове училище у Києві. Закінчив і працював на теплоходах річкового флоту. Після армії потрапив на роботу в Республіку Афганістан. Потім, повернувшись, працював на підприємствах Києва. Політиком не мріяв стати ніколи, але дякуючи тому, що займаючись виробництвом, потім бізнесом, паралельно активно займався партійною роботою.

Игорь Антонович: – Здравствуйте. Что будет, если коалиция таки заполучит конституционное большинство? Не боитесь?

А. Семинога: – Дякую за запитання. Не боїмося. Переконаний, що коаліція буде прагнути створити конституційну більшість, і методи вже відомі. Вони сьогодні їх апробують на різних депутатських групах. Це тиск, залякування, підкуп. Але ж ми з вами вже проходили цю сторінку нашої історії. Нажаль, історія нічому ПР не навчила. Тому вважаю, що із цією коаліцією буде теж саме, що було з попередньою.

Ярослав К.: – Анатолий, 2 вопроса к вам.

1. Какую страну вы считаете эталоном демократии и социальной справедливости?

2. Что вас вынудило стать политиком, и почему БЮТ? Если БЮТ постигнет судьба СДПУ(о), останетесь ли вы в рядах блока до конца?


А. Семинога: – 1. Дякую за запитання. Можна взяти будь-яку європейську державу і вважати її еталоном для України. Мені особисто подобається Франція. Мені здається, що ця країна чимось схожа на нашу державу і по клімату, і по природі, і по талановитості її мешканців. І сподіваюсь, що ми скоро будемо жити в такій державі, як Франція.

2. Я вважаю, що не можна порівнювати СДПУ(о) з БЮТ, тому що це абсолютно дві різні по своєї суті партії. СДПУ(о) створювалась адмінресурсом, і саме через те, що вона потрапила в опозицію, ця політична партія розпалася. Партія «Батьківщина» має вже 10-річну історію, і створювалась партія в опозиційній боротьбі. Тому переконаний, що ця партія має перспективи в опозиції і при владі.

Я: – Коли Україна стане процвітаючою країною, чиновники порядними, а люди чесними?

А. Семинога: – Тоді, коли ми зуміємо подолати корупцію. А для подолання корупції в нашої державі потрібна перш за все політична воля вищого керівництва держави. Я не вірю в те, що нинішня влада буде серйозно боротися з корупцією. Ця команда формувалася на корупційних засадах і буде всіляко її поглиблювати і продовжувати. І тому можливість зміни ситуації в країні – це наступні президентські вибори. Але до цих виборів ще треба пройти місцеві і вибори до Верховної Ради. Ці кроки є етапами зміни нинішнього режиму.

Alex: – Як ви можете пояснити той факт, що рейтинг Януковича зараз ще вище, ніж до виборів? Це не я вигадав, це дані соцопросів.

А. Семинога: – Дякую за запитання. Мене завжди дивують рейтинги наших політиків. Відверто кажучи, хоч і говорять, що вони не замовні, але чомусь наші соціологи завжди намагаються догодити владі. Мабуть, це і пояснює сьогоднішній рейтинг.

Николай, Ровно: – Добрый день! Я заметил, что после президентских выборов активно стала пиариться ваша коллега по фракции Наталья Королевская, Тимошенко столько нет сейчас в эфире, как ее. Что, Юлия Владимировна готовит себе замену?

А. Семинога: – Дякую за запитання. Я не думаю, що Юлія Володимирівна готовить собі заміну. Королевська сьогодні працює головою комітету і проводить активну діяльність. Як молодий політик, мабуть, приділяє серйозну увагу своєму піару. Я особисто вважаю це похвальним.