А. Пышный: «За грабеж Партию регионов в парламенте 2012 года ждет следственная комиссия»
07.02.2012 10:15

...Андрей Пышный.

В ходе видео-онлайн-конференции Андрей Григорьевич рассказал о том, что будет, если Президент Янукович не прислушается к рекомендациям ПАСЕ, почему на Арсения Яценюка сегодня табу на всех политических ток-шоу, какое сейчас задание № 1 у оппозиции, и о многом другом.

Предлагаем вашему вниманию список заданных вопросов и ответов на них.



Ягнятко: – Вы случайно не в Могелянке учились? Если нет, то где?

А. Пышный: – Доброго дня, шановна интернет-аудіторія, я дякую сайту From-UA за запрошення до спілкування з вами.

Ні, я не вчився в Могилянці, я закінчував Чернівецький державний університет університет імені Федьковича, юридичний факультет, закінчив його з відзнакою, потім протягом 5 років викладав на цьому факультеті, потім захистив кандидатську дисертацію за фахом. Але маю багато знайомих, політична діяльність підтвердила, що Могилянка готує чи не найкращі кадри в політичній тематиці в Україні.

SSD: – Скажите, Арсений Петрович до настоящего времени поддерживает идею создания партии диванного типа?

Или все же настало время создавать партийные ячейки в каждом населенном пункте для опоры на рядовых членов? Их невозможно запугать, как мини-олигархов, которых сейчас «прессуют» во всех регионах, лишая бизнеса.

На кого предполагаете опираться в своей работе?


А. Пышный: – Ну, по-перше, Арсеній Петрович ніколи не підтримував створення партії диванного типу, ми завжди були за створення реальної партії, і в цьому напрямку працюємо вже три роки. З приводу того, що на місцях пресують міні-олігархів, то на місцях пресуют опонентів чинної влади. Останній випадок Одеса – під прес попав і бізнес наших політичних соратників, і телеканал, який займав критичну позицію щодо влади, і добробут понад 2 тис. працівників. Це грабіж, який перетворився на політичні репресії. Влада не забуває про власні шлунки. Партія повинна в першу чергу опиратися на прихильників, а таких багато, це депутатський корпус. З 2004 року ми представлені в обласних радах, а від так повинні нести відповідальність за ті рішення, які ухвалюють депутати від «Фронту змін». Ми розуміємо, що «Фронт змін» представляють депутати, які вперше прийшли в політику, а тому вони повинні навчатись. Тому «Фронт змін» регулярно другий рік займається навчанням депутатського корпусу. Майже 80 % пройшли це навчання. Нова якість політики – реальний профессіоналізм.



ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: «Руки прочь от ЕХ.ua!», или Что стоит за показательной борьбой с пиратами?



Анатолій: – Після відомих Вам подій з незгарбністю та безсиллям влади у справі EX.ua, та протестною реакцією громадян, як на Вашу думку потрібно діяти опозиції: а) просто із-за кущів спостерігати за стихійними проявами громадян; б) очолювати спалахи протестів, що самостійно виникли; в) свідомо підіймати громадянське суспільсьтво на боротьбу з нинішньою владою та брати на себе відповідальність?

А. Пышный: – Доброго дня, Анатолію. Після відомих подій незграбних, непрофессійних, у справі закриття сайту влада отримала абсолютно закономірну реакцію. Тішить оперативність і злагодженність цього протесту. Відповідаючи на ваше запитання, як потрібно діяти опозиції, сидіти в кущах, чи очолювати спалахи, скажу так: відсидітися не вдаться, протестів не уникнути, а тому вони повинні бути чітко організовані, а головне – опозиція зобов'язана підіймати в підтримку громадянське суспільство в боротьбі не тільки з нинішньою владою, а в боротьбі за країну.

фронтовик: – Ми стоїмо на порозі виборів і на жаль принципи які донесені до членів партії щодо проведення кампанії майже один в один нагадують ті які були на минулих президентських виборах. Жодних висновків, на мій погляд, не було зроблено. Ви, добре знаєте наслідки для партії після подій тієї виборчої кампанії. Чи не вважаєте Ви що ще одної такої кампанії партійний актив просто не переживе й в осередках залишаться лише формально зареєстровані голови в обласних юстиціях???

А. Пышный: – Шкода, що ви не вказали, про яку область йде мова, тому що, по-перше, я предметно прокоментував би, по-друге, відреагував. Якщо чіясь заява вас демотивувала б, я б з'ясував причину. Стосовно того, що ми не робим жодних висновків: навпаки, ми робимо висновки, ми корегуємо наші дії, і ми зацікавлені в тому, щоби партійний актив отримував об'єктивну інформацію щодо стану справ і завдань, які стоять перед партією. Прохання: на моїй сторінці у Фейсбук дайте більш предметну інформацію, аби я зміг відреагувати. І дякую вам.

Алиса: – Чем Вы можете объяснить тесное сотрудничество вашей партии с «любыми друзями», избирателей это только отталкивает от вас, мы хотим видеть в парламенте новые лица, а не лузеров, им веры нет.

А. Пышный: – Партія використовує сьогодні той наявний кадровий потенціал, який є. І я вважаю, до партії сьогодні долучилися чи не найкращі. Ті депутати, які приєдналися до «Фронту змін», ведуть сьогодні неймовірну активно пропагандистську діяльність і спілкування з партійним активом. З тих відгуків, які ми отримуємо, висновки одностайні: до партії приєдналися фахові, відповідальні народні депутати. І давайте будемо відмовлятися від стереотипів і кліше, давайте будемо оцінювати принципи. «Фронт змін» – партія, яка буде нести відповідальність за власні дії.

Олег: – 1. Президентом створена Конституційна асамблея. Лідер Фронту Змін назвав її «ширмою», за якою готується другий термін президентства Януковича через вибори в парламенті. Вибори до парламенту передують виборам президента. Опозиція розраховує на перемогу на виборах. Тоді ці ініціативи Президента щодо Конституційної асамблеї не шкодять, але скоріше «на руку» опозиції, чому ж вона бойкотує процес?

2. Які принципові моменти розробляє Фронт Змін, чи опозиція разом, щодо змін Конституції України (чи працює опозиція взагалі разом і у цьому напрямку, чи лише за списками кандидатів)?

3. Чи готова опозиція у разі перемоги до заборони крайніх лівих партій, які виступають під антиукраїнськими гаслами, ініціюють антиукраїнські політичні рішення, як то питання розглядає Німеччина, щодо своїх «лівих»?



ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Перевести Украину с газа на уголь мог бы только Берия!


А. Пышный: – Ну, по-перше: конституційна асамблея не є асамблеєй по суті, це дорадчий орган, оцінку якому Арсеній Яценюк дав достатньо чітко: це ширма, за якою влада хоче нам протягнути другий президентський термін Януковича. Радити президенту, як це зробити, опозиція не має права, а від так брати участь у дорадчому органі не буде. Конституційна асамблея буде сформована, але буде сформована у парламенті 2012 року. Конституційний процес буде проходити не в Администрації Президента, а в Верховної Раді, в якій, я переконаний, будет демократична більшість, а від так буде діалог щодо основного закону.

2. Сьогодні завдання номер один – це перемога на парламентських виборах опозіційної демократичної більшості. Це складне і амбітне завдання. І на формування принципів спільної діяльності під час виборчого процесу, списку єдиних кандидатів по мажоритарних округах, ідеологічної платформи, це ті питання, над якими сьогодні працює об'єднана опозиція. Питання змін до Конституції, які відновили б баланс влади, є однім із пріоритетів. Але для цього повинен бути проукраїнський демократичний парламент, а він можливий лише у разі перемоги у 2012 році.

3. І Конституція, і Кримінальний кодекс забороняють будь-яку діяльність, спрямовану на порушення територіальної цілісності і повалення конституційного ладу. Ці норми достатньо категоричні, склад злочину виписаний чітко. Мені здається, цього достатньо. Виборці повинни говорити своє слово, і якщо та чи інша партія втрачає підтримку, вона втрачає вплив на політичні процеси і йде в небуття, це і є демократія.

Юлія: – Андрію, ви мені дуже подобаєтесь, як цікавий і грамотний політик, постійно із задоволенням і цікавістю дивлюсь програму Альбертенштейн, на каналі ТВІ, де ви коментуєте політичні події в Україні. В мене таке питання: ви будете депутатом у Верховній Раді після перемоги «Фронту Змін» на парламентських виборах? На що я дуже сподіваюсь.

А. Пышный: – Юліє, дякую. Я сподіваюсь, що в Верховній Раді 2012 року буде представлена потужна фракція «Фронту змін» і я буду входити до її складу.

Ярослав: – Чи знаходите ви достатньо часу для дитини, зважаючи на полiтичну активнiсть? Чи розглядаете скаутiв, таких як пластуни http://www.plast.org.ua/, як механiзм сприяння громадському виховання молодi? Чи б хотiли щоб вша донька вiдвiдувала такого роду активностi.

А. Пышный: – Ярославе, в мене не одна, а дві доньки – Світлана та Дарья. Безумовно, я хотів би приділяти їм більше часу, ніж маю сьогодні таку можливість. Я підтримую будь-яку позитивну ініціативу, яка сприяє громадському і фізичному вихованню здоровья молодого покоління. Я не звик нав'язувати моїм донькам хоббі, а від так самі вирішуватимуть, зацікавлять їх скаути чи ні. Сьогодні вони надають перевагу і заповнюють свій день школою, вивченням іноземних мов, театральною студією та танцями. І якщо їм вистачає часу, то трохи приділять увагу і батькові. Щось перепадає і мені.



ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Как эмигрировать простому украинцу


Нет галицким бандеро-нацистам: – 1. Яценюк подписал с галицким фюрером Тягнибоком документ об оппозиции. Значит, Яценюк поддерживает галицких и украинских бандеро-нацистов?

2. Какое будущее ждет Партию регионов – Партию трусов, предателей и барыг, а также их лидеров – Янека и Яновича?


А. Пышный: – 1. Судячи з тональності вашого запитання, ви, нажаль, розглядаєте вишиванку і шаровари як ознаку нацизму. Запевняю вас, це не так. Яценюк підписав угоду з опозиційними партіями, які входять до Комітету опору диктатурі, серед яких є і «Батьківщина», і «Свобода», і Народний рух. І повірте мені, це перший, але дуже важливий крок до того, аби повернути українцям, українським громадянам Україну. Сьогодні вона належить Партії регіонів, а повинна належати кожному з 46 мільйонів українців.

2. Партію регіонів чекає слідча комісія в парламенті 2012 року, предметом діяльності якої буде грабіж, який чинять представники влади. От там ми і почуємо відповіді на запитання з приводу влади, яка витягла з українського бюджету за останні півроку близько 10 мільйярдів гривень, тендери стосовно придбання бурових, зловживання на тендерах, приватизаційних конкурсах і тому подібне. То ж в першу чергу відповідальність, політична і юридична. Політична відповідальність – це прерогатива українського народу, юридична відповідальність – слідчої комісії та судової системи.

Василь: – Доброго дня! Андрію, питання таке: якими будуть одні з перших рішень, проголосовані у Верховній Раді у разі, якщо буде сформована опозиційна більшість? У всякому випадку, бажаю Вам успіхів у цьому, будемо підтримувати Фронт Змін. І друге питання, можливо скоріше прохання: 2 лютого о 19:30 по ТСН вийшов сюжет про батьків, в яких син 15 -річного віку захворів на страшну недугу, у нього, здається виявили пухлину в головному мозку. Можливо Ви бачили цей сюжет, в будь-якому випадку прошу Вас на партійному рівні навіть розглянути можливість допоготи цій родині. Дякую. З вірою вперед!

А. Пышный: – Пане Василю, дякую за побажання успіхів. Найпершими кроками буде звільнення політичних в'язнів, формування уряду, точніше відставка чинного уряду, та формування демократичною більшістю проукраїнського уряду. Початок конституційного процесу, який має на меті відновити баланс влади, реальна, а не бутафорська конституційна асамблея, підготовка Конституції, яка передбачатиме парламентсько-президентську форму. Робота над ініціативами, над законопроектами, які стосуються податкової системи, земельної реформи, пенсійного забезпечення, реформування системи освіти, охорони здоровья. По кожному з цих напрямків напрацьовані пакети законопроектів і ініціатив, вони були внесені до парламенту, але провладна більшість блокує будь-яку ініціативу. Тож ми повернемося до цих питань в парламенті 2012 року. І особливо антикорупційний пакет.

Стосовно другого запитання: обов'язково перегляну сюжет і спробуємо допомогти чим зможемо. Але проблема знову ж таки набагато серьйозніша: система охорони здоровья не вітримує мінімальної критики. Тож роботи вистачає.

Іван зі Львова: – Чому угоду про взаємне непоборення у Львові підписали лише 3-и політичні сили із Львівського КОДу навідміну від загальноукраїнського рівня, коли 22 січня підписантів було суттєво більше? Чи це тому, що Київський політикум дійсно живе сам по собі, а регіональні еліти – самі по собі, чи то знову якась провокація коаліціянтів, задумана спеціально для Львова? Адже львівські підписанти нікого не запрошували до угоди і фактично поставили своїх партнерів по КОДу перед фактом. Як Ви оцінюєте такі діїї представників Вашої партії у Львові?

А. Пышный: – Іване, наскільки мені відомо, обговорення угоди відбувалося на відкритому засіданні Комітету опору диктатурі у Львові, тож усі партії та їх представники, які входять до КОДу, мали змогу і висловити позицію, і преєднатись до угоди. Крім того, це не пізно зробити ще сьогодні – угода відкрита. Подібні угоди підписуватимуться в тих регіонах, де Комітети опору диктатури реально працюють і можуть згуртуватися, але не шукайте в цьому регіонального сепаратизму, його тут немає. Вибори загальнонаціональні, партії, які підписують на рівні регіону, всеукраїнські, а від так і боротися доведеться усім разом.

Виктор Черкасский: – Недавно Конституционный суд Украины своим странным, а вернее преступным, решением по соцвыплатам де факто ввел в стране режим БЕЗЗАКОНИЯ!!! Как встал утром чиновник пенсионного фонда так и выплатит пенсию?!?!?! И странно – все вы, борцы за «народное счастье», проглотили эту пилюлю, как так должно и быть! Ладно, Регионалы – тут рпонятно – это окупанты на родной земле! Почему вы молчите? Чего дальше ждать в этой «смешной» стране – где Констиуция превратилась в анекдот из двух статей: 1) Вождь всегда прав; 2) Если вождь не прав – руководствуйся пунктом первым...

И еще вопрос: господин Яценюк оспорил в том КС констиуционность принятия так называемой «пенсионной реформы» – в каком состоянии рассмотрение этого вороса, унизившего и опустившего 14 миллионов гражан мой родины.


А. Пышный: – Вікторе, нажаль, Конституційний суд перетворився в конституційний сором. Влучно з цього приводу висловився голова ЦВК, бувший голова Конституційного суду та мій викладач в студентські роки пан Шаповал: Конституційний суд – це відносно дешевий спосіб вирішити складні проблеми. В цьому і полягає головне завдання Конституційного суду сьогодні. І це не може влаштовувати. Конституційний суд порушив баланс влади, повернувши президенту Януковичу суперпрезидентські повноваження в антиконституційний спосіб. Конституційний суд зруйнував систему конституційних гарантій соцзабезпечення, на томість КС виявився неймовірно принциповим в питанні обстоювання пільгових пенсій народним депутатам, суддям, прокурорам, а також публічного доступу до інформації стовно статків можновладців. Тож питання КС його ролі, значення так само повинно бути предметом розгляду в рамках обговорення Конституційної асамблеї змін до Конституції.

Нажаль, КС відмовив Арсенію Яценюку і народним депутатам, які приймали участь до його поданння, у вікритті конституційного провадження у справі про не конституційність пенсійної реформи. Хочу вас запевнити, до цього питання ми повернемось, демократична більшість розглядатиме систему пенсійного забезпечення і запропонує справедливий підхід до її реформування. «Фронт змін» – єдина політична партія, яка внесла альтернативний законопроект комплексної пенсійної реформи, і ми до цього питання повернемось.



ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: 14 жертв интернет-сопротивления. Власть начала сажать протестующих против закрытия EX.ua!



Мария: – Андрей, по каким принципам объединенная оппозиция собирается отстаивать свои права в парламенте-2012? Не популизм – какие реальные принципы работы?

А. Пышный: – Марію, в першу чергу, це відповідальність. Політична, персональна і професійна. Демократична більшість повинна довести свою єфективність, «Фронт Змін» одним із базових принципів формування депутатського корпусу бачить персональну участь кожного представника «Фронту змін» в ВР в законотворчій діяльності. Депутатський мандат – це зобов'язання: писати закони, представляти український народ в стінах парламенту, забезпечувати парламентській контроль за діяльністю виконавчої влади, звітувати перед виборцями. Ми готові відмовитись від депутатської недоторканності, з цього приводу вносився не 1 законопроект, від депутатських пільг. Парламент повинен запрацювати на український народ і на українську державу.

Ілля, Нові Санжари: – Пане Пишний, читав вашу позицію щодо української ГТС. Врешті решт, які ваші прогнози? Що реально очікувати Україні – здадуть халопи ТГС нашу чи ні?

А. Пышный: – Пане Ілля! Українська газотранспортна система - крім того, що це основа економічного суверенітету країни, це ще й надприбутковий бізнес, який тільки в українських умовах може приносити мільярдні збитки державі. Тож українська ГТС повинна контролюватись державою Україна, але заробляти, заробляти в український бюджет, а не добуватись. За минулий рік НАК Нафтогаз витягнув з українського бюджету понад 20 мильярдів гривень. Додайте до цього понад 24 мільярди списанних за борг підприємств паливно-енергетичного комплексу, які в переважній більшості належать бізнесменам від Партії регіонів. Безумовно, вони намагатимуться закріпити свої політичні і бізнес-інтереси під час, і в процесі здачі українскої ГТС, але запевняю вас, що будь-які антиукраїнські, антидержавні угоди будуть денонсовані в парламенті 2012 року. І ця відповідальність буде неминучою. Домовлятися в питанні ГТС можна лише в форматі чотирьох: Україні, РФ, ЄС та Сполучені Штати Америки, як гаранти нашої національної безпеки, коли Україна відмовлялася від ядерної зброї.

Олена: – Пане Андрію, у інтернеті з'явилася інформація про те, що партія «Фронт Змін» може ініціювати проведення внутрішніх праймеріз для формування передвиборчого партійного списку. Чи це так? І за яким принципом вони будуть проводитися?

А. Пышный: – Пані Олено! Так, ми дійсно сьогодні шукаємо механізми, які б по максимуму залучили не лише партійне середовище «Фронту змін», але й громадянське суспільство до визначення списку кандидатів. Ми аналізуємо весь світовий досвід, уважно слухаємо досвідчених консультантів, але бачимо українські реалії. Проведення праймеріз за своєю технологічною, юридичною та фінансовою складністю можна порівняти із проведенням виборів. Нажаль ті, хто сьогодні розкидається такими заявами, не має жодної уяви, як це зробити практично. Робити так, як це було зроблено під час місцевих виборів партією Сергія Тігіпко, ми не збираємось. Це фальш. Ми на це не підемо. Ближче до виборів ми проведемо партійну дискусію, на якій обговоримо підхід до формування. Таку відкриту дискусію ми вже почали на останньому засіданні ради партії. До виборів механізм буде прозорий, зрозумілий і справедливий.

Орест: – Андрію, ФЗ прийняв велику кількість «любих друзів», які «другу скрипку» навряд чи грати схочуть. Адже вони давно вже на арені. Як плануєте їх усіх умістити в виборчий список? Самі плануєте у ВР балатуватись?

А. Пышный: – Пане Оресте, я відповідав вже на подібне запитання. Давайте залишимо кліше, ярлики і будемо дивитись, наскільки команда «Фронту змін» та кожен з її членів ефективні. Як виглядатиме виборчий список «Фронту змін», вирішуватиме з'їзд. Сьогодні закон дозволяє одночасно балотуватися і за мажоритарним округом, і за списком. Покищо ми вважаємо, що всі потужні кандидати повинні працювати на округах. Але давайте не забувати про те, що Партія регіонів, вчитавшись в закон, сьогодні прагне його змінити. Цей закон про вибори унеможливлює абсолютну більшість фальсифікацій. А від так опозиція має шанс не просто боротися, а перемагати за вашої підтримки. Партія влади до цього не готова. Тож про список поговоримо ближче до виборів, а сьогодні уважно спостерігайте за активністю «Фронту змін» на вашому виборчому округу. Висновки можете зробити вже найближчим часом.

Ольга: – Андрей, добрый день. На прошлой неделе вы говорили о том, что ПАРЕ фактически угрожала Украине и что могут быть даже санкции.

1. Санкции действительно будут? Какие могут затронуть простых «пересичных» жителей?

2. Мне 22 – есть ли перспектива развития молодежи в нашей стране или в данных условиях стоит все-таки выезжать заграницу, пока нам железный занавес не возобновили?


А. Пышный: – Пані Ольго, почну з 2 запитання. Вам лише 22, варто спробувати себе знайти в цій країні, власне заради цього ми і займаємося політикою, то ж не робіть поспішних висновків. Маєте хист до суспільної і політичної роботи? Запрошую в молодіжне крило «Фронту змін». Щодо 2 змін: так ПАРЕ вперше застосувала по відношенню до України формулювання санкції і визнала існування в Україні політичних репресій і вироків суду: мова йде про Тимошенко і Луценко в першу чергу. У разі, якщо влада не дослухається до такої політико-правової оцінки Парламентської асамблеї – санкції неминучі. Одначе, Комітет опору диктатурі на минулому тижні віступив зі спільною заявою, в якій наголосив усі негаразди з демократією в Україні, з корупцією, політично заангажованим судочинством. Мають конкретні призвища, і перше з них це Янукович. Тож у випадку застосування санкцій, їх потрібно персоніфікувати, а саме: заборона на в'їзд конкретним посадовим особам, які мають відношення до репресій, заморожування банковських активів, підприємств таких осіб, і лише після цього розглядати по відношенню до України як держави. Переконаний, представники влади триматимуться за власні кишені, а від так відчують серьйозність намірів лише у випадку, якщо буде загроза їх особистим інтересам.

Грізлі: – Яке крісло бачите для себе у майбутньому уряді?

А. Пышный: – Ще дуже зарано говорити про це. Але можу сказати, це крісло буде максимально жорстке і відповідальне.

Олександр: – Зважаючи на те, що в Україні нема позитивного досвіду об'єднання опозиції, які гарантії того, що новостворена коаліція опозиційних партій дотягне до виборів, а також що спільні кандидати не виявляться «тушками»? Як «Фронт Змін» планує перестраховуватися?

А. Пышный: – Олександре! Розумію ваш скепсис, але є позитивний досвід об'єднання опозиції. Нажаль, не достатньо досвіду спільної злагодженої роботи. Тому ми вважаємо, що напрацювання ідеологічної платформи з переліком питань, які ляжуть в основу про демократичну більшість в парламенті 2012 року, питання номер один. Гарантувати це ми можемо виключно власною репутацією, інших гарантій не існує. Ми так само розуміємо усі ризики і складність політичного процесу, скажу навіть більше – ми уважно аналізуємо сьогодні міжнародний досвід щодо форматів публічних зобов'язань політиків. Враховуючи, що імперативний мандат – питання не однозначне. Єдина гарантія – це відкритість, залучення до обговорення і формування суспільства.

Сергій: – Що буде з Тимошенко? Випустять? Коли і з якого приводу? Навіщо було її саджати?

А. Пышный: – Я сподіваюся, з Юлією Тимошенко все буде гаразд. Вона переживає неймовірно складний етап, але я переконаний, вона буде на свободі. Політичні репресії будуть припинені. Якщо президент Янукович не дослухається до рекомендацій ПАРЄ і не звільнить політичних в'язнів, це неодмінно зробить оновлений парламент 2012 року і демократичну більшість. Навіщо її саджали? Насамперед, це страх. Перед своїм політични опонентом, перед країною, намагання прибрати, усунути перешкоду, показати, продемонструвати вседозволеність. Як то кажуть, чтоб другим неповадно было. Але країна все бачить, і попри репресивну машину, яку запустила влада, забезпечуючи її безпрецедентним фінансуванням (бюджет Генеральної прокуратури збільшился в 2,5 рази, бюджет МВС – майже на 30 %), попри це українці не бояться. Акція «Україна проти Януковича», яку розпочав «Фронт змін», лише за 1 місяц зібрала понад 1 мільйон підписів українців, які сказали Януковичу ні. Тож борімося і поборемо.

Владимир Александрович: – Андрей, грамотному политику понятно, что приход в парламент - это только начало настоящей политической деятельности. Украине сегодня необходимо четкое стратегическое планирование - что делать, в какие сроки, с помощью каких механизмов. Готова ли Ваша партия к таким действиям? Кто у Вас занимается подготовкой подобной платформы для деятельности?

А. Пышный: – Як я вже говорив, «Фронт змін» має законодавчі стратегічні напрацюівання практично по кожному із напрямків. Ми єдині, хто вніс свої пропозиції у вигляді завершеного законопроекту щодо реформування податкової системи, альтернативну пенсійну реформу, антикорупційний пакет, реформування системи охорони здоровья, освіти, зокрема, щодо законопроекту про вищу освіту, розробленого єкспертною групою «Фронту змін», сьогодні відбувається всеукраїнське обговорення. Автори цього законопроекту Ліля Гриневич та Леся Оробець спілкуються з фахівцями по всій країні: круглі столи, громадські обговорення. У нас є бачення, і не просто на рівні програми, а на рівні конкретних законопроектів, під якими стоять підписи, а від так відповідальність авторів.

Галина Федоровна, Антрацит: – Уважаемый Андрей, я пенсионерка, имею группу инвалидности - пока государство выплаты не задерживало, но поговаривают, что со следующего месяца ситуация может быть нестабильной. Денег не дадут, если их не будет у города. Дайте руководство к действию, что делать, как получить законное?

А. Пышный: – Уважаемая Галина Федоровна. К сожалению, Вы можете защитить свои права только в суде. Но еще к большему сожалению, судебная система оказалась очень далека от интересов и законных прав украинских граждан. Сегодня даже Конституционный суд признал свою полную несостоятельность, ликвидировав гарантии социальной защиты. Галина Федоровна, город не имеет совершенно никакого отношения к объему и своевременности выплат, это обязательство Пенсионного фонда, а учитывая дефицитность государственного бюджета, единственное, что могу порекомендовать в этой ситуации, это оставить мне ваши координаты, мы посмотрим, какую юридическую и практическую поддержку мы можем вам оказать. Но главное я считаю в том, что внимательно сопоставить то обещанное, что прозвучало во время выборов от партии власти, которая считает ваш регион своим базовым, с тем, как сегодня выглядит реальность. Уверен, если прозреет Антрацит, Макеевка, Донецк, то блеф Партии регионов, откровенное вранье, станут очевидными для всей страны.

Михайло: – З ким із політиків особисто ви товаришуєте у повсякденному житті, можете назваи своїм другом? Окрім Яценюка звичайно.

А. Пышный: – Батько якось мені сказав, що товаришів може бути безліч, а друзів завжди можна перелічити на пальцях. Тож товаришую з багатьма, але враховуючи, що більшу частину часу я віддаю діяльності у «Фронті змін», то це мої политичні соратники, які стали товаришами, Андрій Палелко, Палачанінов, який керує києвською организацією «Фронту змін». До речі, з приємністю спілкуюсь з Андрієм Шевченко, вважаю, якби таких людей у парламенті було більше, то такий парламент був би набаго більш єффективним і відповідальним.

Олександр: – Доброго дня, скажіть, із Шустером розбірки були, після того, як Яценюка в ефір не пустили? Яценюк грозився розібратись. Вас ще запрошували?

А. Пышный: – Пане Олександре, я думаю, ви можете самі зробити відповідні висновки. На «Фронт змін», на Арсенія Яценюка сьогодні табу на всіх політичних ток-шоу. Він є неймовірно не зручний для чінної влади і її представників, тому що опонує, по суті, пропонує професійно, політичну позіцію тримає послідовну. Набагато зручніше для чинної влади форматувати політичні ток-шоу, які скоріше імітують політичний плюралізм. Але нічого, і з цим впораємось.

Евгений: – Добрый день, Андрей. Я не вижу существенной разницы между нынешней и предыдущей властью в экономическом плане. Предыдущую власть лишь отличала непродуманная гуманитарная политика, которая в конечном счете привела к разделу Украины на Восток и Запад. У нынешней власти гуманитарной политики нет вообще. Какими будут шаги Вашей партии в этой области в случае прихода Вас к власти.

А. Пышный: – Евгений, добрый день. Приоритетом «Фронта змин» будет в первую очередь объединить Украину. Отрадно, что во время местных выборов нам удалось это сделать, «Фронт змин» получил существенную поддержку и на Западной Украине, и в Центральной, и на востоке. Буквально в конце года на довыборах в Краматорский городской совет выдвиженец, представитель от «Фронта змин», победил представителя Партии регионов. Поэтому мы в первую очередь будем искать то, что объединяет. Есть три основных приоритета, на которые одинаково отвечают и на востоке, и на западе: людей волнуют рабочие места, людей волнует коррупция, заработная плата. Уверен, продемонстрировав эффективность, открытость и честность, при реализации этих трех направлений, мы снимем большую часть вопросов и покажем единство власти. Но для этого нужна победа. Гуманитарная сфера во «Фронте змин», я считаю, в очень надежных и профессиональных руках. Лилия Гриневич – один из наиболее профессиональных и ответственных специалистов в этом направлении. Предлагаю вернуться к этому вопросу, когда будет обсуждаться состав и направление деятельности нового правительства.

Болеющий: – Андрей, не объясните ли, почему у вас партия фактически одного актера? Кроме еще Вас и принятых депутатов, которые выросли не с вами, страна реально никого не знает! Неправильно это, так избирателя не возьмешь...

А. Пышный: – Не соглашусь с вами. В партии и сегодня достаточно много ярких и ответственных людей. Они доказали, что могут быть тем новым качеством украинской политики, работая в местных советах. В ближайшее время в рамках общенациональной кампании все эти фамилии прозвучат, и я надеюсь, Вы убедитесь в том, что во «Фронте змин» есть люди, способные работать.

Тетяна Анатолівна, Харків: – Шановний Андрій Григорович! Які існують гарантії того, що інші політичні сили, які вхотять до складу об'єднанної опозиції не «переметнуться» на інший (провладний) бік. Іншими словами: чи впевнені Ви (партія Фронт змін) у надійності своїх соратників? Чи готові Ви до політичних зрад певних окремих особ в лавах вашої партії?

А. Пышный: – Тетяна Анатоліївна, трохи вище я відповідав на це запитання. До зради ніколи не можна бути готовим. Але ви знаєте, в політиці треба менше зачаровуватись, тоді буде менше підстав для розчарувань. Команда повинна формуватися за принципами, які усувають самопричину, яка може стати підставою для зради. Людей повинні об'єднувати не бізнес-інтереси, люди, які ідуть в парламент, повинні працювати, а не лобіювати.

Михайло (Донецька обл.): – Добрий день!

Раніше Арсеній Яценюк виглядав, як досвідчений інтелігент, який на запитання відповідав коротко, дотепно і по справі. Але останнім часом він перетворюється на типового українського політика, який не відповідає чітко на запитання, а висловляється або заученими фразами, або уходить від відповідей.

Чи не здається Вам, що це погано вплине на його політичний імідж і імідж «Фронту змін», адже він перестає відрізнятися в дискусіях від своїх опонентів?


А. Пышный: – Пане Михайле. Я достатньо прискіпливо ставлюся і до себе, і до усього, що роблять мої політичні соратники, то ж можу сказати, що Арсеній Яценюк є найбільш компетентним сьогодні з усього політикуму, в цьому можна легко переконатись, якщо б переглянути хоча б його останнє інтервью, бо на телебачення його пускають дуже рідко. Я дуже сподіваюсь, що під час цих виборчих пергонів буде можливість провести відкриті дебати, і тоді ви зможете переконатись у моїх словах в черговий раз. Я дуже сподіваюсь на вашу підтримку, бо бачу небайдужість.

Юрій Володимирович, Полтава: – Шановний Андрій Григорович! По перше, хочу подякувати за Ваші експертні оцінки в передачі «Альбертенштейн» (дивлюся її щовівторка). А по друге, як пенсінер та людина похилого віку, я вдячний особисто Вам за те, що на одній з останніх передач ви підняли таке хвилююче та болюче для більшості полтавців питання про підвищення тарифів на комунальні послуги.

Скажіть будь-ласка, чи є надія, що органи місцевого самоврядування схаменуться?!


А. Пышный: – Дякую, Юрію Володимировичу. Я давно перестав вірити в те, що представники чинної влади чи то на рівні Києва, чи то на рівні регіонів можуть схаменутися. Вони відчувають виключно тиск: міжнародний, суспільний. Якщо вони бачать загрозу, що те чи інше рішення може спричинити суспільний протест, лише тоді вони починають думати і зважати на українців. Зприводу Полтави, після пердачі я отримав листа від громадської ради, при міській раді де вони написали, що хочуть висловити свою позицію в обгрунтуванні причин підняття тарифів на комунальні послуги на понад 80 %. Дуже цікаво б було почути аргументи громадської ради, яка має довести полтавчанам, що платити на 82 % дорожче краще, і справедливіше, ніж платити справедливу ціну.

Сергій: – Андрію, як гадаєте, як би розгорталася ваша кар'єра, якщо би ви не пішли за Яценюком? Де би ви були зараз?

А. Пышный: – Сергію, після того, як я був призначений на посаду заступника секретаря СНБО і побачив, як виглядає державний апарат і український політикум зсередини, я прийняв рішення, що маю зробити хоча б щось, аби змінити такий стан речей. Тому, коли Арсеній Яценюк написав заяву про відставку з посади спікера, нагадаю – це був перший прецедент в Україні, добровільна відставка, я так само написав заяву про відставку і пішов з державної служби займатися тим, чому присвячую вже 3 роки свого життя: будувати партію нового типу. Якби не політична кар'єра, то скоріш за все я знайшов би реалізацію або в фінансовій сфері, або в адвокатській діяльності, або у науковій.


ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: О.Бузина. Украина - не Галичина



Виктор: – Оппозиция много говорит о защите Тимошенко, Луценко... Вы думаете, что многих людей волнует их судьба? Думаю, что вы ошибаетесь, потому что на простых людей, которых сбивают на дорогах мажоры, избивают милиционеры, практически не платят зарплату, а всего лишь пособие, позволяющее выжить и т.д. вам наплевать, так же как и теперешней власти. Все больше людей это понимает и не видит разницы между вами. ВЫ, ЭТО ПОНИМАЕТЕ?

А. Пышный: – Вікторе, я розумію, що Ви і багато українців розчаровані. Це розчарування і породжує вашу апатію, а апатія – це шанс іншим вирішувати вашу долю. Ми не такі, як чинна влада. І ми це доведемо, ми це доводимо вже сьогодні, працюючи у радах на місцевому рівні, і я переконаний, ми це доведемо працюючи у Верховній Раді. Вікт