«Бронзовий» Саакашвілі, або Коли доведеться випускати пар
15.04.2016 17:08

«Бронзовий» Саакашвілі, або Коли доведеться випускати пар

За даними останнього опитування соціологічної групи «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, партія голови Одеської ОГА Міхеїла Саакашвілі посіла б третє місце, випередивши навіть «Блок Петра Порошенко.

Соціологічний успіх Саакашвілі пов’язаний з тим, що він гарний популіст-реформатор і поєднує у собі різні елементи діяльності. Він говорить про ті речі, які найбільше хвилюють сьогодні українське суспільство – боротьба з корупцією та реформи, причому робить це досить жорстко. Він досить адекватно відчуває суспільний запит, який існує на даний момент, і дає на нього свою відповідь. На цьому безпосередньо, мабуть, і ґрунтується та популярність, яка постійно зростає, і навіть його ще не існуюча політична сила одержує відповідну підтримку.

Соціологи також зафіксували падіння рейтингу президента та уряду. Президент навряд чи зможе швидко підвищити свій рейтинг, оскільки існує ціла низка проблем, пов'язаних з його діяльністю та діяльністю уряду. Тим більше, що президент зараз фактично взяв на себе усю відповідальність за ситуацію в країні, і, відповідно, весь негатив буде відбиватись на його рейтингу. Тому слід говорити не про підвищення рейтингу Голови держави, а про його стабілізацію. Для того, щоб рейтинг підвищився, слід аби президент насправді досягнув чогось визначального – наприклад, якогось прориву у мирному врегулюванні на Донбасі, або стабільного економічного зростання. Тобто, потрібні якісь реальні осяжні результати.

Як би там не було, в країні існує досить висока загроза дострокових парламентських виборів. Стосовно дострокових виборів президента – тут, звичайно, трохи складніше, але і вони не виключені. Щодо виборів до Верховної Ради, то ситуація восени стане досить критичною, і тоді це буде найбільш оптимальний вихід для подолання суспільного невдоволення. Ми розуміємо, що теоретично в уряду є річний імунітет, коли не можна ставити питання про його відставку. Однак якщо ситуація буде соціально вибухонебезпечна, то так або інакше, це питання доведеться вирішувати, - до чергового жорстокого протистояння на Майдані ніхто ситуацію доводити не буде, бо ніхто собі не ворог, а «пар» все одно доведеться випускати.