Продукти
13.10.2021 16:45

Борис Кушнірук. До літа наступного року ми будемо бачити доволі суттєве зростання цін. І ось чому

В Україні з кожним днем ростуть ціни на продукти харчування. За даними Держстату, у вересні товари першої необхідності подорожчали на 11% в порівнянні з аналогічним місяцем минулого року. В чому причина подорожчання та яких змін слід очікувати до кінця року From-UA.com вирішив запитати у економіста Бориса Кушнірука.

«В принципі, ми входимо в доволі складний період, тому що є сукупність факторів, які створили передумови для того, щоб ціни вже зросли і зростатимуть далі. По-перше, це пов'язане з тим, що ціни виросли на аграрну продукцію в світі, відповідно, ніхто з наших виробників не буде продавати в Україні дешевше, якщо він може продати дорожче. Тому фактично для будь-яких сировинних товарів — зернові, олійні, вугілля, газ, нафта і т.д. - ціни на них базуються на так званому експортному чи імпортному паритету.

Імпортний паритет — якщо у вас внутрішнє виробництво менше, ніж попит, тоді внутрішня ціна буде дорівнювати, скільки коштує завезти сюди, в Україну, купити, транспортувати і поставити в Україні. Це той самий злощасний Роттердам+, який набув стільки галасу. Хоча там суть була абсолютно очевидна, вона була цілком прозорою, але піар створили відповідний. А якщо продукції виробляється більше в Україні, ніж споживання, то в цьому випадку ціна базується на експортному паритеті. Що тобі вигідно: продати в межах країни чи продати за кордон? Тому, враховуючи, що ціни назовні виросли, це дуже суттєво спровокувало зростання цін на продукцію.

Другий фактор вже пов'язаний з діяльністю уряду. Вибачте, якщо ви піднімаєте мінімальну заробітну плату, це автоматично призводить до того, що всі виробники змушені підняти заробітну плату, відповідно, збільшити сплату податків, ЄСВ так званий. А якщо більше витрат, куди закласти їм ці витрати? В ціну продукції. Зросла ціна на газ і нафтопродукти — відповідно, знов-таки, весь ланцюг, пов'язаний з виробництвом, зав'язаний на тому, що це потрібно транспортувати. Відповідно, ці транспортні витрати у вас виростають на логістичні витрати, пов'язані просто з транспортною доставкою будь-куди. Причому починаючи від того, що його потрібно виростити, використовувати нафтопродукти для того, щоб зібрати, доставити на склад, зі складу доставити, продати — весь цей ланцюг, пов'язаний з транспортуванням, він фактично лягає на ціну продукції.

Наступний фактор — ціна на електроенергію. Зараз ми побачили дуже важку ситуацію з ціною на електроенергію, тому що дуже суттєво виросли ціни не тільки на газ, до захмарного рівня але й на вугілля. Вугілля на ринках 300 доларів за тону, це просто захмарна ціна. А враховуючи, що уряд разом з ОП вирішили попіаритися і вони знизили ціну для населення, виникає дисбаланс між тратами на закупку електроенергії і ціною, за яку її продають населенню. Якщо населенню продають значно дешевше, ніж реальні витрати, то тоді вам потрібно перекласти все це на виробництво. Всі продукти харчування виросли в ціні, тому що електрика дуже суттєво подорожчала. Це неминуче.

Та ж сама історія з газом. Всі парникові продукції давно вже у нас на газу, всі парники опалюються газом. Їх потрібно буде або повністю зупиняти, скоріше за все, значна частина так і буде робити, але це буде провокувати, якщо буде не вистачати на ринку, зростання цін. Якщо виробляти, то ціна його буде просто шалена. Тобто стрибок цін, пов'язаний з ціною на газ, буде суттєвий. Крім того, потрібно розуміти, що життя ж не завершується 1 січня наступного року, життя триває, тому повстане питання, що робити на весні з міндобривами. А я думаю, що фактично в Україні повинні будуть зупинити всі хімзаводи, тому що у нас просто не вистачить газу. Більш того, враховуючи ціну на газ, виробляти добрива безглуздо. Їх ніхто за таку ціну не купуватиме, легше взагалі його не використовувати. Тому повстане питання, що в будь-якому випадку виросте ціна виробництва продукції в наступному році.

Тобто ціни ту продукцію, яку будуть вирощувати в наступному році, вони теж будуть доволі високі внаслідок закладених витрат, які нікуди не подінуться — електроенергія, нафта, газ. Це те, що провокує. Крім того, я ще в минулому році казав. Якщо ви думаєте, що в економіці не працюють закономірності, то вони таки працюють.

В минулому році Національний банк випустив в обіг додаткових грошей 24%, майже 25% від загальної кількості емітованих Центральним банком грошей. Якщо ми говоримо про таку емісію, вона, звичайно, не в один день, але вона вистрілює. От вона і вистрілила. З одного боку, начебто виросли доходи населення, але при цьому і виросли ціни, причому, як завжди, діє правило, є такий термін, що інфляція - це податок на бідних. Саме на незабезпечені верстви населення, у них ще доходи так не зросли, як зросли ціни на все. Відповідно, найбільше постраждають саме малозабезпечені верстви населення.

Наприклад, ціна на олію в цьому році. Так вона подорожчала дуже суттєво, але, крім того, вона у нас чомусь виявилася дорожчою, ніж в магазинах в Німеччині. Чому ціна на соняшникову олію, яку ми виробляємо і самі є головним світовим експортером - 50% експорту соняшникової олії саме з України, але при цьому ціна на соняшникову олію в межах країни вище, ніж в Німеччині? Причина одна: зловживання монопольним становищем, як з боку виробників, так і з боку мереж, причому я не виключаю, що йдеться про характерну змову, але це потрібно розслідувати антимонопольним комітетом.

Відповідно, вони збили ціни до зарплатного рівня і вона у нас стала просто золотою. Тобто є справді дуже великі, сукупні фактори, причини, які будуть провокувати зростання, і не тільки в цьому році, а і до літа наступного року. Тобто до літа наступного року ми будемо бачити доволі суттєве зростання цін.