27.07.2011 10:34
Переконаний - дорогий російський газ можна успішно замінити на якісне вітчизняне вугілля. Я повністю підтримую останні заяви Президента Януковича, який закликав по-новому оцінити можливості вугільної галузі України - з позицій національного прагматизму та національних інтересів.

Цілком очевидно, що всі останні роки вугільна галузь аж ніяк не була пріоритетною в українській економіці. Чим ще можна пояснити падіння видобутку вугілля (у порівнянні з сімдесятими роками минулого століття) у два з половиною рази, збитковість 90% українських шахт та катастрофічне погіршення якості цього стратегічного українського енергоресурсу (зольність вугілля підвищилася на 50% - з 23% до 36!).

Однак той факт, що в нинішньому році Україна - чи не вперше за останні роки - експортує близько мільйону тонн вугілля, тобто, в нас з’явився ще один експортний продукт, свідчить про абсолютну реальність відродження вугільної галузі.

Адже саме занепад вугільної галузі призвів до посилення нашої енергетичної залежності. А останні заяви керівництва «Газпрому» про те, що газ для України може подорожчати до 500 доларів за тисячу кубів змушує взятися за реанімацію вугільної галузі стаханівськими темпами!

За геологічними запасами вугілля Україна посідає перше місце в Європі і восьме місце в світі, що дозволяє задовольнити потреби вітчизняної енергетики та промисловості на найближчі 300 років.

Отже, з одного боку - Україна традиційно вугільна держава. А з іншого - ми віддаємо мільярд доларів за російський газ щомісяця. Якби ці 8 мільярдів гривень Україна щомісяця вкладала у вітчизняну вугільну галузь, неважко уявити рівень процвітання вугільних регіонів.

96 млрд. грн., які ми щороку витрачаємо на імпортний газ - у разі інвестування їх у нашу вугільну галузь, дозволили б повністю замінити потреби України в газі вітчизняним вугіллям за п’ять-шість років.

Відтак, власне вугілля плюс майже 100 млрд. грн. щорічних інвестицій в галузь – ось найреальніші перспективи забезпечення енергобезпеки нашої держави, яка сьогодні, за умов превалювання імпорту енергоресурсів над власним видобутком та використання - знаходиться під загрозою.