Рябцев: Прем’єр і гадки не має коли приходять платіжки і що таке енергоефективність
03.03.2020 11:39

Експерт із енергетичних питань та директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев упевнений, що заява прем’єра щодо того, що українці, які на індивідуальному опаленні, заплатять у березні до 40% менше за тепло, ніж в лютому 2019 року – обмовка Гончарука або його необізнаність.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Рябцев зазначає, що твердження - це очікування, і воно означає, що люди не в лютому отримали платіжки, а в березні, просто платіжки ці будуть за лютий.

«Це або прем'єр не знає, коли приходять платіжки, або це просто обмовка», - пояснює експерт.

Коментуючи заяву Гончарука щодо продовження політики енергоефективності заради зменшення ціни на ком послуги, Рябцев наголосив, що це є неможливим, оскільки прем’єр «не знає, що таке енергоефективність».

«Перше — уряд не проводить політику енергоефективності, тому що прем'єр не знає, що таке енергоефективність. Цю цитату можна використовувати де завгодно, тому що він дійсно плутає енергоефективність і енергоощадність, і він чомусь думає, що енергоефективність підвищується від скорочення енергоспоживання. Але є такій парадокс Джеванса, відповідно якому чим вище є показник енергоефективності, тим більше буде енергоспоживання. Але прем'єр не знає про це, і тому він думає, що оскільки хтось економить, то в такій спосіб підвищується енергоефективність», - обурюється експерт.

Він наголошує, що енергоспоживання дійсно скорочується, але насамперед через те, що люди просто не можуть платити стільки, скільки від них вимагають, і вони починають робити все що завгодно, щоб платити менше: повертаються до дров, відновлюють роботу грубок, ставлять звичайні печі, повертаються до опалення вугіллям, торфом, пелетами і т.д.

«Тобто у нас сільські райони дуже швидко деградують, тому що повернення до дідівських методів отримання теплової енергії — це деградація. Зараз немає технології краще, ніж газова технологія, тому що вона дає найвищий коефіцієнт перетворення енергії, і вона найзручніша, найекологічніша, тому що коли зараз спалюється у великій кількості вугілля, пелети, тирса, солома, лушпиння соняшника — це все забруднює навколишнє середовище, і от всі ці розмови про те, що ми в такій спосіб ще й покращуємо стан довкілля, про це можуть казати лише Оржель і Гончарук, тому що вони гадки не мають, що це таке. Ну, про Гончарука зрозуміло, а про Оржеля я просто дивуюсь, тому що насправді він людина фахова, але як він став міністром, виявилося, що він просто нісенітниці несе», - резюмував співбесідник.