01.04.2014 16:50
Власник «7 кілометру» довів ринок до банкрутства. Тепер потрібно у нього спитати, як йому вдалося довести його до такого стану. Продавці цього ринку неодноразово виступали з акціями протесту, і одеська «Свобода» підтримувала їх. Та маємо те, що маємо… Це перше.

Друге – ми не можемо вимірювати крах економічного становища держави тим, що комусь було зручно купувати речі на цьому ринку. Це абсолютно хибна концепція.

І третє: ми повинні навчитися прозорого способу ведення бізнесу, і тоді банкрут стане заслуженим банкрутом, а той, хто вміє вести господарство, то від нього буде користь і державі, і тим, хто на нього працює.

Я дуже скептично ставлюся до вагомого значення одного окремо взятого ринку в українській промисловості. Вона буде працювати, як годинник, тоді, коли її виведуть із тіні і коли власниками української промисловості не будуть кілька олігархів. А ми знаємо, що в руках 1 % олігархів перебуває 70 % благ українців. Якщо ми не зруйнуємо олігархічну основу існування псевдопромисловості України, то час від часу ми будемо свідками того, як хтось збанкрутував на догоду комусь.

Руйнування відбувається в самому складному людському органі. Цей орган називається голова. Вибачте, не випадково майданівцям стріляли саме в голови, тому що на Майдан вийшли люди з абсолютно іншою картиною світу. Ми – країна постколоніальна, постгеноцидна, тому те, що відбувалося, було цілком логічно. Україна не мала своєї держави мінімум 700 років, а ті, хто моторний, підступний, хитрий і лукавий заволодів цими благами.

Тому швидкого способу оздоровлення українського суспільства, напевно, не буде, як би сумно це не було констатувати, хоча б дивлячись на те, хто висувається в президенти і хто має шанси ним сьогодні стати. Тобто у нас криза не економічна і не політична, а моральна, духовна і гуманітарна.

І катастрофа з ринком в Одесі, «7 кілометром», – всього-на-всього відображення кризи моралі. Змінити мораль – це набагато складніший процес, ніж побудувати будинок або написати книгу. Нова влада робить перші спроби, змінивши, наприклад, керівника Генпрокуратури, СБУ та інших силових відомств, але шлях до морального визволення набагато довше, ніж будь-який інший.

А тепер що стосується програми нового уряду та його перетворень у житті кожного з нас. У відповідності з його рішеннями, створюється т. н. шкала податків: чим більше ти заробляєш, тим більше ти платиш податків. Якщо люди про це ще не знають, значить, просто вони й не хочуть про це знати. Що стосується високих цін на газ – ну, значить, треба шукати інші джерела поставок газу, про це «Свобода» говорить вже з 1991 року.

Якщо українське суспільство позбавлено волі на ментальному рівні, то воно зараз отримує плату за рахунок власної кишені. Якщо ми нашого стратегічного ворога постійно називали стратегічним партнером аж до такої міри, що він зміг на танках заїхати на нашу територію – так, може, це теж є спосіб оздоровлення суспільства? Зрештою, ціна на газ – це результат невміння налагодити відносини з імперською Росією, і за це ми повинні розплачуватися до глибини власної кишені, тому що до глибини власної душі нам не вдається заплатити: ми пустили сюди мову окупанта, його церква, його освіту.

Те, що робиться зараз, – це спосіб протверезіння цілого суспільства. І це абсолютно хибна думка, що багаті будуть платити більше – вони будуть платити відповідно до шкали прогресивного податку, що чітко прописано в нашій програмі: чим більше заробляєш, тим більше платиш.

Тепер що стосується захисту малозабезпечених. Наскільки мені відомо, більше 5 млн. українських сімей буде переведено на субсидії, у той час як зараз таких 1-2 мільйони. Але ті люди, які живуть бідно або за межею бідності, прописані в програмі уряду. Зрештою, було очевидно, що після ями Януковича доведеться міняти свій сімейний бюджет. І не тільки сімейний бюджет, доведеться міняти і спосіб мислення. Людина повинна сама реально будувати країну, а не чекати, коли їй хтось буде давати подачки.