Зеленський та олігархи
12.01.2022 17:35

А олігарх Ігор Коломойський настільки злякався закону про деолігархізацію, що «випадково» поселився у готелі, куди згодом приїхав на відпочинок Зеленський.

Новорічна казка про деолігархізацію

У багатохвилинному новорічному привітанні від президента українці почули багато пафосних слів та патетики. Майстер акторського жанру, Зеленський творчо і з фантазією підійшов до своєї промови, зробивши акцент на емоціях та почуттях. На відміну від попередників, глава держави перетворив новорічне вітання у короткометражний фільм, в якому намагався розчулити серця українців. Зробити їх причетними до уявних і надуманих чи реальних досягнень, які мали місце у 2021 році. Не забув президент і про своє розпіарене дітище – деолігархізацію.

«А як ми налякали олігархів? Уперше вони бояться закону. Одного закону. Настільки бояться, що лякають усіх нас. Лякали, що ми замерзнемо. Але ціни на газ для наших громадян не зросли — і це факт. Лякали, що ми будемо голодні, а ми вперше зібрали понад 100 мільйонів тонн урожаю. І це рекорд для незалежної держави», - апелював Володимир Зеленський до українців в новорічну ніч.

Але, чи дійсно щирим був Володимир Олександрович? Чи у своїй акторській промові він переплутав праведне з грішним, а зерно з половою? Приховав та перекрутив факти, ввівши в оману суспільство. Якщо говорити про боротьбу з олігархами, то президент точно сфальшивив. Чого не зробиш заради утіхи електорату.

Закон про деолігархізацію, якщо і налякав, то тільки кількох осіб. І не так налякав, як розгнівив. Адже став інструментом для зведення політичних рахунків і утисків, а не механізмом трансформації економіки, подолання монополій і системної корупції. Але окремі олігархи не лише не злякалися, а й самі голосували за прийняття цього закону. То про який страх може тут йти мова?

Заслуги Зеленського у тому, що 2021 рік видався успішним для аграрного сектору, немає жодної. Хіба що президент замовив у небесної канцелярії відповідну погоду. Але, як нам відомо, таких здібностей у «лідера сучасності» немає. Та й українці щось не відчули рекордного врожаю. Зате сповна відчули ріст цін на продукти, в тому числі і на хліб. Ціни на газ для населення може й не зросли. Та зросли вони для бізнесу, непобутових споживачів, шкіл, лікарень, дитсадків і комунальних закладів. І щодо залякувань про відсутність опалення узимку, то ще нічого невідомо. Зима триває, а газу та вугілля – обмаль. Так що Зеленський поспішив з висновками.

Олігархи, які багатшають

З моменту ухвалення закону про деолігархізацію пройшло три місяці. Але жодних ознак боротьби з олігархами за цей час помічено не було. Мало того: з моменту початку правління Зеленського добробут і багатства українських олігархів лише зросли. Останній рік, коли розпочалася так звана деолігархізація, не став винятком.

3 січня видання Bloomberg опублікувало рейтинг найбагатших людей світу. У цьому списку Рінат Ахметов посів 131 сходинку зі статками у 11,7 млрд доларів. За останній рік, поки у Зеленського активно боролися з засиллям олігархів в Україні, статки найбагатшого українця виросли на 4,14 млрд доларів. Ще рік тому Рінат Ахметов був у цьому списку на 190 позиції. А у 2019 році, перед приходом до влади "борця з олігархами", Рінат Ахметов посідав 283 сходинку з капіталом у 5,26 млрд доларів.

Не лише Рінат Леонідович покращив своє матеріальне становище. Багатства інших українських олігархів теж суттєво виросли. Так, статки Віктора Пінчука у минулому році оцінювалися у 2,5 млрд доларів. Хоча ще у червні 2020 року у нього було 1,4 млрд доларів. Капітал Костянтина Жеваго оцінювався у 2,1 млрд доларів, хоча у червні 2020 року він мав 1,1 млрд. Ігор Коломойський збагатився з 1 до 1,8 млрд доларів, Геннадій Боголюбов з 1,2 до 1,7 млрд, а Вадим Новинський –з 800 млн до 1,4 млрд доларів.

У переліку найбагатших людей України, опублікованому у листопаді журналом «Новое Время» та інвестиційною компанією Dragon Capital, також помітно непоганий матеріальний стан осіб, яких у народі прийнято називати олігархами.

Якщо Зеленський називає це боротьбою з олігархами, то олігархи мають бути щасливі і спати спокійно. Їхньому монопольному становищу поки що нічого не загрожує. Максимум – нове шоу від Офісу президента.

Олігарх – друг президента

Ще один доказ того, що деолігархізація від Зеленського – це мильна бульбашка, - особливі відносини президента і Ігоря Коломойського. ЗМІ завжди приділяли пильну увагу відносинам Зеленського та Коломойського. І мали за що. У політичному житті колишнього лідера Кварталу 95 Ігор Валерійович відіграв і продовжує відігравати унікальну роль.

У 2019 році Ігор Коломойський благословив Зеленського на похід у президенти, надавши йому потужну медійну підтримку. Звісно, що робив він це не просто так. А з сподіваннями у майбутньому отримати хороші дивіденди від свого улюбленого шоумена. «Приватбанк» олігарх поки що не повернув. Але йому подякували іншим чином.

Зеленський та Коломойський

За час президентства Зеленського Коломойський убезпечив себе від небезпеки переслідування з боку США. А ще – суттєво збагатився і наростив свій капітал. Коломойському вдалося стати монополістом у виробництві хлору, виграти суд у справі штрафу за зловживання на ринку пального загальною сумою 4,7 млрд гривень, купувати найдешевшу електроенергію від державних «Енергоатому» та «Центренерго» для своїх підприємств. У найближчих планах Коломойського - розділення "Укрнафти" на дві частини. Олігарх хоче отримати родовища, на які зараз припадає 62% видобутку нафти та 26% видобутку газу "Укрнафти". Прикметно, що Володимир Зеленський підтримав ідею поділу державної компанії, назвавши її виходом з складної ситуації.

Ще один новорічний подарунок Коломойському зробили у Верховній Раді, коли вирішили не піднімати ренту на марганцеву руду. Монополія на видобуток цього виду руди належить Ігорю Коломойському.

У грудні 2021 року стало відомо, що Ігор Коломойський майнить криптовалюту на Запорізькому заводі феросплавів. Електроенергію для цього процесу Коломойському продав "Енергоатом" за дуже хорошою ціною 1,15 грн за кВт. У той час як бізнес змушений платити за електрику у кілька раз більше, придворний олігарх Зеленського отримав чудову знижку. За один місяць на майнінгу криптовалюти можна заробити 4 млн доларів.

«Слуги народу» у Верховній Раді мають більшість завдяки підтримці двох депутатських груп. Одна з яких – «За майбутнє», є групою, тісно пов’язаною з Коломойським. Крім того, олігарх з Дніпра має своїх нардепів і у складі фракції президента. Якби не підтримка Ігоря Валерійовича, звільнення Дмитра Разумкова з посади спікера могло б провалитися. Як і закон про деолігархізацію і багато ініціатив Банкової. В час, коли Зеленський увійшов в протистояння з Рінатом Ахметовим і Петром Порошенком, важливість підтримки Коломойського для нього ще більше зросла. Якщо «1+1» стане рупором для критики ЗЕ-влади, у Зеленського згорять усі шанси на продовження політичного життя. Президент опинився у заручниках непомірних апетитів співзасновника групи «Приват». Як може Зеленський розповідати, що самовіддано бореться з олігархами, коли його доля перебуває в руках одного з найбагатших людей країни?

Коли на початку січня країну облетіла звістка про те, що Зеленський зупинився на одному поверсі готелю у Буковелі, де мешкав Ігор Коломойський, у суспільстві почали жартувати: напевно наш президент так завзято бореться з олігархами, що спеціально прибув на курорт, де оселився один з них. І хоч Коломойський запевнив, що ніяких розмов з екслідером Кварталу 95 не мав, є підстави сумніватися у таких дивних співпадіннях. Надто часто перетинаються життєві шляхи і відпочинки Зеленського і Коломойського.

30 грудня секретар РНБО Олексій Данілов пообіцяв, що перші списки олігархів сформують у травні 2022 року. Рішення про включення конкретних осіб до цього переліку прийматиме Рада Національного Безпеки та Оборони. Поки що невідомо, хто офіційно стане носити в Україні статус олігарха. Але, з великою ймовірністю, цієї почесно-сумної долі уникне Ігор Коломойський. Затвердження списку олігархів, якщо воно відбудеться, стане остаточним моментом істини і покаже, наскільки Зеленський принциповий борець з олігархатом в Україні.