21.02.2012 09:35
Минулого тижня Президент України Віктор Янукович пообіцяв, що свавілля чиновників залишиться у минулому. Яким чином? На його переконання, усі чвари щодо встановлення платних послуг вирішаться із запровадженням реєстру державних адміністративних послуг. В ідеалі, в Україні вже давно повинні бути створені сприятливі умови для ведення бізнесу. Але, що ми бачимо на сьогоднійшій день? Корупція не зникає сама по собі, якщо вона процвітає в державних органах.
В грудні 2011 року Кабінетом Міністрів України було затверджено Положення про Реєстр адміністративних послуг та доручено Міністерству економічного розвитку і торгівлі забезпечити функціонування з 1 лютого 2012 р. цього Реєстру. Ідея запровадженням реєстру державних адміністративних має на меті ведення обліку адміністративних послуг; забезпечення вільного доступу до інформації про суб’єктів надання таких послуг, а також порядок, умови та розмір плати за їх надання. Але єдиного, актуального та об’ктивного реєстру поки не існує, що і надалі буде тягнути за собою самовільне встановлення плати за адміністративні послуги. До того ж, вартість може змінюватись за рахунок, так званих, супутніх господарських послуг.
Якщо бути чесними – це проблеми оптимізації роботи органів влади. Реєстр повинен відповідати на питання: «Хто, як і за скільки надає послуги?» А на це питання отримуємо відповіді у вигляді того ж свавілля органів влади, перекладання відповідальності на один одного.
Механізм створення реєстру простий: послуги спочатку встановлюють, потім визначають порядок надання та вартість. Що входить в цю вартість? Схоже, що лише потребами органів державного управління в фінансуванні.
Позитивні зміни, на яких було наголошено, а саме: скорочення кількості податків та зниження ставки оподаткування, відволікають увагу від того, що Україна потребує більш серйозного реформування існуючої системи послуг. Не тільки інвесторам та іноземцям важко займатися бізнесом, а й самим українцям, які в цій системі «варяться» з народження. І не має сумніву, що дозвільна система у країні повинна спрощуватися.
Не варто забувати, що Україна - має великий інвестиційний потенціал. Щоб розгледіти та використати цей потенціал іноземному інвестору, необхідно бути готовим до мінливих рішень державного апарату та високої конкуренції. Але привабливим залишається те, що компанії, які наважуться інвестувати в український ринок та використовувати потенціал країни, чекає приємна віддача від людей та реалізація поставлених цілей. Не має сумніву, що перспектива для інвесторів існує, і не одна. Як кажуть: «Перспектива є: або скористайся нею, або відмовся від неї».
Отже, реєстр спроможен впорядкувати існуючий стан справ, але це не може бути гарантією того, що припиниться свавілля у відомствах щодо платних послуг, як зазначав Президент.