Мірошниченко: Міністр охорони здоров'я наживається на фейковій інформації про коронавірус
26.05.2020 16:00

Народний депутат ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко переконаний, що влада не повинна була вводити настільки жорсткий карантин, на якому лише наживаються чиновники.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Нардеп вважає, що відкривати метро треба було раніше, однак питання у тому, що для того, щоб не було великих черг в метро і великої кількості людей на 1 кв. м, треба пускати його кожні 30 секунд. Метро, на його думку, є важливою складовою роботи бізнесу.

«Запустивши метро, ми посприяли малому та середньому бізнесу, бо ми дозволили працювати маленьким магазинчикам. Київ потребує сплати податків і роботи бізнесу, насамперед малого та середнього, і якщо він не буде працювати, то ми будемо мати катастрофічні збитки по бюджету, і це буде означати, що навіть Київ, який є достатньо успішним на тлі інших українських міст, буде гостро потребувати коштів, яких бракує і в державному бюджеті», - пояснює Мірошниченко.

Він наголошує на тому, що не було потреби вводити такі жорсткі карантинні обмеження, які, по суті, стали репресивним інструментом.

«Ми, на мій погляд, сліпо мавпували західні методи боротьби з коронавірусом, причому не врахувавши українські особливості. Крім того, за підсумками весни, я можу сказати з впевненістю, що загрози коронавірусу виявилися не настільки страшними, як нам їх малювали. І ті заходи, які були вжити, на мій погляд, були неадекватні. Навіть кількість загальних смертей, а не від коронавірусу, говорить про те, що кількість людей, які померли у цьому році, вона не відрізняється від попередніх. Постанова Кабміну, яка є антиконституційною, насправді використовувалася як репресивний метод проти простих громадян, які не мають можливості захистити себе у судах», - зазначив народний обранець.

Також, коментуючи суперечливу інформацію, яку озвучував міністр МОЗ та мер Києва, Мірошниченко сказав, що це не було політичним протистоянням, а бажанням Степанова нажитись на корупційних схемах.

«Я думаю, що у Степанова немає жодних політичних амбіцій, у нього є економічний інтерес. З обійманням цієї посади у нього було і залишається одне бажання: якомога більше нажитися на карантині. Він навіть зареєстрував на свою дружину фірму, яка без тендерів освоює бюджетні кошти. До речі, Міністерство охорони здоров'я не провело жодного прозорого тендеру по закупівлях для боротьби з коронавірусом. Це означає, що міністр Степанов продовжує наживатися на корупційних схемах. І ті захисні халати, які закупили з Китаю, не давши українським виробникам їх виробляти, бо вимагали сертифікати, яких у них немає і бути не може, це тільки один з прикладів того, як міністр охорони здоров'я наживається на фейковій інформації про коронавірус. Я людина адекватна, я вважаю, що коронавірус є і він достатньо небезпечний, але не настільки, щоб запроваджувати такі заходи, і не настільки, щоб виділяти 65 млрд, які невідомо, в якому напрямку йдуть і взагалі чи освоюються. А ті кошти, які освоюються, вони освоюються підступно, цинічно, не прозоро і в інтересах міністра охорони здоров'я та його оточення. Тобто у Степанова нема ніяких політичних інтересів, у нього один інтерес: якомога довше продовжувати карантин, щоб на цьому якомога більше заробити. У Кличка, звичайно, є політичний інтерес, бо він чинний міській голова, який хоче виграти на наступних виборах. Тому він безперечно зараз відстоює інтереси громади Києва», - пояснив нардеп.

Також він зазначив, що більшість міських голів під час карантину поводилися дуже адекватно, і Кличко не був винятком.

«Я вважаю, що з точки зору політичних дивідендів Кличко отримав плюс. Так само, як і мери інших великих міст, наприклад, Франківська, Хмельницька, Тернополя. Мер Черкас отримав хайп, але я не поважаю людей, які говорять прямо протилежні речі в залежності від політичній кон'юнктури, бо він спочатку кричав, що треба запроваджувати максимально репресивні заходи, а потім, коли це стало непопулярним, він сказав, що скасовує карантин - це популізм. Мені здається, що мери міст мали бути більш зваженими у своїх діях і закликах», - резюмував мірошниченко.