Костянтин Яловий: Водні об'єкти можуть зникнути через забруднення
15.05.2020 15:00

Депутат Київради та голова постійної комісії з питань екологічної політики Костянтин Яловий переконаний, що якщо не зупинити забруднення водойм в Україні, то більша їх частина зникне

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Яловий зазначає, що у багатьох регіонах вже спостерігаються перебої з водопостачанням, а у Київській області рівень води у колодязях впав на 1-1,5 метри.

«В Україні є проблема забруднення водойм. Однак узагальнити її складно, адже всюди це відбувається по-різному. Водні об'єкти дійсно можуть зникати через забруднення, але це можливо, наприклад, у разі скидів дуже великої кількості сміття. Скажімо, якщо висипати у воду десятки тон відходів. Тоді може відбуватись процес пересихання водного об'єкта. Якщо говорити про хімічне забруднення, то тут ситуація теж залежить від кількості речовин, які потрапили у воду. Великий об'єм забруднюючих речовин призводить до знищення гідробіонти, тож водойма фактично стає мертвою. І все ж найчастіше зникнення водних об'єктів відбувається через глобальне потепління. Проте забруднення водойм, теж є великою проблемою, адже йдеться про ресурс, який за даними РНБО, невдовзі може стати дефіцитним в Україні», - пояснює депутат Київради.

Голова постійної комісії з питань екологічної політики зазначає, що вирішення проблеми із забрудненням бачить у створенні екологічної поліції.

«Потрібно посилювати контроль за скидами будь-яких стоків у водні об'єкти. При чому контроль має бути і на місцевому, і на державному рівнях. Зараз цим займається Державна екологічна інспекція, яка проводить планові і позапланові перевірки. Однак ця установа не має достатньо повноважень, щоб затримувати порушників, які здійснюють незаконні скиди. Такий контроль могла би забезпечити екологічна поліція. Петиція за утворення цього органу за моєю ініціативою оприлюднена на сайті Президента. Також важливо, щоб у конкретного об'єкта були конкретні відповідальні особи чи установи. У разі, якщо водний об'єкт забруднюється, то буде чітко зрозуміло, до кого звертатись з питаннями», - каже він.

Яловий також наголошує, що окрім відповідальних за водними об’єктами на місцях, не меншу відповідальність у питанні їх захисту повинна мати і держава.

«Більше уваги екологічним проблемам водних об'єктів має приділяти і держава. Зараз охорона водойм особливо важлива в контексті глобального потепління, пересихання водних об'єктів та нестачі прісної води в Україні. У багатьох регіонах вже спостерігаються перебої з водопостачанням, а у Київській області рівень води у колодязях впав на 1-1,5 метри. Необхідно виховувати екологічну культуру українців. Для багатьох нормально викидати у річку порожні пляшки, однак потім це сміття накопичується у величезній кількості. Таку поведінку пора міняти, зокрема шляхом якісної екологічної освіти. Важливо якомога швидше почати вирішення проблем з водними об'єктами, як на державному, так і на місцевому рівні», - резюмував депутат.