Володимир Чемерис: Аваков створив свою імперію
03.06.2020 12:29

Правозахисник, член Правління Української Гельсінської спілки Володимир Чемерис переконаний, що президент та більшість його партії не дадуть добро на відставку міністра МВС, особливе перед місцевими віборами.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи збір підписів фракцією «Голос» та частиною партії «Слуга народу» за відставку Аресена Авакова, Чемерис зазначив, що на фоні останніх подій у МВС, йому варто піти.

«Я думаю, що він має піти у відставку, тому що ми бачимо абсолютний провал того, що вони називають реформою правоохоронних органів. Це і кришування ультраправих, відверто нацистських формувань, які власне і є чинником того розгулу злочинності і криміналітету, який ми бачимо щодня. Вже і в Одесі стрілянина на “7 кілометрі”. Це все однозначно вже вказує на те, що він мусить піти у відставку та ще і відповідати за те, що відбувалося у правоохоронних органах взагалі з ситуацією злочинності, корупції і іншими речами в Україні», - говорить правозахисник.

Він також зазначає, що причиною збору підписів проти Авакова є небажання останнього на президентських виборах допустити фальсифікацію у бік Порошенка.

«Чи буде відставка зараз? Ми бачимо, хто вимагає відставки — її вимагають ті, кого вже прийнято називати “соросятами”, тобто партія “Голос” і частина фракції “СН”. Де-факто, хоча “Європейська солідарність” не підписалася, у ній кажуть про відставку всього уряду. Все це означає лише одне, що Аваков прямо виступив проти екс-президента Порошенка під час виборчої кампанії, в принципі, не дав йому масштабно фальсифікувати вибори. Тому, звичайно, ті, кого називають “соросята”, вашингтонський обком, вони, звичайно, хочуть поставити туди більш керованих ними людей. Але, з іншого боку, керованих з центрів зовнішнього управління Україною», - пояснив Чемерис.

Резюмуючи, співбесідник все ж висловив думку, що найближчим часом не варто очікувати відставки міністра МВД Арсена Авакова, оскільки це не вигідно самому Зеленському.

«Питання, звичайно, залежить в першу чергу від того, наскільки ця відставка потрібна президентові Зеленському зараз. Питання у тому, що Аваков практично сконцентрував, створив свою імперію, коли до МВС відноситься і поліція, і Нацгвардія, і Державна служба з питань надзвичайних ситуацій, і прикордонні війська, — тобто, по суті, це найбільший силовий орган в Україні. І зараз, особливо перед місцевими виборами, які мають відбутися восени, усувати його, незалежно від того, хто був би призначений на місце Авакова, це буде означати де-факто певну дестабілізацію всієї правоохоронної машини. І я дуже сумніваюсь, що Зеленський піде на те, щоб зараз зробити такій кардинальний крок, якій міг би загрожувати, якщо не буде працювати ця правоохоронна імперія, яка поки що утримує де-факто ситуацію, не дає дестабілізувати ситуацію проти Зеленського. І більшість фракції СН” не дасть своїх голосів за відставку Авакова, тому я думаю, що принаймні до осені або до кінця цього року Авакову відставка не загрожує», - підсумував правозахисник.