Володимир Зеленський
17.09.2021 16:02

Україна може отримати від США потужну захисну зброю – систему «Залізний купол». Поява такої системи суттєво зміцнить обороноздатність країни. Але не потрібно забувати: для того, щоб нею користуватися, у влади має бути залізний характер і, перепрошую, «залізні яйця». Без політичної волі Верховного головнокомандувача навіть «Залізний купол» буде звичайним красивим муляжем.

Подарунок з Америки

Через три тижні після візиту Зеленського до США в Україну прийшла хороша новина. США розглядають можливість передати чи продати нашій державі систему протиповітряної оборони «Залізний купол». В Офісі Президента поспішили заявити: це перший результат зустрічі Зеленського і Байдена. Невідомо, чи правду кажуть на Банковій, а чи просто ловлять інформпривід. Але шанси отримати таку зброю у нас є.

Iron Dome

Пропозицію щодо передачі Україні "Залізного купола" вніс конгресмен Скотт Франклін. Вона здобула двопартійну підтримку в Конгресі. Тепер справа за Байденом і Міністерством оборони США. Крім того, у законопроекті Палати представників США вже міститься пропозиція щодо надання військової допомоги Україні в розмірі 275 млн дол. Але ця ініціатива не включає передачу систем ППО.

Прес-секретар президента США Дженніфер Псакі не підтвердила постачання системи "Залізний купол" Україні під час брифінгу 15 вересня. Але й не спростувала її. Вона лише зазначила, що їй потрібно уточнити цю інформацію у своєї команди.

Натомість міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у четвер під час брифінгу підтвердив ЗМІ, що Україна та США обговорюють поставку системи протиракетної оборони "Залізний купол" (Iron Dome). Посадовець пояснив, що розмова про це велася ще під час візиту до США. Але у подробиці дипломатично вдаватися не став.

Наразі остаточно невідомо, чи отримає Україна таке озброєння. Під час візиту Зеленського до США про «Залізний купол» публічно ніхто не говорив. Але сигнал з Вашингтону позитивний. Це не може не радувати.  

Як «Залізний купол» може допомогти Україні

Система "Залізний купол" (Iron Dome) зарекомендувала себе як один з найефективніших засобів знищення тактичних ракет малої дальності та артилерійських снарядів. Вона збила 90% ракет, випущених по Ізраїлю за останні кілька років.

«Залізний купол» пригодиться Україні для захисту населених пунктів, вразливих об’єктів і центрів командування вглибині держави. На лінії фронту його використання нераціональне. А ось із завданням перехоплення ракет і снарядів ця система справиться чудово. Радіус дії ППО – від 4 до 70 км. Також вона може знищувати і літаки на висоті до 10 км. Радіолокаційна станція фіксує цілі та запускає по них ракети-перехоплювачі. Одна батарея здатна захистити від обстрілу територію площею 150 кв кілометрів.

Протиповітряна і протиракетна оборона – слабке місце в Україні. Цей напрямок потрібно посилювати. Українські міста знаходяться під захистом радянських зенітно-ракетних систем С300 та "Бук-М1". Між тим Росія за останні роки значно модернізувала свою авіацію. Та й на озброєнні у росіян є сучасні сучасніші комплекси "Іскандер" та крилаті ракети морського базування "Калібр". Українська ППО і ПРО може не справитися з атакою ворога. Плани її модернізації є. Але вони розтягнуті у часі.

Звісно, «Залізний купол» це не американський «Петріот», який здатний захистити від повітряних, крилатих та балістичних ракет. Але своє завдання він виконує добре.

Путін
 

Як реагуватиме Росія

Офіційної реакції Кремля на інформацію про можливу передачу Україні системи протиповітряної і протиракетної оборони Iron Dome поки не надходило. Але цілком зрозуміло, що ця новина є неприємною для Росії.

Скоріше всього у Москві сподіваються, що США не наважаться на подібний крок. А інформація про «Залізний купол» - це радше блеф. Також Кремль спробує по неофіційних каналах переконати Вашингтон у недоцільності такого кроку. У Росії традиційно оперуватимуть меседжами: це загострить напругу в регіоні та стимулюватиме Україну до війни. Хоча справжнім агресором і розпалювачем війни у регіоні є якраз Кремль.

Також Росія може спробувати руками своїх маріонеток з ДНР і ЛНР загострити ситуацію на Донбасі. Певні ознаки цього вже помітні. Для Москви російські найманці та сепаратисти – звичайне гарматне м’ясо. Україна ж втрачає своїх воїнів.

Можливо Путін спробує зіграти партію своїм сателітом Лукашенком, який все більше потрапляє у залежність від Москви. Після С-400 біля українського кордону від «бацьки» слід чекати нових войовничих фраз про «загрозу з півдня».

Військовий експерт Олег Жданов оптимістично налаштований щодо шансів України отримати систему «Залізний купол». Він радить не зважати на реакцію Росії. Путіна взагалі не повинно обходити, яку зброю Україна отримує і де її розміщує. Бо наш захист – то наша особиста справа. І ми не повинні на когось оглядатися, а тим більше на агресора.

Між тим, російський політолог Андрій Піонтковський вважає, що США цілком можуть передати Україні систему «Залізний купол». Справа у принципах. Після ганебного виходу США з Афганістану далі відступати нікуди. Якщо під натиском Росії впаде Україна, а Китай захопить Тайвань, це знаменуватиме кінець епохи Заходу на світовій арені і величезні непоправні іміджеві втрати для Вашингтона. Цього Захід не може допустити.

Зеленський Путін
 

«Залізний купол» без «залізних яєць»

«Залізний купол» - сучасна і високоефективна зброя. Але будь-яка зброя вимагає політичної волі керівництва держави на її використання проти ворога. В Ізраїлі з цим немає жодних проблем. Там навіть не будуть думати, чи відповідати на обстріли з боку ісламських терористів. А за поранення чи смерть ізраїльського солдата противника чекає гарантована відплата. Із залученням усієї могутньої військової машини разом з літаками, безпілотниками, ракетами. І плювали там хотіли на занепокоєння Європи, ОБСЄ, ООН та інших структур. Захист своєї країни і своїх громадян – найвищий пріоритет. Ізраїль ні в кого не питатиме дозволу чи поради, як саме захищати свої національні інтереси і безпеку. В Україні ситуація, на жаль, кардинально інакша.

Наша головна проблема – це навіть не дефіцит потужної сучасної зброї, яка може дати відсіч агресору. Проблема у дефіциті політичної волі, рішучості та сміливості у вищого керівництва країни. Президент Зеленський ще на етапі передвиборчої кампанії висловлював дивні думки щодо шляхів досягнення миру на Донбасі. Достатньо лише глянути в очі Путіну, перестати стріляти, не дратувати Росію і війна скінчиться. Зеленський навіть умудрився 31 грудня 2019 року привітати Путіна з Новим роком. А ще були дивні відведення українських військ, заборона відповідати на обстріли російських найманців. Поведінка, яка ніяк не підходить під визначення рішучого, вольового лідера нації.

загиблий воїн
 

Хоча зараз риторика глави держави дещо змінилася, ситуація на Сході залишається напруженою. Мало не щодня фіксуються обстріли з боку ворога. Гинуть та зазнають поранення наші воїни. У серпні вбито 9 українських солдат. 28 зазнали поранення. З початку вересня на Сході загинуло вже 4 солдати, поранено 36. Кількість порушень тиші у перші два тижні місяця зросла на 30%. А що український головнокомандувач? Що Генштаб? Мовчання. Ніби й не немає цих жахливих подій. Чи можна собі уявити, щоб власник «Залізного куполу» Ізраїль не помстився за смерть хоча б одного військового? Не реагував на обстріли з боку ворога? Ні. Ми ж захищаємо власну землю. Але у політичного керівництва бракує твердої волі на жорстку відповідь.

Передача «Залізного куполу» може посилити обороноздатність України. Але вона виявиться непотрібною, якщо влада буде боятися його застосувати. Мовляв, не варто провокувати Росію і ДНР/ЛНР. За такої позиції будь-яке найдосконаліше обладнання, високоточна руйнівна зброя будуть не більше як музейні експонати у військових частинах. Всеодно український Верховний головнокомандувач не наважиться віддати наказ на їх застосування.

Україні дійсно бракує «Залізного купола». І ще багато якої техніки та озброєння. Але найгостріше відчувається брак «залізних яєць» у політичної еліти.